Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός στις αρχές: Σταυροδρόμι τζιχαντιστών η Ελλάδα

Συναγερμός στις αρχές: Σταυροδρόμι τζιχαντιστών η Ελλάδα

Σε εγρήγορση ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ για τον εντοπισμό μαχητών του ISIS που εκτιμάται ότι βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους. Οι περισσότεροι από αυτούς οργανώνουν τη μετάβασή τους σεάλλες χώρες της Ευρώπης

Ενα έντονο παρασκήνιο με τις παρακολουθήσεις από την ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ περίπου 3.000-4.000 μαχητών του ISIS που επιστρέφουν τους τελευταίους μήνες από τη Μέση Ανατολή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σε μια περίοδο που φαινομενικά το ζήτημα δράσης του ISIS είναι σε ύφεση και η υπόθεση αυτή δεν απασχολεί έντονα την επικαιρότητα, υπάρχει γενική ελληνική επιφυλακή.

Πρόκειται για άγνωστες έρευνες που πραγματοποιούν, με κάθε μυστικότητα κι αυτή την περίοδο, οι ελληνικές υπηρεσίες ύστερα από σχετικά αιτήματα από ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να βρεθούν τα ίχνη, ίσως και στην Ελλάδα, τζιχαντιστών που έχουν εξαφανισθεί από προσώπου γης. Με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς έχει εντοπισθεί σε ελληνικό έδαφος κι οι περισσότεροι οργανώνουν τη μετάβασή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε έναν κύκλο ερευνών που δεν δημοσιοποιείται. Με στελέχη των Αρχών ασφαλείας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών ν’ αποδίδουν εκεί ένα μεγάλο μέρος από την έξαρση των τηλεφωνικών υποκλοπών από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ τον τελευταίο χρόνο, που ξεπέρασε το 40% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Το προπύργιο. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 οι διωκτικές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ κι άλλες χώρες ειδοποιούσαν ότι η «πτώση» τότε της πόλης Ράκα, που ήταν προπύργιο του ISIS στη Συρία, θα σημάνει, τις επόμενες εβδομάδες, τη μαζική επιστροφή τουλάχιστον 3.000-4.000 μαχητών με ευρωπαϊκά διαβατήρια που παρέμεναν στο πολεμικό μέτωπο. Και ότι μία από τις δύο βασικές πύλες εισόδου τους θα είναι κυρίως πάλι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η περιοχή του Εβρου, όπως και άλλα σημεία της ενδοχώρας. Από τότε λοιπόν άρχισε μια αγωνιώδης αναζήτηση των «χαμένων μαχητών» του ISIS…

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., το 2018 υπήρξαν στην Ελλάδα περίπου 951 παρακολουθήσεις υπόπτων ύστερα από εντολές ξένων διωκτικών υπηρεσιών, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν υπόπτους για συμμετοχή στο ISIS. Μάλιστα, οι παρακολουθήσεις αυτές αυξήθηκαν κατά 34% το 2018. Είναι ακόμη ενδεικτικό της κινητοποίησης που υπάρχει ότι το 2018 υπήρξαν 11.113 άρσεις απορρήτου με τη διαδικασία εξπρές των εισαγγελικών διατάξεων, με επίκληση την εθνική ασφάλεια. Ο αριθμός αυτών των διατάξεων ήταν 7.182 το 2017, μια αύξηση δηλαδή τον τελευταίο χρόνο της τάξης του 50%! Μια διαφοροποίηση που προκαλεί, ωστόσο, πέρα από την αιτιολόγηση για την παρακολούθηση τζιχαντιστών και περαιτέρω ερωτηματικά. Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία πράγματι είχαν εντοπιστεί από ειδικές έρευνες «τοποτηρητών» – ειδικών αναλυτών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ στη Μόρια και σε άλλα κέντρα υποδοχής στο Ανατολικό Αιγαίο περίπου 120 ύποπτοι για συμμετοχή στο ISIS. Από αυτές τις περιπτώσεις ελάχιστες δημοσιοποιήθηκαν. Οι περισσότεροι από αυτούς επέστρεψαν στην Τουρκία ή στη Μέση Ανατολή.

Εκθεση της Europol. Σχετικά με την ανησυχία των διωκτικών Αρχών αξίζει να αναφερθεί ότι στην τελευταία έκθεση της Europol που συντάχθηκε προ μερικών εβδομάδων σημειώνεται ότι ο καταγραφόμενος ρυθμός επιστροφής των ευρωπαίων μαχητών του ISIS στις χώρες τους είναι σχετικά μικρός. Στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Φινλανδία και στη Γαλλία έχει καταγραφεί επιστροφή μαχητών του ISIS της τάξης του 20%-30%, στην Ολλανδία και στην Ισπανία έχει προσδιορισθεί ότι έχει γυρίσει πίσω το 18% των τζιχαντιστών που αναχώρησαν από αυτές τις χώρες. Προστίθεται ακόμη ότι το ποσοστό επιστροφής μαχητών του ΙSIS, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν σε σφαγές, στη Γερμανία και στη Βρετανία είναι της τάξης του 33%-45%. Με αναφερόμενο κίνδυνο την εκπαίδευσή τους σε τακτικές μάχης, στη χρήση όπλων κι εκρηκτικών κ.λπ. Με τις ελληνικές υπηρεσίες να είναι σε διαρκή επιφυλακή και τη ροή στοιχείων για πρόσωπα και μετακινήσεις να είναι συνεχής.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024