Ενα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης έχει στόχο την εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Οι λόγοι είναι εύλογοι: επειδή δεν βλάπτονται μόνο οι καπνιστές αλλά και όσοι εισπνέουν υποχρεωτικά τον καπνό στον δημόσιο χώρο, το κράτος έχει δικαίωμα, και υποχρέωση, να παρέμβει προκειμένου να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

Αυτονόητο για όσους μπορούν να κατανοήσουν ορισμένα απλά πράγματα. Γι’ αυτό με εξέπληξε ιδιαίτερα η φωτογραφία του Πολάκη, μετά τη συζήτηση στη Βουλή του θέματος της παραπομπής του προκειμένου να δικαστεί για δυο πιθανά αδικήματα, ο οποίος, πλαισιωμένος από άλλους συριζαίους βουλευτές, έχει πλάι στον φραπέ αναμμένο το τσιγάρο του.

Δεν γνωρίζει ότι το κάπνισμα βλάπτει τη δημόσια υγεία; Προφανώς και το γνωρίζει. Ανέκαθεν το γνώριζε, γιατρός είναι. Αλλά τότε γιατί επιλέγει να φωτογραφηθεί περιτριγυρισμένος από τους συντρόφους του με την τσιγαριά στο πλάι;

Ο πρώην υπουργός δεν έχει το ακαταλόγιστο – κι ας φέρεται μερικές φορές σαν να το έχει. Τη στιγμή εκείνη παρανομεί. Είναι βέβαιο ότι το κάνει εν γνώσει του. Για εκείνον είναι κάτι σαν επαναστατικό δικαίωμα.

Αλλά είναι και κάτι περισσότερο. Είναι μια εσκεμμένη δήλωση απείθειας στον νόμο που δεν εγκρίνει ο ίδιος. Τι δηλώνει με αυτή του την πράξη ο βουλευτής; Οτι ο προσωπικός του κώδικας είναι ισχυρότερος από τη νομοθεσία.

Η επιλογή του αυτή δεν γίνεται εν κρυπτώ και παραβύστω. Κάθε άλλο. Ο Πολάκης επιδιώκει το τσιγάρο του στο καφενείο της Βουλής να αποτελέσει σύμβολο απείθειας στον νόμο σε ολόκληρη την επικράτεια. Ελάτε να γράψουμε τον νόμο στα παλιά μας τα παπούτσια, μοιάζει να λέει στους έλληνες πολίτες. Ελάτε να μην τον τηρήσουμε. Ελάτε να στήσουμε ένα νέο κίνημα τύπου «δεν πληρώνω», το κίνημα «καπνίζω όπου γουστάρω».

Και προφανώς συμμερίζονται και στηρίζουν τον Πολάκη και τον περιφρονητικό στους κοινούς κανόνες της πράξης του οι συριζαίοι βουλευτές που τον περιστοιχίζουν – η Ραλλία Χρηστίδου, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Χρήστος Σπίρτζης και οι άλλοι. Υιοθετούν την απείθεια και την απρέπεια, περιφρονούν την υποχρέωσή τους να υπερασπίζουν και τον νόμο και τη δημόσια υγεία, συντασσόμενοι με έναν ιδιότυπο παλικαρά.

Είναι πιθανόν όλο αυτό το σκηνικό, και ο συμβολισμός της φωτογραφίας, να γίνουν ο ιδεολογικός και αισθητικός μπούσουλας του νέου ΣΥΡΙΖΑ; Θα επιδιώξει το κόμμα που υποτίθεται ότι φλερτάρει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να εκφράσει την κουλτούρα της αγένειας;

Ελπίζω ότι δεν θα βρουν χώρο έκφρασης του επαναστατικού τσαμπουκά στη Βουλή. Και περιμένω να μάθω την κύρωση, βάσει του νόμου, που το προεδρείο της Βουλής επέβαλε στον παρανομούντα βουλευτή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο