Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φονική θεομηνία: Η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της - Μάχη για την αποκατάσταση των υποδομών

Φονική θεομηνία: Η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της – Μάχη για την αποκατάσταση των υποδομών

Ένα 24ωρο μετά το φονικό χτύπημα της θεομηνίας στην Χαλκιδική, που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, εκ των οποίων δύο παιδιά, και άφησε πίσω δεκάδες τραυματίες -με μία εξ αυτών να δίνει μάχη για τη ζωή της-, σε εξέλιξη βρίσκεται η τιτάνια προσπάθεια για την αποκατάσταση των βασικών υποδομών.

Ένα 24ωρο μετά το φονικό χτύπημα της θεομηνίας στην Χαλκιδική, που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, εκ των οποίων δύο παιδιά, και άφησε πίσω δεκάδες τραυματίες -με μία εξ αυτών να δίνει μάχη για τη ζωή της-, σε εξέλιξη βρίσκεται η τιτάνια προσπάθεια για την αποκατάσταση των βασικών υποδομών.

Ο 62χρονος ψαράς που παρέμενε αγνοούμενος από το βράδυ της Τετάρτης, εντοπίστηκε νεκρός 6 ναυτικά μίλια από την ακτή, ανάμεσα στη Σωζόπολη και στη Νέα Καλλικράτεια. Πρόκειται για το 7ο θύμα της φονικής κακοκαιρίας.

Στον «μαύρο» κατάλογο περιλαμβάνονται μια 54χρονη μητέρα από τη Ρουμανία που καταπλακώθηκε από το στέγαστρο της παραλιακής ταβέρνας και ο 8χρονος γιος της τον οποίο οι ισχυροί άνεμοι πέταξαν με δύναμη στην απέναντι τζαμαρία ενώ προσπαθούσε να τρέξει για να σωθεί…

Μια αντίστοιχη τραγωδία σημειώθηκε και στην περίπτωση του 39χρονου πατέρα από τη Ρωσία και του 2χρονου γιου του που έχασαν τη ζωή τους όταν ένα δέντρο τους καταπλάκωσε λίγο πριν βρουν καταφύγιο από την κακοκαιρία στο ξενοδοχείο τους στην Νέα Ποτίδαια.

Τη λίστα των νεκρών συμπληρώνει το ζευγάρι των ηλικιωμένων Τσέχων που σκοτώθηκαν μέσα στο αυτοκινούμενό τους, το οποίο σήκωσαν και αναποδογύρισαν οι άνεμοι, παρά το τεράστιο βάρος του. Οι εικόνες από το αναποδογυρισμένο όχημα σοκάρουν. Ως εκ θαύματος σώθηκαν ο γιος τους και ο εγγονός τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική άφησε πίσω της εννέα σοβαρά τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου», με μία γυναίκα να έχει διασωληνωθεί και να νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στην μονάδα εντατικής θεραπείας  του νοσοκομείου με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Επίσης, άλλοι δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου, ενώ άλλα πέντε ελαφρώς τραυματισμένα παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς».

Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του υπουργείο Υγείας, περισσότεροι από 120 τραυματίες διακομίσθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών και τα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου» και «Γ. Γεννηματάς» για την παροχή πρώτων βοηθειών, με τους περισσότερους να μη φέρουν σοβαρά τραύματα.

Σημειώνεται ότι, υπό τον συντονισμό του νέου υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Βορείου Ελλάδας, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) είναι από το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουλίου σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, μετά από σχετική διαταγή του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας Νίκου Παπαευσταθίου, καθώς το ΕΚΕΠΥ του υπουργείου Υγείας είχε λάβει την ενημέρωση από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Την ίδια στιγμή και ενώ οι ανθρώπινες ζωές είναι το πιο σημαντικό από όλα, η κακοκαιρία άφησε πίσω της εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, οι πληγείσες περιοχές θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς το φονικό μπουρίνι, το οποίο μπορεί να διήρκησε μόλις ελάχιστα λεπτά, ήταν αρκετό για να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, σε καλλιέργειες και στις υποδομές της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής.

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των υποδομών

Από τα ξημερώματα στην περιοχή βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες για την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης, ενώ έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

H αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική συζητήθηκε στη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Μουδανιών υπό τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και των διευθύνοντων συμβούλων του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του γ.γ Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στην περιοχή, στο οποίο ουσιαστικά συνέπεσαν η μεγαλύτερη καταιγίδα των τελευταίων 35 ετών στην περιοχή και η μεγαλύτερη βλάβη δικτύου της ΔΕΗ.

«Κάνουμε αγώνα για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το επόμενο 24ωρο, ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν για 72 ώρες» τόνισε, επισημαίνοντας ότι πέντε πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ ουσιαστικά καταστράφηκαν και τα συνεργεία θα συνεχίσουν να δουλεύουν όλο το βράδυ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ οι δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Επίσης, διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια, ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.

Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων.

Παράλληλα, διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους τρεις δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό – Ουρανούπολη – Πολύγυρο – Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα η αποκατάσταση.

Επίσης, δρομολογήθηκε για την Παρασκευή η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.

Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.

Τα πρώτα μέτρα από την κυβέρνηση

Τα πρώτα μέτρα για τους δήμους και τους κατοίκους που επλήγησαν από τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε ήδη έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής (Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας) που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές. Όπως έγινε γνωστό,  θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι δήμοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

Στις 12 το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την κατάσταση που επικρατεί στη Χαλκιδική, αναφέρθηκε στις ζημιές και μίλησε για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ανακούφιση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών.

Έκανε λόγο για  άμεση εκταμίευση κονδυλίων για αποζημιώσεις και πρόσθεσε ότι  έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Βορίδης: Θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων

«Από την πρώτη στιγμή που είδαμε αυτά τα φαινόμενα, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θανάση Κουρεμπέ, ζητώντας του άμεσα να πάνε κλιμάκια επιθεωρητών σε όλες τις πληγείσες περιοχές», είπε σχετικά ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Θα διαπιστώσουν και θα καταγράφουν τις ζημίες, προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων, προτού παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες που υπάρχουν για τις δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μεγάλες ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλα και βροχοπτώσεις έχουν παρατηρηθεί στις παρακάτω περιοχές:

Π.Ε. Έβρου – Ελιές, Βαμβάκια, Οπωροφόρα

Π.Ε. Ροδόπης – Βαμβάκια, καπνά, ακτινίδια, κηπευτικά

Π.Ε. Καβάλας – Αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Χαλκιδικής – Ελιές, αμπέλια, θερμοκήπια κηπευτικών

Π.Ε. Θεσσαλονίκης – Αμπέλια, αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Ημαθίας – Οπωροφόρα

Π.Ε. Πιερίας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, καπνά,

Π.Ε. Λάρισας – Οπωροφόρα, κηπευτικά, βαμβάκια

Π.Ε. Φλώρινας – Φασόλια, οπωροφόρα

Π.Ε. Μαγνησίας – Οπωροφόρα, ελιές

Π.Ε. Καρδίτσας – Αροτριαίες καλλιέργειες

Π.Ε. Βοιωτίας – Κρεμμύδια, Βαμβάκια

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024