Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστήμονες ανησυχούν για σεισμό 7,4 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Επιστήμονες ανησυχούν για σεισμό 7,4 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Μεγάλη τεκτονική δραστηριότητα που καταγράφεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά εδώ και καιρό, θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ ισχυρό σεισμό, λένε γερμανοί επιστήμονες.

Σεισμός μεγέθους 7,1 – 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ θα μπορούσε να πλήξει την Κωνσταντινούπολη, προειδοποιούν γερμανοί επιστήμονες.

Η είδηση μεταδόθηκε τόσο από τουρκικά όσο και από μεγάλα γερμανικά και ελβετικά ΜΜΕ τα οποία προβάλλουν δηλώσεις του γεωφυσικού Ντίντριχ Λάνγκε του Ινστιτούτου Geomar Helmholtz του Πανεπιστημίου του Κιέλου.

Μεγάλη τεκτονική δραστηριότητα

Ο γεωφυσικός αναφέρει ότι η μεγάλη τεκτονική δραστηριότητα που καταγράφεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά και την οποία ομάδα ειδικών μελετά εδώ και καιρό, θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ ισχυρό σεισμό.

Κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, επισημαίνει ο επιστήμονας, βρίσκεται το βορειοανατολικό ρήγμα που χωρίζει τις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Ανατολίας. Και προσθέτει ότι για δυόμισι χρόνια γερμανοί ειδικοί πραγματοποίησαν υποθαλάσσια έρευνα με το σύστημα μέτρησης GeoSEA που ανέπτυξε το GEOMAR.

Η υπεύθυνη του συστήματος, Χάιντρουν Κοπ, επιβεβαίωσε τα ευρήματα αν και δήλωσε ότι επιστημονικά κανείς δεν μπορεί να τοποθετήσει μια τέτοια πρόβλεψη χρονικά, τονίζοντας ότι οι επιστήμονες δεν θέλουν να προκαλέσουν πανικό με την ανακοίνωση.

Ανυπολόγιστες οι συνέπειες…

Οι γερμανοί ειδικοί πάντως αναφέρουν ότι στην περίπτωση που σημειωθεί σεισμός η μετατόπιση του εδάφους κάτω από τη θάλασσα θα είναι της τάξης των τεσσάρων μέτρων κάτι που θα μπορούσε, όπως λένε, να έχει ανάλογες συνέπειες με τον καταστροφικό σεισμό των 7,6 βαθμών ο οποίος σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου του 1999 στο Ιζμιτ προκαλώντας τον θάνατο 17.000 ανθρώπων και τον τραυματισμό 44,000 χιλιάδων.

Τότε, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι είχαν μείνει άστεγοι αφού 150.000 σπίτια είχαν είτε καταρρεύσει είτε υποστεί σοβαρές ζημιές. Από τσουνάμι 2,5 μέτρων που είχε προκληθεί πνίγηκαν 155 άτομα.
Κατά καιρούς η εντεινόμενη τεκτονική δραστηριότητα στην περιοχή ανησυχεί τους ειδικούς και ανάλογες εκτιμήσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν, ειδικά το 2014.

Ωστόσο, η μελέτη των γερμανών ειδικών συμπίπτει και με άλλες μετρήσεις, άλλων πηγών, οι οποίες είδαν τις τελευταίες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας και το γεγονός προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία.

Πηγή: politis.com.cy

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024