Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διπλωματικό επεισόδιο Σερβίας - Βουλγαρίας για το Κοσσυφοπέδιο

Διπλωματικό επεισόδιο Σερβίας – Βουλγαρίας για το Κοσσυφοπέδιο

Φωτιές άναψε στις σχέσεις Βελιγραδίου - Σόφιας η προτροπή του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, στον πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ «να σεβαστεί τη θέση της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο... ».

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα κάλεσε στο υπουργείο τον πρεσβευτή της Σερβίας στη Σόφια.

Η αιτία

Αιτία ήταν η δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς με την οποία επέκρινε τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ στη συνάντηση του Πόζναν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συνέντευξη Τύπου των αρχηγών των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο Μπόικο Μπορίσοφ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο ποια θα είναι η διαδικασία ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων με τον διορισμό του ισπανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσεπ Μπορέλ, ως Υπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και της Πολιτικής Ασφάλειας, αφού η χώρα του δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο.

«Πρωτεύουν τα συμφέροντα της Ενωσης»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βουλγαρικής vesti.bg, ο βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε πως «σε ό,τι αφορά στον Υπατο Εκπρόσωπο, όταν λαμβάνεις μια τόσο σημαντική θέση, το τελευταίο πράγμα που έχει να κάνεις είναι να προστατεύσεις το εθνικό συμφέρον, ενώ πρωτεύουν τα συμφέροντα του συνόλου της Ενωσης.

»Αν ο Μπορέλ εκλεγεί, αυτό δεν σημαίνει ότι η γνώμη της Ισπανίας θα είναι η σωστή για τις άλλες χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον σέρβο πρεσβευτή, θα υποστηριχθεί η θέση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Από τη βουλγαρική πλευρά, θα τεθεί το ζήτημα σχετικά με τις δηλώσεις των εταίρων στο Βελιγράδι, οι οποίες επηρεάζουν τις καλές σχέσεις Βουλγαρίας – Σερβίας, ανέφερε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τι είπε ο Ντάτσιτς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση RTS, κάλεσε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας «να σεβαστεί τη θέση της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο, (που δεν το έχει αναγνωρίσει), και να μην δίνει μαθήματα στον νέο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Γιόσεπ Μπορέλ».

Το βουλγαρικό δημοσίευμα, κατακρίνει τον σέρβο υπουργό Εξωτερικών και τον αποκαλεί ως «επί χρόνια εκπρόσωπο του σέρβου δικτάτορα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

Η Βουλγαρία είναι από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και την ανακήρυξή του ως ανεξάρτητο κράτος.

Πηγή: echedoros-a.gr

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024