Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νότια Κορέα: Πυρά κατά ρωσικού μαχητικού που παραβίασε τον εναέριο χώρο

Νότια Κορέα: Πυρά κατά ρωσικού μαχητικού που παραβίασε τον εναέριο χώρο

Εβλήθησαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον στρατιωτικού αεροσκάφους της Ρωσίας το οποίο παραβίασε δύο φορές τον νοτιοκορεάτικο εναέριο χώρο

Μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας αναχαίτισαν και άνοιξαν προειδοποιητικά πυρ δύο φορές για να αναγκάσουν στρατιωτικό αεροσκάφος της Ρωσίας να αλλάξει πορεία διότι παραβίαζε τον νοτιοκορεάτικο εναέριο χώρο στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο υπήρξαν επίσης παραβιάσεις από κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Είναι η πρώτη φορά που ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε το τμήμα του εναέριου χώρου της Νότιας Κορέας που τελεί υπ’ ευθύνη των ένοπλων δυνάμεων, επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους.

Ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μεταδίδει ότι στα μέσα του Ιουνίου, νοτιοκορεατικά μαχητικά είχαν απογειωθεί εκτάκτως για να αναχαιτίσουν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95.

Κατά τη Σεούλ, το στρατιωτικό αεροσκάφος που αναχαιτίστηκε ήταν ένα από τα τρία ρωσικά που εισήλθαν στη Ζώνη Εντοπισμού Αεροπορικής Άμυνας (Korea Air Defense Identification Zone, KADIZ), δηλαδή την περιοχή ευθύνης της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας, νωρίτερα σήμερα το πρωί. Δύο στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας εισήλθαν επίσης στην KADIZ, πάντα σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.

Το συμβάν σημειώθηκε περί τις 09:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας).

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση ούτε από τη Μόσχα, ούτε από το Πεκίνο.

Πληροφορίες που μεταδίδουν νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ αναφέρουν ότι το αεροσκάφος παραβίασε δύο φορές την KADIZ, με διαφορά είκοσι λεπτών, και έμεινε εντός αυτής της ζώνης για περίπου τρία λεπτά κάθε φορά.

Το συμβάν σημειώθηκε κοντά στις νησίδες Βράχοι Λιανκούρ, ανατολικά του νότιου τμήματος της κορεατικής χερσονήσου. Οι νησίδες αυτές αποτελούν το αντικείμενο εδαφικής διένεξης ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Η Σεούλ ανήγγειλε ότι θα επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία στο Πεκίνο και στη Μόσχα για τις παραβιάσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει ότι όλες οι πτήσεις ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών γίνονται εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου και των κανόνων για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερες θαλάσσιες ζώνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024