Οι καλλιέργειες κόκας, τα φύλλα της οποίας αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής της κοκαΐνης, κατέγραψαν ελαφριά μείωση (-1,2%) το 2018 στην Κολομβία, που παραμένει πάντως πρώτη στην κατάταξη των χωρών όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες παγκοσμίως, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ χθες Παρασκευή.

Αντίστροφη τάση

«Οι καλλιέργειας της κόκας μειώθηκαν ελαφρά την περασμένη χρονιά, από τα 1.710.000 στρέμματα [το 2017] στα 1.690.000 στρέμματα», διευκρίνισε ο αντιπρόσωπος στην Κολομβία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC) Πιερ Λαπάκ.

Παρότι μικρή, η μείωση αυτή είναι αντίστροφη από την τάση των τελευταίων ετών στην Κολομβία: από τα 480.000 στρέμματα το 2013, η έκταση των ναρκοκαλλιεργειών αυξήθηκε αλματωδώς στα 690.000 στρέμματα το 2014 και κατόπιν συνέχισε να αυξάνεται για να φθάσει στο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2017, όπως και το επίπεδο της παραγωγής φύλλων κόκας και κοκαΐνης.

Μολαταύτα «οι καλλιέργειες κόκας παραμένουν σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην Κολομβία» αφότου τα Ηνωμένα Εθνη άρχισαν να τηρούν στοιχεία γι’ αυτές το 2011, επισήμανε ο Λαπάκ.

Καταγγελίες για τη γλυφοσάτη

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, που βρισκόταν πλάι στον αξιωματούχο του ΟΗΕ στο προεδρικό ανάκτορο, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την αναστροφή της «τάσης εκθετικής αύξησης» των ναρκοκαλλιεργειών, για την οποία επανειλημμένα έχει καταστήσει υπεύθυνο τον κεντροδεξιό προκάτοχό του Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Υπό την πίεση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντούκε επιδιώκει την επανέναρξη των αεροψεκασμών με γλυφοσάτη, οι οποίες ανεστάλησαν το 2015 από τον τέως αρχηγό του Κράτους, εξαιτίας των δυνητικών βλαβών του ζιζανιοκτόνου στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Στην Κολομβία παράγεται το 70% της κοκαΐνης που διακινείται παγκοσμίως, με προορισμό κυρίως τη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Παρά τη μείωση της έκτασης των καλλιεργειών, η δυνητική παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 5,8% το 2018 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σε ποσότητα που φθάνει τους 1.120 τόνους ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο