Ενας από τους απεσταλμένους του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή έκρινε χθες Τρίτη ενώπιον του ΟΗΕ ότι η «διεθνής συναίνεση» και οι ίδιες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αρκούν για να τερματιστεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη και ότι μόνο οι «απευθείας συνομιλίες» των δύο πλευρών μπορούν να την επιλύσουν.

Με «διάταγμα του διεθνούς δικαίου»

«Αυτή η διένεξη δεν θα τερματιστεί στη βάση της διεθνούς συναίνεσης για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, για το ποιος θα έπρεπε να παραχωρήσει το χι και θα όφειλε να αποδεχθεί το ύψιλον», είπε στους πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο οποίος εργάζεται μαζί με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του αμερικανού προέδρου, πάνω στο πολύ αμφιλεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ.

Η «διαρκής και πλήρης ειρήνη δεν θα έρθει με διάταγμα του διεθνούς δικαίου ή με τις φλύαρες και ελάχιστα σαφείς αποφάσεις» του ΣΑ, συνέχισε, υπογραμμίζοντας το πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που παίρνουν πλέον οι ΗΠΑ από τον ΟΗΕ.

Οι Κούσνερ και Γκρίνμπλατ αναμένεται να επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή στα τέλη του μήνα για να συνεχίσουν τις επαφές για το ειρηνευτικό σχέδιό τους. Η οικονομική πτυχή του, που προβλέπει διεθνείς επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στις γειτονικές αραβικές χώρες μέσα σε μια δεκαετία, παρουσιάστηκε τον Ιούνιο. Το πολιτικό του σκέλος αναμένεται.

Μποϊκοτάρουν οι Παλαιστίνιοι

Οι Παλαιστίνιοι μποϊκοτάρουν την αμερικανική πρωτοβουλία. Κατηγορούν την κυβέρνηση του Τραμπ ότι ήρθε σε απόλυτη ρήξη με τη «διεθνή συναίνεση» προχωρώντας στη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της ισραηλινής πρωτεύουσας και παίρνει το μέρος του Ισραήλ.

«Το όραμα για την ειρήνη που σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε δεν θα έχει αμφισημίες, αντίθετα με πολλές αποφάσεις που έχουν υιοθετηθεί σε αυτή την αίθουσα», είπε ο απεσταλμένος του Τραμπ στο ΣΑ.

Κατ’ αυτόν, η όποια λύση «δεν μπορεί να επιβληθεί στα μέρη». «Ο μόνος τρόπος να υπάρξει πρόοδος είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους», επέμεινε.

Γερμανία: Λύση «των δύο Κρατών»

Ο γερμανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Κρίστοφ Χόισγκεν θύμισε από τη δική του πλευρά την προσήλωση της χώρας του στη λεγόμενη λύση «των δύο Κρατών», ισραηλινού και παλαιστινιακού, στη βάση των παραμέτρων που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια να παραμεριστούν αυτές οι παράμετροι, που έχουν οριστεί συλλογικά, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», υπερθεμάτισε ο γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, εξάλλου, τα πέντε Κράτη μέλη της ΕΕ που είναι το τρέχον διάστημα μέλη του ΣΑ (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία) «καταδίκασαν σθεναρά» την κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών σε προάστιο της Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο