Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πάουελ (Fed) : Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια

Πάουελ (Fed) : Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκια

Με την κόντρα δε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μεγαλώνει, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ διαμηνύει ότι δεν θα παραιτηθεί ακόμη και να του το ζητήσει ο Τραμπ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν προσεχώς τα επιτόκια, παρουσιάζοντας στο Κογκρέσο την εικόνα μιας εύρωστης αμερικανικής οικονομίας η οποία όμως, όπως λέει, απειλείται από συνεχείς κινδύνους.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πάουελ, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τον Λευκό Οίκο για να μειώσει τα επιτόκια, επισήμανε «τις ανησυχίες για την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη» και «τις αβεβαιότητες όσον αφορά τις εμπορικές διενέξεις», παράγοντες που «μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία».

Ο επικεφαλής της Fed αποκάλυψε ωστόσο ότι «πολλά» μέλη της Νομισματικής Επιτροπής εμφανίστηκαν διατεθειμένα να υιοθετήσουν «μια πιο ανεκτική νομισματική πολιτική», κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του οργάνου αυτού, στις 19 Ιουνίου, όταν αποφασίστηκε να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Μάλιστα ένα μέλος της Επιτροπής καταψήφισε την απόφαση αυτήν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο Πάουελ.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινήθηκε ανοδικά. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, ξεπέρασε το συμβολικό όριο των 3.000 μονάδων, για πρώτη φορά στην ιστορία του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Δεν παραιτούμαι ακόμη και να μου το ζητήσει ο Τραμπ

Ο Πάουελ έχει μπει το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ζητά επίμονα τη μείωση των επιτοκίων και πρόσφατα δήλωσε ότι η Fed «δεν ξέρει τι κάνει».

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι αν η Fed δεν είχε αυξήσει τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους το Χρηματιστήριο θα είχε εκτοξευτεί και η ανάπτυξη θα μπορούσε να φτάσει «το 4 ή και 5%» – αν και αυτό αμφισβητείται από πολλούς οικονομολόγους.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου διαβεβαίωσε χθες ότι η θητεία του Τζερόμ Πάουελ στη Fed δεν απειλείται, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που μετέδιδαν πολλά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να τον αποπέμψει ή να τον υποβιβάσει.

Όταν ρωτήθηκε από την Επιτροπή τι θα έκανε αν ο πρόεδρος του τηλεφωνούσε για να του ζητήσει να αποχωρήσει από τη θέση του, ο Πάουελ διαβεβαίωσε ότι δεν θα έφευγε, αλλά θα παρέμενε μέχρι να λήξει η θητεία του.

«Αν λαμβάνατε σήμερα ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο που θα σας έλεγε ότι σας αποπέμπει, ότι πρέπει να φύγετε, τι θα κάνατε;» τον ρώτησε ευθέως η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαξίν Γουότερς.

«Δεν θα το έκανα. Η απάντησή μου θα ήταν όχι», απάντησε χαμηλόφωνα ο Πάουελ.

«Δεν σας ακούω! Δεν θα μαζεύατε τα πράγματά σας για να φύγετε;» επέμεινε η πρόεδρος, οπότε ο Πάουελ απάντησε, με δυνατότερη φωνή:

«Όχι, κυρία. Ο νόμος μου δίνει τετραετή θητεία, την οποία σκοπεύω να ολοκληρώσω».

Ο Πάουελ διορίστηκε από τον ίδιο τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2018. Το επαγγελματικό ημερολόγιό του για τον μήνα Μάιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει ότι είχε μόνο μια πεντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, στις 20 Μαΐου.

Δεν αποκλείει, αλλά και δεν δεσμεύεται για μείωση επιτοκίων

Στο νομισματικό μέτωπο, αν και φάνηκε να αναγνωρίζει τους κινδύνους μιας επιβράδυνσης της οικονομίας η οποία θα μπορούσε να δικαιολογεί τη μείωση των επιτοκίων, για προληπτικούς λόγους, ο Τζερόμ Πάουελ απέφυγε να δεσμευτεί σε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Το επόμενο «ραντεβού» της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC) της Fed έχει οριστεί για τις 31 Ιουλίου και οι περισσότεροι από τους οικονομικούς παράγοντες ποντάρουν σε μια μείωση των επιτοκίων τότε.

Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή πάντως, ο Πάουελ παρουσίασε την εικόνα μιας εύρωστης οικονομίας, κάτι που δεν συνάδει με τη μείωση του κόστους δανεισμού.

«Το σενάριο βάσης είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή, η αγορά εργασίας δυναμική και ο πληθωρισμός θα ανέλθει γύρω στον στόχο του 2%», εξήγησε.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 3,1%. Η πρώτη εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο πρόκειται να ανακοινωθεί στις 26 Ιουλίου.

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της Fed μίλησε για αύξηση της κατανάλωσης, του παραδοσιακού «κινητήρα» της αμερικανικής οικονομίας.

Αντιθέτως, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων παρουσίασαν επιβράδυνση, κάτι που «ενδεχομένως αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις και μια πιο αργή παγκόσμια ανάπτυξη», σχολίασε.

Ανησυχίες για το κρυπτονόμισμα του Facebook

Ο Πάουελ εκτίμησε επίσης ότι το κρυπτονόμισμα που σχεδιάζει το Facebook προκαλεί «μεγάλες ανησυχίες» σε ό,τι αφορά «την ιδιωτικότητα των προσωπικών πληροφοριών, την προστασία των καταναλωτών και την οικονομική σταθερότητα».

Πρόσθεσε όμως ότι η εξέταση αυτών των ερωτηματικών, που θέτει το κρυπτονόμισμα Libra, θα πρέπει να είναι μια διαδικασία «υπομονετική και εξονυχιστική και όχι ένα σπριντ».

Επέμεινε επίσης ότι στο σχέδιο Libra δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως δεν εξεταστούν πολύ προσεκτικά τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Δεδομένου του μεγέθους του Facebook, με τα 2 δισεκατομμύρια χρήστες, το κρυπτονόμισμα αυτό θα μπορούσε να «υιοθετηθεί ευρέως».

Κατά συνέπεια, αν παρουσιάζονταν προβλήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, «πολύ γρήγορα θα διογκώνονταν», ακριβώς λόγω του μεγέθους της πλατφόρμας, εξήγησε.

Αύριο, Πέμπτη, ο Πάουελ θα καταθέσει και στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024