Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : Συνεδριάζει η COBRA για τα αντίποινα στο Ιράν

Βρετανία : Συνεδριάζει η COBRA για τα αντίποινα στο Ιράν

Πραγματοποιείται σήμερα η συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBRA της βρετανικής κυβέρνησης προκειμένου να εξετάσει τα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει το Λονδίνο αντιδρώντας στην κατάσχεση δεξαμενοπλοίου υπό βρετανική σημαία στον Κόλπο από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBRA της κυβέρνησής της σήμερα Δευτέρα για να εξεταστούν τα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει το Λονδίνο αντιδρώντας στην κατάσχεση δεξαμενοπλοίου υπό βρετανική σημαία στον Κόλπο από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, προφανώς σε αντίποινα για την κατάσχεση ιρανικού τάνκερ στο Γιβραλτάρ από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δύο εβδομάδες νωρίτερα.

«Η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας»

Η πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί από τους υπουργούς της και άλλους αξιωματούχους για τις τελευταίες εξελίξεις και θα συζητηθεί το ζήτημα της «προάσπισης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή», μετέδωσε χθες Κυριακή το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα, εν μέσω δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ ότι μελετάται από το Λονδίνο το ενδεχόμενο να δεσμεύσει πόρους της Τεχεράνης. Αναμένεται να αποκαλύψει στους βρετανούς κοινοβουλευτικούς ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν από την κυβέρνηση της Μέι.

Ο Χαντ συνομίλησε χθες Κυριακή με τον γάλλο και τον γερμανό ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λεντριάν και Χάικο Μάας, σύμφωνα με το Φόρεϊν Οφις. Ο Χαντ συζήτησε μαζί τους για την «παράνομη κατάσχεση» του πλοίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό ΥΠΕΞ.

«Αποφυγή κλιμάκωσης»

Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν ότι «η ασφάλεια της διέλευσης των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ είναι απόλυτη προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές χώρες», αλλά ταυτόχρονα πρέπει «να αποφευχθεί κάθε πιθανή κλιμάκωση» στην περιοχή.

Η συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων υπό τη Μέι – η οποία αναμένεται να εγκαταλείψει τη Ντάουνινγκ Στριτ την Τετάρτη – προγραμματίστηκε να αρχίσει στις 12:30 [ώρα Ελλάδας].

Το δεξαμενόπλοιο Stena Impero, που ανήκει σε σουηδική εφοπλιστική εταιρεία και πλέει υπό σημαία Ηνωμένου Βασιλείου, κατελήφθη την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, η εξέλιξη οφειλόταν στο ότι το σκάφος «παραβίασε» τους «κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

«Απαράδεκτη»

Η κυβέρνηση του ΗΒ απαίτησε από το Ιράν να απελευθερώσει το πλοίο, την κατάληψη του οποίου χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

Ερωτηθείς από το BBC για το ενδεχόμενο το Λονδίνο να αποφασίσει να παγώσει ιρανικά περιουσιακά στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ απάντησε: «έχουμε ήδη [θέσει σε εφαρμογή] μεγάλη βεντάλια κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ιδιαίτερα χρηματοοικονομικές κυρώσεις, και δεν είναι άρα σαφές αν υπάρχουν άλλα άμεσα μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε, αλλά μελετάμε ασφαλώς όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024