Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί έτσι γουστάρουν

Γιατί έτσι γουστάρουν

Το κάπνισμα μέσα στη Βουλή ή σε όποιο δημόσιο χώρο από πολιτικούς στέλνει ένα μήνυμα στους πολίτες. «Καταπατείστε τους νόμους, αφού το κάνουμε κι εμείς»

Η δημοσίευση της φωτογραφίας με τον Παύλο Πολάκη και τους συντρόφους του να καπνίζουν μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι από αυτές που θα μείνουν στην ιστορία.

Όχι λόγω της σοβαρότητάς της. Οποία σοβαρότητα να έχουν ορισμένοι πρώην υπουργοί και κάποιοι νεόκοποι βουλευτές που καπνίζουν αρειμανίως σε δημόσιο χώρο και φωτογραφίζονται σαν πεντάχρονα που τους πήραν παιχνίδια και χαίρονται;

Πόση σοβαρότητα να βρεις σε μια φωτογραφία που, όπως είπε και μια φίλη, μοιάζει με στιγμιότυπο από εκδρομή λυκειόπαιδων που βρήκαν λίγη σταγόνα ελευθερίας και καπνίζουν, φωτογραφίζονται αγκαλιά, κάνουν αστειάκια και καταγράφουν την εφηβική ζωή τους για να έχουν να θυμούνται;

Η σοβαρότητα και η ιστορικότητα μιας φωτογραφίας έχει να κάνει με το μήνυμα που στέλνουν οι πολιτικοί αυτοί ή όποιοι άλλοι, διαχωρισμούς δεν κάνουμε.

Απλά ο Πολάκης, ο πολλά βαρύς και όχι μάγκας από την Κρήτη, έχει παρελθόν. Ποιος ξεχνά τη φωτογραφία του πρώην υπουργού Υγείας, αρμόδιου για να εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, να έχει το τσιγάρο στο στόμα και να χορεύει ζεϊμπέκικο;

Και στη συνέχεια να υβρίζει τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο που τον επέπληξε γι’ αυτή του τη συμπεριφορά;

Ο Πολάκης, λοιπόν, και ο κάθε Πολάκης που καπνίζει μέσα σε δημόσιο κτίριο λίγες ώρες αφ’ ότου η κυβέρνηση στέλνει αυστηρές οδηγίες απαγόρευσης του καπνίσματος στέλνει ένα μήνυμα.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι αφού οι πολιτικοί γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους, μπορούν να το κάνουν και οι πολίτες.

«Κοιτάξτε μας, καπνίζουμε στα μούτρα του νομοθέτη. Δεν υπολογίζουμε τους νόμους, δεν μας αγγίζουν τα πρόστιμά τους, θα καπνίσουμε όπου γουστάρουμε. Και στη Βουλή, και στα καφενεία, και στις ταβέρνες».

Ακόμη κι αν ενοχλούν τους άλλους; Ακόμη κι αν οι παθητικοί καπνιστές κάθονται μοιρολατρικά και τους ανέχονται; Ακόμη και τότε.

Δυστυχώς, αυτή η κάστα των πολιτικών που μπορεί να καταπατά τους νόμους γιατί έτσι γουστάρει, κάνει μεγαλύτερο κακό κι από τους διεφθαρμένους.

Τους δεύτερους κάποια στιγμή θα τους πιάσει το σύστημα, μπορεί και να τους βάλει φυλακή ή στην καλύτερη να τους καταδικάσει ο λαός.

Οι πρώτοι, όμως, διαφθείρουν τις αξίες κι αυτό είναι πολύ χειρότερο.

Και είναι αξία ο σεβασμός σ’ αυτόν που δεν θέλει να καπνίζουν στα μούτρα του.

Είναι αξία να αποδέχεσαι ότι μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, η πλειοψηφία, δεν θέλει το τσιγάρο δίπλα του.

Είναι αξία τέλος να ξέρεις ότι οι νόμοι δεν πρέπει να εξευτελίζονται από κανέναν, πολλώ δε μάλλον από αυτούς που ασκούν νομοθετική εξουσία.

Από αυτούς που κυβέρνησαν και θα ξανακυβερνήσουν τον τόπο.

Χειρότερο κι απ’ τον βρομερό καπνό του Πολάκη ή της νεόκοπης βουλευτού – αοιδού, Ραλλίας Χρηστίδου, είναι η έλλειψη σεβασμού.

Αξία ανεκτίμητη που αν δεν την έχεις μάθει στα μικράτα σου, στο σχολείο σου, στο σπίτι σου, στην εργασία του, είσαι χαμένος από χέρι. Και καμένος.

Η λογική, λοιπόν, του «έτσι γουστάρω» καλλιεργήθηκε από πολλούς πολιτικούς. Ο Πολάκης θα είναι στους πρώτους που θα έχουν την τιμητική τους στην ιστορία.

Γι’ αυτό η φωτογραφία δεν είναι απλά ανάμνηση από την πενταήμερη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Είναι κάτι πολύ περισσότερο, κάτι που αφήνει στίγμα στην κοινωνία.

Αν δεν μπορείς, άλλωστε, να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στους πολίτες, άστο.

Ασε κάποιους άλλους που μπορούν.

Τι να την κάνω την τιμιότητα Παυλή όταν βλέπω αυτή την εικόνα;

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024