Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκάνδαλο Επστάιν: Το «πάρτι» της ελίτ των ΗΠΑ σε βάρος ανήλικων κοριτσιών

Σκάνδαλο Επστάιν: Το «πάρτι» της ελίτ των ΗΠΑ σε βάρος ανήλικων κοριτσιών

Πώς o επιχειρηματίας με τις υψηλές διασυνδέσεις είχε οργανώσει ολόκληρο κύκλωμα εκμετάλλευσης και εμπορίας ανήλικων και μη κοριτσιών, γλιτώνοντας επί 15 χρόνια την τιμωρία της Δικαιοσύνης.

Μετά το σκάνδαλο του σκηνοθέτη Χάρβεϊ Γουάινστιν που αποκάλυψε τη σκοτεινή πλευρά του Hollywood, ένα νέο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Τζέφρι Επστάιν συνταράσσει τον πολιτικό κόσμο αλλά και την showbiz των ΗΠΑ.

Ο χρηματιστής συνελήφθη στις 6 Ιουλίου του 2019 σε αεροδρόμιο του Νιού Τζέρσεϊ με την κατηγορία του παιδικού trafficking. Συγκεκριμένα, ο Επστάιν κατηγορείται ότι είχε οργανώσει ένα κύκλωμα προώθησης και πορνείας ανήλικων κοριτσιών τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και σε φτωχές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Πελάτες των κοριτσιών, που έκαναν από ερωτικό μασάζ μέχρι ολοκληρωμένες σεξουαλικές πράξεις, ήταν ο ίδιος ο επιχειρηματίας, αλλά και οι πλούσιοι φίλοι του που με το αζημίωτο πλήρωναν για τη σιωπή των θυμάτων τους.

Mε την υπόθεση αυτή να έρχεται στο προσκήνιο, τα ΜΜΕ θυμήθηκαν τους στενούς δεσμούς του Επστάιν τόσο με την τωρινή κυβέρνηση Τραμπ όσο και με αυτήν του Μπιλ Κλίντον.

Το ζήτημα είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που Επστάιν κατηγορείται για σεξουαλικό σκάνδαλο. Οι πρώτες κατηγορίες ανήλικων κοριτσιών εναντίον του κατατέθηκαν από το 2005, σχεδόν 15 χρόνια πριν δηλαδή. Στο ενδιάμεσο διάστημα, ο δισεκατομμυριούχος μπαινόβγαινε σε δικαστήρια, με τις κατηγορίες εναντίον του να πληθαίνουν. Εκμεταλλευόμενος, ωστόσο, τις φιλίες του με την αφρόκρεμα των ΗΠΑ, ο Επστάιν πάντοτε φαίνεται να την έβγαζε καθαρή και συνέχιζε τις ανόσιες δραστηριότητές του.

Τα πολλά σκάνδαλά του Επστάιν και η εμπλοκή του επιτελείου Τραμπ

Με το που συνελήφθη – ξανά – ο Τζέφρι Έπσταϊν στις αρχές του Ιουλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αμέσως διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ φίλος με τον επιχειρηματία. Ωστόσο, η ιστορία τον διαψεύδει: οι δύο τους γνωρίζονταν και έκαναν παρέα από το μακρινό 1992, όπως δείχνει βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το NBC.

Ο ίδιος ο Τραμπ είχε πει το 2002 στο περιοδικό New York ότι γνωρίζει τον Τζεφ Επστάιν εδώ και 15 χρόνια και ότι είναι «φοβερός τύπος». «Είναι πολύ διασκεδαστικός. Λέγεται μάλιστα ότι του αρέσουν οι όμορφες γυναίκες όσο και σε εμένα, και πολλές από αυτές είναι και νεαρής ηλικίας» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ – μία φράση που σίγουρα τώρα εύχεται να μπορούσε να ξεχάσει.

Το σκάνδαλο έχει κοστίσει ήδη στην κυβέρνηση Τραμπ ένα μέλος της: ο υπουργός Εργασίας και ένας από τους έμπιστους του προέδρου, Αλεξάντερ Ακόστα, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω του ρόλου του σε μία από τις πρώτες δίκες του Επστάιν.

Τι είχε συμβεί; Το 2005, μία 14χρονη από το Μαϊάμι κατηγόρησε τον επιχειρηματία ότι την πλήρωσε 300 δολάρια για να του κάνει μασάζ γυμνή. Μετά από αυτό, δεκάδες ακόμα παρόμοιες υποθέσεις κατά του Έπσταϊν ήρθαν στο φως. Ωστόσο, οι χειρισμοί της αστυνομίας, αλλά και των εισαγγελικών αρχών του Μαϊάμι, ήταν – το λιγότερο –παράδοξοι στην πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Όταν τελικά η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο το 2007, η ομάδα των «δικηγόρων-σταρ» του επιχειρηματία κατάφερε να έρθει σε μία ευνοϊκή συμφωνία με τον τότε εισαγγελέα (και μετέπειτα υπουργό του Τραμπ) Αλεξάντερ Ακόστα. Το 2008, ο επιχειρηματίας δήλωσε ένοχος σε μόλις μία υπόθεση πορνείας.

Καταδικάστηκε σε επίπεδο πολιτείας σε φυλάκιση μόλις 13 μηνών σε ιδιωτική πτέρυγα φυλακής, ενώ καταγράφηκε στα μητρώα της Φλόριντα με τους σεξουαλικούς παραβάτες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του, δεν διώχθηκε ποτέ σε ομοσπονδιακό επίπεδο (παρόλο που εκείνη την εποχή ερευνούνταν από το FBI) και τις υπόλοιπες υποθέσεις παρενόχλησης της επέλυσε σε πολιτικά δικαστήρια, πληρώνοντας αποζημιώσεις στα θύματα.

Το φρικιαστικό κύκλωμα εις βάρος ανήλικων κοριτσιών και οι διάσημοι φίλοι

Τα μετέπειτα χρόνια, ακολούθησαν κι άλλες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση ανηλίκων και trafficking. Οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις άρχισαν να εκδικάζονται μόλις φέτος.

Ο ίδιος ο Επστάιν τελικά συνελήφθη στις αρχές του Ιουλίου με την κατηγορία του trafficking, πάλι για την «μαύρη» περίοδο μεταξύ 2002 και 2005. Κατά την έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν χιλιάδες φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου, με γυμνές και ημίγυμνες κοπέλες.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να τις έφερνε σπίτι του, όπου αυτός και οι φίλοι του… «απολάμβαναν» τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, ο 66χρονος φέρεται να οργάνωνε και ταξίδια σε απομονωμένα νησιά της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, αλλά και σε φτωχές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής με πιο «χαλαρή» νομοθεσία για να διασκεδάζει με ντόπια ανήλικα κορίτσια.

Παραμένει ακόμα άγνωστο ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι φίλοι του. Εκτός από τον Τραμπ, ο Επστάιν διατηρούσε φιλικές σχέσεις με πολλούς πλούσιους και διάσημους, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Άντριου.

Από εκπρόσωπους του καλλιτεχνικού χώρου ο επιχειρηματίας γνώριζε καλά τους Άλεκ Μπάλντγουιν, Ραλφ Φάινς, Μικ Τζάγκερ, Κρις Τάκερ, την Κόρτνεϊ Λοβ αλλά και τον Κέβιν Σπέισι, ο οποίος είναι και αυτός μπλεγμένος σε σκάνδαλο κακοποίησης ανηλίκων αγοριών.

Η άδοξη κατάληξη

Ο χρηματιστής που πλούτισε χάρη στις επενδύσεις του σε ακίνητα και hedge funds κρατείται πλέον σε φυλακή στη Νέα Υόρκη. Ταπεινωμένος και εγκαταλειμμένος από τους άσπονδους φίλους του, τα αιτήματά του για αποφυλάκιση έχουν απορριφθεί.

Χτες, βρέθηκε ζωντανός με τραύματα στο λαιμό του έπειτα από ενδεχόμενη απόπειρα αυτοκτονίας.

Το σκάνδαλο Επστάιν δείχνει για άλλη μία φορά τις αδυναμίες του νομικού συστήματος μίας Αμερικής, η οποία βρίσκεται στον απόηχο του κινήματος του #MeToo. Στη χώρα της ελευθερίας, οι πλούσιοι άγονται και φέρουν με απόλυτη άνεση, ενώ αποσιωπώνται οι φωνές των αδύναμων, των γυναικών, των φτωχών. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ομοσπονδιακά δικαστήρια έχουν αφήσει αιχμές για τον ρόλο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην όλη υπόθεση.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024