Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Τα ποσοστά αποδοχής του Τραμπ και η μάχη για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Τα ποσοστά αποδοχής του Τραμπ και η μάχη για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών

Η δημόσια αποδοχή του προέδρου Τραμπ υποστηρίζεται κυρίως από τις θετικές εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν εγκρίνουν τις επιδόσεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του στο Λευκό Οίκο

Η τρίτη ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα θα πραγματοποιηθεί στο Χιούστον στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC).

Την τηλεμαχία θα φιλοξενήσουν το ABC News και η Univision με την συμμετοχή 20 υποψηφίων.

«Το Χιούστον είναι η καλύτερη πόλη για την παρουσίαση των υποψηφίων μας, ώστε να παρουσιάσουν το όραμά τους για το μέλλον του αμερικανικού λαού» δήλωσε ο Τομ Πέρεζ, πρόεδρος της DNC, στην ανακοίνωσή του για την πόλη διεξαγωγής της τηλεοπτικής συζήτησης.

Ο δεύτερος κύκλος των ανοιχτών τηλεοπτικών συζητήσεων μεταξύ των υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στο Ντιτρόιτ, με τη συμμετοχή 20 υποψηφίων, σύμφωνα με την ανάλυση του Politico.

Ωστόσο, είναι πιθανόν ο τρίτος κύκλος στο Χιούστον να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή λιγότερων από 20 υποψηφίων, καθώς η DNC ενίσχυσε τις προϋποθέσεις επιλογής τους.

Έτσι, προκειμένου να συνεχίσουν, θα πρέπει να έχουν ποσοστό αποδοχής τουλάχιστον 2% σε τέσσερις εγκεκριμένες δημοσκοπήσεις, αλλά και να έχουν εξασφαλίσει 130.000 μοναδικούς χορηγούς ο καθένας, για την προεκλογική τους εκστρατεία.

Το Politico προβλέπει ότι πέντε υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών θα καλύψουν τις προϋποθέσεις επιλογής για τη συμμετοχή τους στην τηλεμαχία του Σεπτεμβρίου: Τζο Μπάιντεν, Πέτε Μπάτιγκιεγκ, Καμάλα Χάρις, Μπέρνι Σάντερς, Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Αρκετοί άλλοι υποψήφιοι βρίσκονται στη διαδικασία επιλογής για την τρίτη τηλεμαχία, αλλά το Politico προβλέπει ότι θα επιλεγούν πολύ λιγότεροι από το σημερινό αριθμό των 20 υποψηφίων.

Στο μεταξύ, μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι ο μόνος μεταξύ των υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών που θα μπορούσε να έχει ένα ευρύ προβάδισμα απέναντι στο νυν πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και στο υποθετικό σενάριο της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών σήμερα.

Η δημοσκόπηση (Washington Post, ABC News) πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 1ης Ιουλίου, με τον πρόεδρο Τραμπ να βρίσκεται στη διάσκεψη της G20 στην Ιαπωνία και μετά τη διεξαγωγή του πρώτου κύκλου των ανοιχτών τηλεοπτικών συζητήσεων για τους Δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, από τους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, μόνον ο Μπάιντεν έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα 53% έναντι 43% απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ, στο υποθετικό σενάριο της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών κατά την τρέχουσα περίοδο.

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε με τη συμμετοχή εγγεγραμμένων ψηφοφόρων κι αφήνει να εννοηθεί ότι η προεκλογική επιρροή που ασκεί ο Μπάιντεν δεν έχει διαβρωθεί στο γενικότερο πλαίσιο της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών και απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ.

Το εύρημα αυτό καταγράφεται παρά το γεγονός ότι η θέση του Μπάιντεν εμφανίζεται να έχει εξασθενήσει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ορισμένων δημοσκοπήσεων για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας στον προκριματικό κύκλο διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

Μια τέτοια τάση κατέγραψε και η δημοσκόπηση που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το CNN.

Επίσης, και η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις εμφανίζεται να προηγείται με δύο μονάδες έναντι του Τραμπ (Χάρις 48%, Τραμπ 46%).

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς προηγείται με μία ποσοστιαία μονάδα του Τραμπ (Σάντερς 49%, Τραμπ 48%), ενώ ο πρόεδρος Τραμπ συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό με την Ελίζαμπεθ Γουόρεν (48%), με το δήμαρχο του Σάουθ Μπεντ Πέτε Μπάτιγκιεγκ να βρίσκεται στο 47%.

Οι δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, πριν από τη συμμετοχή του Μπάιντεν στην πρώτη τηλεμαχία, όπου και δέχτηκε μια φραστική επίθεση από την Χάρις, για την αντίθεσή του στη μεταφορά εγχρώμων μαθητών σε σχολεία με ομοσπονδιακή βοήθεια, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε σταθερή ή ακόμη κι ελάχιστη διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον πρόεδρο Τραμπ.

Σε δημοσκόπηση (Fox News poll) η διαφορά του Μπάιντεν είχε καταγραφεί στις δέκα μονάδες, ενώ σε άλλη δημοσκόπηση (Quinnipiac poll) η διαφορά του είχε καταγραφεί στις 13 μονάδες.

Ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της διαφοράς των δέκα ποσοστιαίων μονάδων του Μπάιντεν έναντι του προέδρου Τραμπ στη δημοσκόπηση της WP και του ABC News έχει η ισχυρή υποστήριξη που λαμβάνει από ανεξάρτητους, αλλά και μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Η διαφορά του Μπάιντεν από τον πρόεδρο Τραμπ, είναι στις επτά ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και στις 28 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των μετριοπαθών ψηφοφόρων.

Η ίδια δημοσκόπηση εντόπισε, επίσης, ότι η δημόσια αποδοχή του προέδρου Τραμπ, που αυξήθηκε σε σύγκριση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί από την WP και το ABC News, υποστηρίζεται κυρίως από τις θετικές εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν εγκρίνουν τις επιδόσεις του προέδρου Τραμπ κατά την άσκηση των καθηκόντων του στο Λευκό Οίκο.

Το ποσοστό αποδοχής του αμερικανού προέδρου καταγράφεται στο 44% σύμφωνα με το δείγμα των αμερικανών ενηλίκων πολιτών στη δημοσκόπηση της WP και του ABC News, ενώ το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί από το 39%, που είχε καταγραφεί σε παρόμοια δημοσκόπηση τον Απρίλιο, με το ποσοστό αρνητικής αντιμετώπισης του πρόεδρου Τραμπ στο 53%.

Παρά το γεγονός ότι άλλες δημοσκοπήσεις έχουν καταγράψει υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας για τον Τραμπ, μια πρόσφατη δημοσκόπηση (CNN) έδειξε το ποσοστό της θετικής δημοτικότητάς του στο 43%. Το ποσοστό αυτό παρέμεινε σταθερό επί αρκετούς μήνες, ενώ μια άλλη δημοσκόπηση (Gallup) το κατέγραψε στο 41%.

Από την ανάλυση των ερωτηματολογίων προκύπτει ότι μεταξύ των ζητημάτων που απασχολούν τους αμερικανούς πολίτες η οικονομία είναι το μοναδικό ζήτημα στο οποίο ο πρόεδρος Τραμπ έχει θετικά ποσοστά.

Ποσοστό 51% των ενηλίκων συμμετεχόντων δηλώνει ότι εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίον ο αμερικανός πρόεδρος διαχειρίστηκε τα ζητήματα της οικονομίας.

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο πρέπει να αποδοθεί στον πρόεδρο Τραμπ η θετική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ποσοστό 47% των ερωτηθέντων απάντησε «σε μεγάλο βαθμό» ή «σε σημαντικό βαθμό».

Η δημοσκόπηση της WP και του ABC News πραγματοποιήθηκε μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων.

Το ποσοστό στατιστικού λάθους της προσδιορίζεται στο +- 4%, με τη συμμετοχή δείγματος 875 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ το ποσοστό λάθους υπολογίζεται στο +- 3,5% για το σύνολο του δείγματος των 1.008 ενηλίκων που έλαβαν μέρος σε αυτήν.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024