Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Εθνη επέκρινε τις ΗΠΑ χθες Τρίτη για την πολιτική τους στο Μεσανατολικό, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να επιλέγει ποια τμήματα του διεθνούς δικαίου πρέπει να εφαρμόζονται και ποια θα αψηφά.

«Πιστεύουμε στο κράτος διεθνούς δικαίου»

«Πιστεύουμε στο κράτος του διεθνούς δικαίου. Δεν πιστεύουμε στο κράτος του ισχυροτέρου. Για εμάς, το διεθνές δίκαιο δεν είναι μενού à la carte», υπογράμμισε ο Κριστόφ Χόισγκεν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Χόισγκεν υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στην απόλυτη και απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου στη Βόρεια Κορέα, για παράδειγμα, σιωπούν όμως όταν παραβιάζονται κατάφωρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας από το Ισραήλ, όπως όταν ανεγείρονται οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Η τοποθέτηση του γερμανού διπλωμάτη έγινε μία ημέρα αφού ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε τα σπίτια δεκάδων Παλαιστίνιων σε προάστιο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι ΗΠΑ πιο κοντά στο Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εγκρίνει στο παρελθόν υποτίθεται νομικά δεσμευτικές αποφάσεις με τις οποίες απαιτούσε το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, που είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου. Ακόμη, καταδίκασε τις κατασχέσεις γης, τις κατεδαφίσεις σπιτιών και τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων.

Η Ουάσιγκτον έχει έρθει ακόμη πιο κοντά στο Ισραήλ μετά την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Η αποφασιστική και απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινή στάση του Ρεπουμπλικάνου εξώθησε τους Παλαιστίνιους να απορρίπτουν πλέον τον ρόλο των ΗΠΑ ως μεσολαβητή για την ειρήνη.

Ο Τραμπ αναγνώρισε την προσάρτηση μεγάλου τμήματος του υψιπέδου του Γκολάν στο Ισραήλ, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσά του και μετέφερε εκεί την αμερικανική πρεσβεία, ενώ περιέκοψε δραστικά την οικονομική βοήθεια που προσέφερε η χώρα του στους Παλαιστίνιους.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο