Παρά τις κυρώσεις της ΕΕ, για τις προκλητικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το ανοιχτό μέτωπο με τις ΗΠΑ σχετικά με τους S-400 και τα F-35 η Τουρκία δεν φαίνεται να πτοείται καθόλου και συνεχίζει τις την τακτική της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό διότι σήμερα, Δευτέρα, οι Τούρκοι εξέδωσαν νέα Navtex, με την οποία το πολεμικό ναυτικό της χώρας θα προχωρήσει σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Οι τουρκικές υδρογραφικές αρχές και πιο συγκεκριμένα ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, εξέδωσε νέα Navtex που ανεβάζει το θερμόμετρο στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, για την διεξαγωγή ασκήσεων με πυρά.

Ως αποτέλεσμα, το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκεται ανοιχτά του Καστελόριζου, στις 24 Ιουλίου και για δύο ώρες (05:00-07:00 πμ) πραγματοποιώντας ασκήσεις και δεσμεύοντας την γύρω περιοχή.

Ηχηρό μήνυμα της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιώτοπουλος.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές πολέμου.

«Βασικός μας στόχος είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Σ΄αυτό το πλαίσιο, αφετηρία συνιστά η παραδοχή ότι Ελλάδα και Τουρκία δύνανται αλλά και οφείλουν να συνεργαστούν στους τομείς εκείνους, όπου αυτό είναι εφικτό και αμοιβαία επωφελές», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε τις προοπτικές χωρίς να παραγνωρίζουμε ή να ανεχόμαστε τα εμπόδια.  Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές, ότι γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. Και αυτό θα καταστεί απολύτως σαφές τόσο στη γείτονα όσο και σε όλα τα διεθνή fora. Στο μέτρο δε, που η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τη νέα αυτή πραγματικότητα».

Από την πλευρά του ο ΥΕΘΑ κάλεσε την Τουρκία να μην εκλαμβάνει την ψυχραιμία της χώρας μας ως αδυναμία.

Η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η Αθήνα δεν προκαλεί αλλά δεν της αρέσει να την προκαλούν, προειδοποιώντας ότι η ψυχραιμία δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε παράνομες και καταχρηστικές τις ενέργειες της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά όλες τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ως υπουργείο Άμυνας θα επιδιώξει την διατήρηση διαύλου επικοινωνίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Θα περιμένουμε έμπρακτες αποδείξεις εκ μέρους της Άγκυρας, προσέθεσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι σκοπός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι να διατηρεί «το εθνικό «ξίφος» ακονισμένο, κοφτερό και αιχμηρό. Εύχομαι το ξίφος να παραμείνει στο θηκάρι . Δεν πρέπει όμως να είμαστε και αμέριμνοι»

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο