Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πόλεις του αύριο ανήκουν στο σήμερα

Οι πόλεις του αύριο ανήκουν στο σήμερα

Μέρος του οράματος είναι και η Ελλάδα

Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη, οι ψηφιακές τεχνολογίες και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών αλλάζουν ταχύτατα στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Τόσο οι τεχνολογίες Internet of Things όσο και τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα προσφέρουν στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στις επιχειρήσεις, τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν προς τους πολίτες, να κάνουν καλύτερη χρήση των πόρων τους και να διευρύνουν τον θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ας δούμε πώς κάποιες πόλεις του κόσμου αντιμετώπισαν  σύγχρονες προκλήσεις, υιοθετώντας «έξυπνες» λύσεις.

Όσλο (Νορβηγία): Για να επιτύχουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα  κατά 50% ως το 2020, επανασχεδίασαν το σύνολο του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς, ενσωματώνοντας ένα καινοτόμο σύστημα ΙοΤ αυτοματισμών που φροντίζει ώστε τα μέσα να επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με κεντρικά σημεία διαχείρισης. Το νέο σύστημα το οποίο στηρίζεται στη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά δεδομένων μέσω σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών δικτύων, καλύπτει κάθε ανάγκη μετακίνησης. Παράλληλα, η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων εντός της πόλης σταδιακά θα απαγορευθεί με μοναδική εξαίρεση εκείνα που είναι προηγμένης περιβαλλοντικής τεχνολογίας κι εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους!

Καλασατάμα (Φιλανδία): Μπορεί να βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή αλλά η Καλασατάμα θα κερδίσει σίγουρα τον τίτλο της πιο λειτουργικής πόλης. Εκεί, οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν κατά μέσο όρο μια επιπλέον ωφέλιμη ώρα κάθε μέρα. Χάρη στη σωστή πολεοδόμηση οι πολίτες θα απολαμβάνουν εύκολη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και νοσοκομεία. Οι τεχνολογικές καινοτομίες είναι κομμάτι της ταυτότητας αυτής της νέας smart πόλης. Για παράδειγμα, δημιουργείται ένα νέο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων, στο οποίο οι πολίτες ρίχνουν τα σκουπίδια τους σε μια ειδική θύρα που τα απορροφά και τα μεταφέρει απευθείας σε ένα υπόγειο σύστημα διαλογής. Έτσι, κανένας κάτοικος της Καλασατάμα δεν θα χάσει χρόνο κολλημένος πίσω από κάποιο απορριμματοφόρο! Η Καλασατάμα στηρίζει την ανάπτυξή της στο Internet of Things, ένα δίκτυο έξυπνα συνδεμένων συσκευών και μηχανημάτων.

Ματέρα (Νότια Ιταλία): Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019, αυτή η αρχαία πόλη, χτισμένη στην άκρη ενός γκρεμού, πρόκειται να είναι μία από τις πρώτες πόλεις με δίκτυο 5G της Ευρώπη. Η τοπική κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτή την τεχνολογία για να προβάλλει την πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά του τόπου.

Τα δίκτυα 5G πρόκειται να φέρουν υπερυψηλές ταχύτητες στις πόλεις, ενώ το IoT θα τους δώσει τη δυνατότητα να γίνουν ακόμα πιο βιώσιμες και λειτουργικές. Άλλωστε υπολογίζεται ότι με την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών 50 δισεκατομμύρια αντικείμενα θα «μιλούν» μεταξύ τους έως το 2020.

Και αν αναρωτιέστε που βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, τα νέα είναι πολύ θετικά. Ήδη από το 2004 η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εστιάζοντας σε τεχνολογίες και εφαρμογές που σχετίζονται τόσο με την αγροτική παραγωγή όσο και με τον αστικό ιστό, σημειώνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα που συχνά «βάζουν τα γυαλιά» σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Ο Guardian μάλιστα, εκθείασε σε ρεπορτάζ του τα Tρίκαλα «τον πιο high tech δήμο της Ελλάδας» παρουσιάζοντας τις καινοτόμες λύσεις που έχουν εφαρμοστεί, όπως τo λεωφορείο χωρίς οδηγό. Τα «ψηφιακά» βήματα των Τρικάλων ακολουθούν κι άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις όπως τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Βέροια, το Ηράκλειο  αξιοποιώντας τεχνολογίες IoT ενώ και η Αθήνα ήδη έχει θέσει σε λειτουργία σύστημα έξυπνης αποκομιδής απορριμμάτων στο εμπορικό κέντρο και σύντομα θα διαθέτει έξυπνο οδοφωτισμό, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους, μειώνοντας τις εκπομπές CΟ2 και τη φωτορύπανση, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα κάνει τις πόλεις πιο λειτουργικές, ανθρώπινες, βιώσιμες και θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στη βελτίωση των υπηρεσιών, των υποδομών και της ποιότητας ζωής γενικότερα. Για τις έξυπνες λύσεις που ήδη εφαρμόζονται στις ελληνικές πόλεις και την Αθήνα, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024