Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Σύρος στο διάβα του χρόνου

Η Σύρος στο διάβα του χρόνου

Δύο από τις σημαντικότερες θέσεις του προϊστορικού Αιγαίου, η Χαλανδριανή (πρωτοκυκλαδικός οικισμός και νεκροταφείο) και το Καστρί (πρωτοκυκλαδικός οικισμός), βρίσκονται στη Σύρο

Η Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων με τη μεγάλη πολιτιστική, ναυπηγική και βιομηχανική παράδοση, γοητεύει τους επισκέπτες με το ξεχωριστό χρώμα της.

Το ονομαστό Κυκλαδονήσι στολίζουν επιβλητικά κτίρια εξαίρετης αρχιτεκτονικής, λαμπρές εκκλησίες, παραδοσιακά σπίτια και νεοκλασικές επαύλεις.

Τη γραφική εικόνα του νησιού συμπληρώνουν οι αγροτικοί οικισμοί με τις ξερολιθιές, οι πεδινές εκτάσεις με τις καλλιέργειες κηπευτικών και τις ελιές, καθώς και τα πευκόφυτα χωριά.

Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί με τις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και οι όμορφες παραλίες συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη παραθεριστική κίνηση.

Η Σύρος ανά τους αιώνες

Δύο από τις σημαντικότερες θέσεις του προϊστορικού Αιγαίου, η Χαλανδριανή (πρωτοκυκλαδικός οικισμός και νεκροταφείο) και το Καστρί (πρωτοκυκλαδικός οικισμός), βρίσκονται στη Σύρο.

Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους αναπτύχθηκαν στο νησί δύο αστικά κέντρα, στην περιοχή της Ερμούπολης και του Γαλησσά αντίστοιχα.

Τον 6ο αιώνα π.Χ. έζησε στη Σύρο ο φιλόσοφος Φερεκύδης, που θεωρείται δάσκαλος του Πυθαγόρα.

Κατά τους Κλασικούς Χρόνους (5ος-4ος αιώνας π.Χ.) το νησί ήταν στη σκιά της γειτονικής Δήλου.

Η Σύρος άκμασε κατά τους Ελληνιστικούς και, κυρίως, τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Αφού γνώρισε περίοδο παρακμής κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους, το νησί ενσωματώθηκε επί Φραγκοκρατίας στο Δουκάτο του Αιγαίου ή του Αρχιπελάγους.

Επί Τουρκοκρατίας η Σύρος εξασφάλισε σημαντικά προνόμια.

Κατά τη διάρκεια της Eπανάστασης του 1821 το νησί τέθηκε υπό γαλλική προστασία, με αποτέλεσμα να εγκατασταθούν σε αυτό πρόσφυγες από διάφορες επαναστατημένες περιοχές και τα μικρασιατικά παράλια (Χίο, Ψαρά, Σμύρνη κ.α.).

Αυτοί αποτέλεσαν τον πυρήνα της νέας πρωτεύουσας της Σύρου, της Ερμούπολης, που σύντομα εξελίχθηκε σε οικονομικό και πνευματικό κέντρο, από τα μεγαλύτερα της χώρας.

Το νησί δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922).

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024