Οι ελληνικές ομάδες μπήκαν στη μάχη των ευρωπαϊκών αγώνων, σε ένα καλοκαίρι ιδιαίτερα κρίσιμο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι βαθμοί της χώρας μας στην ειδική βαθμολογία της UEFA καθιστούν επιτακτική την ανάγκη… προκρίσεων, προκειμένου ο δρόμος για τα κύπελλα Ευρώπης να παραμείνει ανοικτός για τους συλλόγους της χώρας μας.

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ατρόμητος και Αρης έχουν τις δικές τους πιθανότητες για μια καλή πορεία στην Ευρώπη, που η Ελλάδα την έχει ανάγκη. Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, κάθε βαθμός που μπορεί να έρθει από τις ελληνικές ομάδες είναι «χρυσάφι».

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν χρώματα και φανέλες στα ματς της Ευρώπης. Οι ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη δεν παίζουν μόνο για τη δική τους θέση, αλλά και για τη συνολική της χώρας μας. Αφού οι βαθμοί που συγκεντρώνονται πηγαίνουν στον ίδιο «κουμπαρά».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του παραπάνω αποτελεί η περίπτωση του Αγιαξ. Οι Ολλανδοί έκαναν μια εντυπωσιακή πορεία στο περσινό Τσάμπιονς Λιγκ, φτάνοντας μια ανάσα από τη συμμετοχή τους στον τελικό. Ωστόσο τη φετινή σεζόν η ευρωπαϊκή πορεία του «Αίαντα» ξεκινά από τα προκριματικά του θεσμού.

Αιτία για το παραπάνω είναι οι διαδοχικές αποτυχίες των ολλανδικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης. Αποτυχίες που έχουν στερήσει από τη χώρα βαθμούς, οι οποίοι δεν… καλύφθηκαν ούτε από τα όσα κατάφερε πέρυσι ο Αγιαξ. Αυτό κάνει αντιληπτό σε όλους το πόσο απαραίτητο είναι για το ελληνικό ποδόσφαιρο να υπάρξουν πετυχημένες πορείες των εκπροσώπων μας στην Ευρώπη. Χωρίς χρώματα και φανέλες, αλλά με το κοινό όφελος πάνω από όλα.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σταθερά σε πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια. Οι επιτυχίες του παρελθόντος δεν «εξαργυρώθηκαν» στον βαθμό που θα έπρεπε και η Ελλάδα αντί να κάνει βήματα προς τα μπροστά, πήγε πίσω. Τόσο που πλέον η είσοδος των ομάδων μας στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Ο τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι συγκεκριμένος. Μόνο μέσω επιτυχιών των… πολλών και όχι του ενός. Αφού αποδεδειγμένα το να κάνει μια καλή σεζόν στην Ευρώπη μια ομάδα μας δεν αρκεί για να αλλάξει την κατάσταση. Φέτος φαίνεται πως υπάρχει η ευκαιρία για μια συνολικά καλή πορεία των ελληνικών ομάδων. Οι σύλλογοι που συμμετέχουν στην Ευρώπη φέτος δείχνουν να έχουν σημαντικές πιθανότητες για κάτι αξιόλογο και το πιο σημαντικό είναι ότι η αναγκαιότητα της συνολικής επιτυχίας έχει γίνει συνείδηση όλων – διοικήσεων και φιλάθλων. Οχι για την κάθε ομάδα ξεχωριστά, αλλά συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.