Ιστορίες καθημερινής τρέλας του ελληνικού Δημοσίου θέλει να θεραπεύσει ο πρωθυπουργός, με το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, για το επιτελικό κράτος.

Με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδοκά, όπως υποστηρίζει, να μετατρέψει το ελληνικό Δημόσιο σε μια «καλοκουρδισμένη μηχανή».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεροπετρίτη, «πρόκειται για μια ριζική τομή στον τρόπο που συγκροτείται η διοίκηση, αποκομματικοποιείται το κράτος, θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και θα ελέγξει τη διαφάνεια».

Ιστορία παράνοιας 1 – Δεν βρίσκει λύση για την πόρτα

Επιχειρηματίας θέλει να ανοίξει μπαρ και να είναι σε όλα νόμιμος. Δεν τα καταφέρνει όμως. Ο λόγος; Η εξωτερική πόρτα.

Τα όσα είπε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, σε εκδήλωση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, μοιάζουν με ανέκδοτο: «η Πολεοδομία του λέει να ανοίγει από έξω προς τα μέσα για να μη χτυπήσει κάποιος άνθρωπος, την ώρα που περπατάει στο πεζοδρόμιο. Έρχεται η Πυροσβεστική και του λέει το ακριβώς ανάποδο. Από μέσα προς τα έξω, διότι αν πάρει φωτιά, θα πρέπει να σπρώχνει ο κόσμος από μέσα προς τα έξω».

Ιστορία παράνοιας 2 – Τον κάνουν «μπαλάκι» για τα φύκια

Η δεύτερη ιστορία έχει γίνει viral, στο χώρο των διοικητικών επιστημόνων, όπως αναφέρει το star. Έλληνας ερευνητής ήθελε να επενδύσει στη σπιρουλίνα από φύκια, καθώς ανακάλυψε ότι έχει αυξημένες πρωτεΐνες, που βοηθούν ακόμη και αστροναύτες. Ενδιαφέρον έδειξε αμέσως η ΝΑΣΑ. Όμως ο δυστυχής σκόνταψε στην παράνοια του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΕΡΠ, Παναγιώτη Καρκατσούλη, «πάει στο υπουργείο Γεωργίας και του λένε: δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι, διότι αυτό είναι φύκι. Εμείς δεν ασχολούμαστε με τα φύκια. Να πάτε στο υπουργείο Ναυτιλίας. Πάει στο υπουργείο Ναυτιλίας και του λένε: εμείς δεν ασχολούμαστε με τα φύκια. Να πάτε στο υπουργείο Γεωργίας. Κι επί ενάμιση χρόνο ο άνθρωπος έχει γίνει μπαλάκι»…

Τι αλλάζει στο ελληνικό Δημόσιο

Οι αλλαγές που θα γίνουν στο ελληνικό Δημόσιο είναι:

  • Η πορεία του κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται από κεντρική δομή του Μαξίμου.
  • Το υπουργικό συμβούλιο θα λαμβάνει τις αποφάσεις, αντί να νομιμοποιεί τετελεσμένα.
  • Σε κάθε υπουργείο θα ορίζεται υπηρεσιακός γενικός γραμματέας που θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ. Παράλληλα, διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
  • Θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
  • Προβλέπονται επαγγελματικά ασυμβίβαστα για όλα τα κυβερνητικά στελέχη και τα μέλη των οικογενειών τους, ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr