Ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές: «Βουτιά» επιτοκίου στα τρίμηνα έντοκα
Σύμφωνα με τον Οργανισμό διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το ελληνικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 813 εκατ. ευρώ, με τον συντελεστή κάλυψης να διαμορφώνεται στο 1,59 παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι το ενδιαφέρον των επενδυτών τείνει να μειώνεται.
Με δυνατό «χαρτί» την υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού στοχεύει η κυβέρνηση να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων.
Μέσα σε όλα αυτά νέα θετικά μηνύματα για τον δανεισμό της χώρας από τις αγορές έδωσε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Οι προσδοκίες για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τις επενδύσεις κλίματος στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με το διεθνές περιβάλλον που ευνοεί την στροφή των επενδυτών στο κρατικό χρέος, είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί σχετικά ισχυρή ζήτηση, αλλά και ένα αισθητά μειωμένο επιτόκιο.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το ελληνικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 813 εκατ. ευρώ, με τον συντελεστή κάλυψης να διαμορφώνεται στο 1,59 παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι το ενδιαφέρον των επενδυτών τείνει να μειώνεται.
Τα άκρως ενθαρρυντικά νέα ήρθαν από το μέτωπο του επιτοκίου, το οποίο βυθίστηκε στο 0,095% από 0,23% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ.
Η συνεχής μείωση του κόστους δανεισμού αποτελεί κομβικό στοιχείο, καθώς μπορεί να αποτελέσει το «τεχνοκρατικό επιχείρημα» για τη διεκδίκηση των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μετά και τα πρώτα θετικά μηνύματα από το πρόσφατο συνέδριο του Economist, όπου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άνοιξαν παράθυρο για αλλαγές στους στόχους των πλεονασμάτων και ο Επίτροπος Μοσκοβισί φέρεται διατεθειμένος να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Αθήνας.
Σε κάθε περίπτωση η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους των δανειστών θα πρέπει να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα επί του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Η ανάλυση αναμένεται να είναι περισσότερο ευνοϊκή αν συνοδεύεται από νέες υψηλότερες προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
- Ανακοίνωσε τον Μπαντιό ο Παναθηναϊκός (pic)
- Ασπρόπυργος: Καταστράφηκε η επιχείρηση από τη φωτιά – 11 άνθρωποι στα νοσοκομεία – Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης
- Σέρρες: Πήγε να παραλάβει το νεκρό πατέρα της από το νοσκομείο και της έδωσαν λάθος σορό
- Aryna Sabalenka: Χαλαρές καλοκαιρινές στιγμές στη Μύκονο για την καλύτερη τενίστρια του κόσμου
- Στην Αλεξανδρούπολη οι δήμαρχοι των γερμανικών πόλεων Kelsterbach, Raunheim και Rüsselsheim
- ΠΑΣΟΚ: Το Υπουργείο Παιδείας εξέθεσε τη χώρα – Η ΕΕ μας παραπέμπει στο ΔΕΕ για διακρίσεις εις βάρος των αναπληρωτών
- Σε εξέλιξη το έργο πρόσβασης στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής και στο εξωκλήσι του Αγ. Παντελεήμονος
- Μπόνι Τάιλερ: Πέθανε η θρυλική τραγουδίστρια του Total Eclipse of the Heart
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442