Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία : Δικαστήριο δικαιώνει τη σύζυγο τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους

Γερμανία : Δικαστήριο δικαιώνει τη σύζυγο τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους

Δικαστήριο του Βερολίνου απεφάνθη ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να επαναπατρίσει από τη Συρία τη γερμανίδα σύζυγο και τα τρία παιδιά φερόμενου τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους.

Δικαστήριο του Βερολίνου απεφάνθη ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να επαναπατρίσει από τη Συρία τη γερμανίδα σύζυγο και τα τρία παιδιά φερόμενου τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την πρώτη απόφαση παρόμοιων υποθέσεων εναντίον της κυβέρνησης.

Μήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών

Η οικογένεια του άνδρα μήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών μετά την απόρριψη, από γερμανούς διπλωμάτες, αιτήματος να βοηθήσουν τη σύζυγο να επιστρέψει στη Γερμανία με τα τρία παιδιά της από περιοχή της βόρειας Συρίας που τελεί υπό τον έλεγχο των Κούρδων, ανέφερε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Οπως άλλες δυτικές χώρες, η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον διλήμματος για το πώς θα αντιμετωπίσει τους υπηκόους της που ταξίδεψαν στη Μέση Ανατολή για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Ο φερόμενος τζιχαντιστής, η τύχη του οποίου παραμένει άγνωστη, έφυγε το 2014 από τη Γερμανία για τη Συρία με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του, ηλικίας 7 και 8 ετών σήμερα. Η σύζυγός του απέκτησε τρίτο παιδί στη Συρία πριν δύο χρόνια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Δεχόταν μόνο τα παιδιά

Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεχόταν να δεχθεί πίσω στη χώρα μόνο τα παιδιά. Αλλά η κουρδική διοίκηση των περιοχών στη βόρεια Συρία, όπου κρατούνται χιλιάδες τζιχαντιστές, απαίτησε να επιστρέψει και η μητέρα τους.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση μελετά τη δικαστική απόφαση και ενδέχεται να προσφύγει σε ανώτερο δικαστήριο. Δικηγόρος της οικογένειας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Γερμανοί αξιωματούχοι μυστικών πληροφοριών εκτιμούν ότι περισσότεροι από 1.000 Γερμανοί πήγαν για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ, όπου το Ισλαμικό Κράτος ήλεγχε μέχρι πριν λίγα χρόνια εδάφη στο αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του.

Περίπου το ένα τρίτο αυτών επέστρεψε στη Γερμανία, ένα άλλο τρίτο πιστεύεται ότι έχει σκοτωθεί και το υπόλοιπο ότι βρίσκεται ακόμα στο Ιράκ και τη Συρία, λένε οι αξιωματούχοι.

Χιλιάδες κρατούνται στη βόρεια Συρία

Χιλιάδες μέλη του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αλλοδαπών και γυναικών και παιδιών, κρατούνται από τις κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να επαναπατρίσουν τους περισσότερους από τους υπηκόους τους που κρατούνται στη Συρία και το Ιράκ και να τους δικάσουν.

Η Γερμανία έχει αναφέρει ότι θα δεχθεί πίσω μαχητές μόνο αν οι ύποπτοι έχουν προξενική πρόσβαση, προσθέτοντας ότι κατ ‘αρχάς, όλοι οι πολίτες της και εκείνοι που είναι ύποπτοι ότι έχουν πολεμήσει για το Ισλαμικό Κράτος, έχουν το δικαίωμα να επαναπατριστούν.

Ωστόσο, τον Απρίλιο, η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο νόμου που επιτρέπει στο Βερολίνο να αφαιρεί την ιθαγένεια από τους Γερμανούς που έχουν και δεύτερη υπηκοότητα και πολεμούν στο εξωτερικό για ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024