Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σήκωσε τα μανίκια η κυβέρνηση : Οι πρώτες εντολές Μητσοτάκη και τα έτοιμα νομοσχέδια

Σήκωσε τα μανίκια η κυβέρνηση : Οι πρώτες εντολές Μητσοτάκη και τα έτοιμα νομοσχέδια

Σε πλήρη ετοιμότητα δείχνουν το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να «τρέξουν» το κυβερνητικό πρόγραμμα. Η δουλειά άρχισε ήδη από την 1η ημέρα διακυβέρνησης, ενώ κατά το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και εντολές.

Σε πλήρη ετοιμότητα δείχνουν το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να «τρέξουν» το κυβερνητικό πρόγραμμα. Η δουλειά άρχισε ήδη από την 1η ημέρα διακυβέρνησης, ενώ κατά το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και εντολές.

Μια γεύση για το τι θα επακολουθήσει, έδωσε το νέο κυβερνητικό σχήμα ήδη από την 1η ημέρα: Αμέσως μετά την ορκωμοσία, ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής σε όλα τα υπουργεία -σχεδόν ταυτόχρονα. Στόχος δεν ήταν η επικοινωνιακή προβολή των νέων υπουργών, αλλά η εκμετάλλευση του χρόνου. Όσο πιο νωρίς ολοκληρωθούν οι τελετές, τόσο πιο πολύς χρόνος για να γίνουν οι πρώτες αναγνωριστικές συσκέψεις στα υπουργεία, ήταν η λογική που ακολουθήθηκε.

Την ίδια ώρα, το επιτελείο του πρωθυπουργού έστειλε το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα και το ΦΕΚ με τα οποία αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης. Οι ακριβείς εντολές του πρωθυπουργού θα δοθούν στις 11:00 κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει πλήρεις φακέλους ανά υπουργείο και τομέα διακυβέρνησης, προκειμένου να συντονιστεί το κυβερνητικό σχήμα και να τρέξουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις και η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αξιολόγηση του έργου ανά υπουργείο θα γίνει στο τέλος του έτους.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, δε, θα αρχίσει η κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων. Αφού γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ολοκληρωθεί η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης (19 – 21 Ιουλίου), στις 23 Ιουλίου θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο σχετικά με το επιτελικό κράτος, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις διορθωτικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Δήμων, όπου λόγω απλής αναλογικής θα παρατηρηθούν φαινόμενα δυσλειτουργιών. Στις 10 Αυγούστου οι πληροφορίες θέλουν να κατατίθεται το φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι εντολές Μητσοτάκη

Στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Μεταξύ άλλων θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές στην κυβερνητική δόμη

Αλλαγές στην κυβερνητική δομή αλλά και νέες αρμοδιότητες έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό σχήμα.

Αρχικά, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας περνάει στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μετονομάζεται σε Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μετονομάζεται σε υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με υπουργό τον Κυριάκο Πιερρακάκη, και στις αρμοδιότητές του περνούν.

Στο εν λόγω υπουργείο επίσης περνούν:
– από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπηρεσίες για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
– από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης οι διευθύνσεις και τα συστήματα για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις.
– Από το υπουργείο Εργασίας η ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ
– από το υπουργείο Παιδείας το «Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας» και «Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου».

Εξάλλου, συγχωνεύεται το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το Εσωτερικών και ονομάζεται πλέον Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετονομάζεται σε Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν άλλαξε όνομα αλλά ενσωματώθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης, με προεδρικό διάταγμα ορίζεται πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης θα υπάγονται απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά την ιεραρχία των υπουργείων, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η νέα σειρά:

1. Υπουργείο Οικονομικών,

2. Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

3. Υπουργείο Εξωτερικών,

4. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

5. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

6. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

7. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

8. Υπουργείο Υγείας,

9. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

10. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,

11. Υπουργείο Δικαιοσύνης,

12. Υπουργείο Εσωτερικών,

13. Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

14. Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,

15. Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

16. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

17. Υπουργείο Τουρισμού.

Με άλλη απόφαση συστήνονται θέσεις Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργών.

Συγκεκριμένα, έχοντας υπόψη:

1. τις διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 3 και 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά  όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98),

2. το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να  προσδιοριστεί, αποφασίζουμε:

1. Συνιστάται μία (1) θέση Αναπληρωτή Υπουργού στο  Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

2. Συνιστώνται οι εξής θέσεις Υφυπουργών:

α) δύο (2) επιπλέον θέσεις Υφυπουργών στα Υπουργεία

αα) Οικονομικών και ββ) Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

β) μία (1) επιπλέον θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

γ) δύο (2) θέσεις Υφυπουργών στα Υπουργεία

αα) Εσωτερικών και ββ) Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

δ) μία (1) θέση Υφυπουργού στα Υπουργεία αα) Προστασίας του Πολίτη και ββ) Τουρισμού.

Από τη θέση σε ισχύ της απόφασης αυτής, καταργείται κάθε άλλη απόφαση η οποία αφορά τη σύσταση θέσεων Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών στα πρώην Υπουργεία: α) Εσωτερικών, β) Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, γ) Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δ) Προστασίας του Πολίτη και ε) Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024