Παρελθόν αποτελούν τα μεταλλικά σταχτοδοχεία που κοσμούν τον προθάλαμο του καφενείου του κοινοβουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Παρελθόν αποτελούν τα μεταλλικά σταχτοδοχεία που κοσμούν τον προθάλαμο του καφενείου του κοινοβουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Παρ΄ότι η απαγόρευση του καπνίσματος ελήφθη ως μέτρο πριν από εννιά χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκη φαίνεται αποφασισμένος να βάλει για τα καλά τέλος στην κατάσταση αυτή και να κόψει μαχαίρι το τσιγάρο στους εσωτερικούς χώρους ξεκινώντας από την Βουλή.

Τέλος η πυκνή ομίχλη καπνού στη Βουλή

«Έως πολύ πρόσφατα, οι Έλληνες βουλευτές δεν το σκέφτονταν και πολύ να ανάψουν ένα τσιγάρο στους επιβλητικούς χώρους του Κοινοβουλίου. Τόσο συνηθισμένη ήταν η συνήθεια, ώστε μία πυκνή  ομίχλη καπνού κάλυπτε το καφέ του κτηρίου, λίγα μέτρα από τον χώρο όπου οι βουλευτές είχαν ψηφίσει κάποτε για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους. Εννέα χρόνια, δέκα μήνες και 26 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης αυτής, οι βουλευτές υποχρεώνονται τελικά να την τηρήσουν».

«Ούτε έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο φανατικός αντικαπνιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι αποφασισμένος να κάνει ό, τι δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα καμία άλλη κυβέρνηση: να επιβάλει την απαγόρευση που ο προκάτοχός του  Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να επιβάλει πριν από μια δεκαετία», αναφέρει το άρθρο και παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 27% του πληθυσμού είναι καπνιστές. «Η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της λίστας της Eurostat, έστω και αν τα ποσοστά βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία», σημειώνει η Χελένα Σμιθ.

Το τσιγάρο θα κοπεί- μαχαίρι σε υπουργεία, νοσοκομεία και δημόσιους χώρους

Έχοντας ως βασική αρχή πως οι βουλευτές είναι αυτοί που θα δώσουν πρώτοι το καλό παράδειγμα και θα σταματήσουν μαχαίρι το τσιγάρο στην Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαγορεύσει αυστηρώς το κάπνισμα σε υπουργεία, νοσοκομεία, σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους.

«Ο Κυριάκος είναι φανατικός αντικαπνιστής. Όλοι διστάζουν να καπνίσουν μπροστά του. Είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή του αλλά και προσωπική υπόθεση», δήλωσε στην εφημερίδα μια πηγή από το κόμμα.

Από το ρεπορτάζ του Guardian δεν έλειψε και η αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ που έδειξε ανοχή στους θεριακλήδες.

Κανένας «θεριακλής Πολάκης» ξανά στην Βουλή και τα υπουργεία

Ποιος άλλωστε ξεχνά το περιστατικό που μας έκανε διεθνώς ρεζίλι με τον πρώην υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη όταν απαθανατίστηκε να καπνίζει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Σε πλήρη αντίθεση με άλλα κράτη της ΕΕ, η αριστερή πρώην κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν γεμάτη με καπνιστές που δεν δίσταζαν να ανάψουν δημόσια τσιγάρο. Η αποκορύφωση αυτής της αντικομφορμιστικής τάσης ήρθε όταν ο Παύλος Πολάτης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας, έδωσε μια συνέντευξη Τύπου καπνίζοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, προκαλώντας την οργή των Βρυξελλών», αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.

Σε κάθε περίπτωση, αν και τα πρόστιμα για τους παραβάτες αναμένονται τσουχτερά (από 50 ευρώ έως 500 για τους παραβάτες και επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση επαναλαμαβνόμενων παραβιάσεων από επιχειρήσεις), παραμένει ένα καλό ερώτημα πώς ο νόμος θα εφαρμοστεί στους βουλευτές, λόγω της ασυλίας τους.

«Εναπόκειται στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να διασφαλίσει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί», επισημαίνει από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής πνευμονολόγος και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr