Πλούσια ήταν η ατζέντα της πρώτης συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν να συνεχίσουν την στενή και εποικοδομητική εργασία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο, η πρώτη επίσημη συνάντηση του Κλάους Ρέγκλινγκ με τον Χρήστο Σταϊκούρα έγινε σε θετικό κλίμα και τέθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα, όπως η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οι δυο άνδρες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να έχουν στενή και εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της Ελλάδας, των πολιτών της και για την προώθηση της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Το γεγονός ότι από την πρώτη επίσημη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα των δεσμεύσεων της Ελλάδας, από τις οποίες βασική είναι η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% μέχρι το 2022 είναι ενδεικτική των προθέσεων των δανειστών.

Άλλωστε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο προηγούμενο Eurogroup φρόντισε σε αυστηρό μάλιστα τόνο να υπενθυμίσει ότι ο στόχος για τα πλεονάσματα αποτελεί θεμέλιο λίθο του προγράμματος και ότι δεν βλέπει πώς μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους χωρίς αυτό, λίγες ώρες μόνο μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ.

Βεβαίως από τις δηλώσεις των αξιωματούχων του Eurogroup και των Βρυξελλών έχει επίσης καταστεί σαφές ότι δίνουν στην κυβέρνηση μια «περίοδο χάριτος» μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να αναπτύξει αναλυτικά το πρόγραμμα της.

Πάτημα στη κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει και το γεγονός ότι οι θεσμοί έχουν δηλώσει γενικά θετικοί σε αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και φοροαπαλλαγές που μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση, όμως, να εκπληρώνονται οι στόχοι και να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Το κλίμα που λαμβάνεται από τους θεσμούς είναι «κάντε αυτό που νομίζετε, αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι» λένε χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα έκανε μια πρώτη συζήτηση με τον Ρέγκλινγκ για το φορολογικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση θέλει να φέρει άμεσα και να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, με τις ίδιες πηγές να τονίζουν ότι πολύ σύντομα οι θεσμοί θα έχουν στα χέρια τους όλο το κείμενο του νομοσχεδίου.

Με βάση τον προγραμματισμό, το νομοσχέδιο θα σταλεί στους θεσμούς το συντομότερο δυνατόν, και θα υπάρξει και επικοινωνία εξ αποστάσεως, ενώ δεν έχει αλλάξει κάτι στον κυβερνητικό προγραμματισμό για την κοινοβουλευτική διαδικασία και την ψήφισή του.

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στο γεγονός ότι πολλές από τις διατάξεις του έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για τη Golden Visa και το leasing αυτοκινήτων και προσθέτει ότι επί αυτής της βάσεως θα γίνουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς.

Μάλιστα, εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, το κομμάτι του νομοσχεδίου που δεν θα αφορά στη φορολογία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019, ενώ διαμηνύεται ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες του υπουργείου που κάνουν τις σχετικές προβλέψεις.

Σχετικά με την επικείμενη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η πολιτική κατεύθυνση προς τον ΟΔΔΗΧ είναι πως «μας ενδιαφέρει η ποιότητα της έκδοσης», ήτοι να μετάσχουν θεσμικοί επενδυτές και όχι μόνον funds.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα αποφασίσει για τον χρόνο της έκδοσης και παράλληλα θα κρίνει και θα αξιολογήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, το κόστος δανεισμού και το ύψος της έκδοσης. Προσθέτουν δε, πως σκοπός της ηγεσίας του υπουργείου είναι να βγαίνουν όλοι οι «παίκτες» (Δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις) στις αγορές με ασφάλεια και σε καλές συνθήκες.

Εντατικές διαπραγματεύσεις

Ο πρώτος κύκλος επαφών του κ. Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των δανειστών θα ολοκληρωθεί αύριο, Τρίτη, που θα έχει συνάντηση με τον Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν).

Σήμερα, Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτός από τη συνάντηση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, συναντήθηκε και με τον Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όπως γνωστοποιεί ο τελευταίος με ανάρτησή του στο twitter.

Κατά πάσα πιθανότητα δε, αύριο, Τρίτη, θα έχει και δεύτερη συνάντηση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού αναμένεται να παραβρεθεί στην συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του ESM.

Το μήνυμα που θέλει να δώσει ο πρωθυπουργός στην αυριανή συνάντησή του με τον Κλάους Ρέγκλινγκ είναι ότι η μείωση των φόρων είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση, αναφέρουν Τα Νέα. Ετσι το φορολογικό νομοσχέδιο θα ενσωματώνει ελαφρύνσεις φόρων σε εισοδήματα, ακίνητα και επιχειρηματικά κέρδη οι οποίες θα ενεργοποιούνται σταδιακά και παράλληλα θα συνοδεύεται με φιλοαναπτυξιακά μέτρα.

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας και ότι θα εξασφαλίσει την συγκατάθεση των πιστωτών για οποιαδήποτε αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα, αποφεύγοντας τις εντάσεις που θα έπλητταν και την εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα.

Μένει να αποδειχθεί εάν θα καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή, πράγμα καθόλου εύκολο, καθώς πρόκειται για εύθραυστες ισορροπίες που απαιτούν πολύ λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο