Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένταση στη Βουλή: Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαιτίας δύο τροπολογιών

Ένταση στη Βουλή: Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαιτίας δύο τροπολογιών

Δύο τροπολογίες που κατέθεσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αποτέλεσαν την αιτία δημιουργίας έντασης στη Βουλή με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τη διαδικασία και να αποχωρεί από την Ολομέλεια όπου συζητείται το διυπουργικό νομοσχέδιο. Το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ επέστρεψαν για την ονομαστική ψηφοφορία.

Δύο τροπολογίες που κατέθεσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αποτέλεσαν την αιτία δημιουργίας έντασης στη Βουλή με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τη διαδικασία και να αποχωρεί από την Ολομέλεια όπου συζητείται το διυπουργικό νομοσχέδιο.

Φωνάζοντας «ντροπή σας» αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής το ΚΚΕ.

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διαδικασία», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Παύλο Πολάκη να διαμαρτύρεται προς το Προεδρείο πριν αποχωρήσει.

Στη συνέχεια αποχώρησε από την Ολομέλεια και ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τους βουλευτές την ΜέΡΑ 25 και τελευταίοι αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

«Κακώς έφυγαν, είναι διατάξεις προς όφελος του Δημοσίου. Έπρεπε να μείνουν να τις συζητήσουμε. Τώρα θα γινόταν η συζήτηση. Αν δεν έρχονταν τώρα οι διατάξεις θα επιβαρυνόταν το ελληνικό Δημόσιο κατά πολύ» τόνισε ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στις επίμαχες τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης η μία αφορά την κατάργηση των «χρυσών συντάξεων» και την θέσπιση νέου ανώτατου ορίου,   και η δεύτερη την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης ως προϋπόθεση για την καταγγελία σύμβασης.

Εκρηκτικό κλίμα

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μεθόδευση κυβέρνησης και συμπαιγνία με το προεδρείο για να παρατείνετε την συνεδρίαση και να προλάβετε την κατάθεση των τροπολογιών. Η μια τροπολογία φέρνει την εδραίωση του οπλοστασίου του νόμου Κατρούγκαλου που πετσόκοψε τις συντάξεις. Είναι απαράδεκτα να τα αποσύρετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρατάθηκε η διαδικασία μέχρι τις 6. Από ότι φαίνεται όλο αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια να καθυστερήσει η διαδικασία και να μας καταθέσει ο κ. Βρούτσης 3 τροπολογίες που στην ουσία και διαδικασία είναι απαράδεκτες

ΚΑΜΙΝΗΣ: Έρχεται ο υπουργός και καταθέτει τελευταία στιγμή τροπολογίες ενώ μας είχε ανακοινωθεί ότι στις 6 θα ξεκινήσει η ψηφοφορία. Να μην ακολουθήσει η κυβέρνηση διαδικασίες που το προηγούμενο διάστημα στηλίτευε. Απογοητευτικό το φαινόμενο να ακολουθεί διαδικασίες υποβάθμισης του κοινοβουλίου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από την στιγμή που μπαίνετε στην ουσία, καταγγέλλουμε επίσης αυτή την απαράδεκτη διαδικασία και αποχωρούμε.

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Πράγματι η Βουλή τα 4 τελευταία χρόνια βίωσε την εκτροπή από τον κανονισμό . Διαδικασίες πέραν από το πλαίσιο κανονισμού που κατήγγειλε η τότε αντιπολίτευση. Αυτά που στηλιτεύαμε αυτά κάνετε σήμερα. Και μόνο ο τίτλος των τροπολογιών επιτάσσει να τηρηθεί ο κανονισμός και να γίνει σοβαρή συζήτηση. Σοβαρά θέματα που αφορούν δικαιώματα εργαζομένων πρέπει να συζητούνται. Θα παρακαλέσω τον υπουργό εργασίας να αποσύρει την τροπολογία και να την φέρει στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων να την συζητήσουμε. Όχι έτσι. Το 2014 το κάναμε μια ημέρα την τελευταία. Δεν τα ξανακάνετε από την αρχή. Ο εκφυλισμός της δημοκρατίας που έγινε επι ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν και από εσάς

Γ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η κατάθεση τροπολογίας είναι κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό.

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Βιάστηκαν να αποχωρήσουν. Ίσως ορισμένων η αποχώρηση να είναι και εσκεμμένη. Η ρυθμίσεις που φέρνω έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Η πρώτη διάταξη που φέρνουμε είναι η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% και για την ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις. Το πρόβλημα που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει σχέση με τις 120 δόσεις είναι ότι δεν είχαν εκκαθαριστεί οι οφειλές του 2017 και 2018 και οι οφειλέτες δεν μπορούσαν να τις εντάξουν στην ρύθμιση.

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονταν αυτά. Ήρθε μετά την τυπική λήξη της διαδικασίας στην Ολομέλεια. Είχε πει το προεδρείο στις 16:00. Ας δουλεύατε να την φέρετε στην ώρα της την τροπολογία.

Ονομαστική ψηφοφορία

Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ επέστρεψαν για την ονομαστική ψηφοφορία επί συγκεκριμένων άρθρων. Η ονομαστική ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών έγινε δεκτό επί της Αρχής κατά πλειοψηφία.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024