Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στον ΟΗΕ την καταδίκη της επίθεσης κατά των προσφύγων στη Λιβύη

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στον ΟΗΕ την καταδίκη της επίθεσης κατά των προσφύγων στη Λιβύη

Οι ΗΠΑ φρέναραν την ομόφωνη καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της πολύνεκρης επίθεσης σε κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η διπλωματία των ΗΠΑ εμπόδισε την ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικαστικής ανακοίνωσης για την πολύνεκρη επίθεση σε κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών το βράδυ της Τρίτης στη Λιβύη, δήλωσαν διπλωμάτες.

Χωρίς εξήγηση

Δεν δόθηκε εξήγηση από την αμερικανική αποστολή στα Ηνωμένα Εθνη, μέχρι στιγμής, για τους λόγους που ώθησαν τις ΗΠΑ να εμποδίσουν το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, με το οποίο απευθυνόταν επίσης έκκληση να κηρυχθεί εκεχειρία και να υπάρξει το ταχύτερο επιστροφή σε πολιτική διαδικασία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, πάντως, η Ουάσιγκτον δεν έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση της ανακοίνωσης.

Στο κέντρο κρατούνται πάνω από 600 άνθρωποι και στο τμήμα που βομβαρδίστηκε κρατούνταν περίπου 150 άρρενες πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες χώρες της Αφρικής, σύμφωνα με τον Μαμπρούκ Αμπντελ Χαφίζ, αξιωματούχο της υπηρεσίας δίωξης της παράνομης μετανάστευσης της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στη Λιβύη.

Η μάχη για την Τρίπολη

Την 4η Απριλίου, ο Χάφταρ διέταξε τα στρατεύματα του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού να καταλάβουν την Τρίπολη, έδρα της ΚΕΕ του πρωθυπουργού Φάγεζ Σάρατζ.

Εχει αψηφήσει τις επανειλημμένες εκκλήσεις να διακόψει την επιχείρηση, την οποία παρουσιάζει ως μέρος του αντιτρομοκρατικού αγώνα που διατείνεται ότι διεξάγει.

Η μάχη για την Τρίπολη, στην οποία έχουν σκοτωθεί 739 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 4.407 από τον Απρίλιο, παραμένει σε αδιέξοδο: καμία από τις δύο πλευρές δεν καταφέρνει να σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο.

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ειδικά στο νότιο τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Βυθίστηκε στο χάος

Η χώρα της βόρειας Αφρικής βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη του NATO η οποία ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, με μυριάδα παραστρατιωτικών οργανώσεων να διεκδικεί λάφυρα και εξουσία.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μετατράπηκε στο σημαντικότερο κέντρο διέλευσης μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024