Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε αδιέξοδο οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης λόγω της  αύξησης  του clawback στον ΕΟΠΥΥ

Σε αδιέξοδο οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης λόγω της αύξησης του clawback στον ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Ελληνική Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Αιμοκάθαρσης.

Σε αδιέξοδο από την αύξηση του clawback βρίσκονται οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Ελληνική Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Αιμοκάθαρσης.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του έτους 2018 είναι ελλιπής και δυσανάλογος προς τον αριθμό των πασχόντων από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτόματη επιστροφή (claw back) στον κλάδο.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή τους, παρ’όλο που πλήθος ασθενών  εγκαταλείπουν τα δημόσια νοσοκομεία (πιθανότατα λόγω της έλλειψης υποδομών και προσωπικού) και εντάσσονται στις Ιδιωτικές Μονάδες Αιμοκάθαρσης, αυτό δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία και τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

«Αν ο προϋπολογισμός δοθεί αυθαίρετα δίχως να υπολογισθεί επακριβώς και σε αντιστοιχία με τον υπάρχοντα αριθμό των αιμοκαθαιρομένων ασθενών, το claw back θα αναρριχηθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτό συμβαίνει εν προκειμένω καθώς ο προϋπολογισμός του έτους 2018 είναι ελλιπής και δυσανάλογος προς τον αριθμό των πασχόντων από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε τεχνητό νεφρό» επισημαίνεται από την Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Αιμοκάθαρσης, η οποία παραθέτει και τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Συντονισμού και Ελέγχου που αποτυπώνουν την αύξηση των υποβληθέντων σε τεχνητό νεφρό στην χώρα.

Να προβλεφθεί το ύψος της δαπάνης με απόλυτη ακρίβεια ζητούν οι Μονάδες

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από το 2000 μέχρι το 2018 έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι αιμοκαθαιρόμενοι στην Ελλάδα: από 6.256 ανήλθαν σε 11.332. Ειδικότερα, το 2005 ήταν 7.877 ασθενείς, το 2010 ανήλθαν σε 9.060, το 2015 αυξήθηκαν σε 10.024 και το 2018 οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ήταν 11.332.

Η αύξηση των ασθενών οφείλεται, κατά την Ελληνική Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Αιμοκάθαρσης, το ότι περίπου 1%-2% του πληθυσμού νοσεί ετησίως από νεφρική ανεπάρκεια και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής χάρη στις ιατρικά εξελιγμένες και υψίστης ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

«Ο κλάδος της αιμοκάθαρσης είναι ίσως ο μοναδικός στον οποίο δεν υπάρχει προκλητή ζήτηση.Η υπέρβαση είναι αποτέλεσμα του εσφαλμένου και αυθαίρετου προϋπολογισμού που είναι ανεπαρκής για τον υπάρχοντα αριθμό νεφροπαθών ασθενών, οι οποίοι επιβάλλεται να ενταχθούν στον τεχνητό νεφρό για την διατήρησή τους στην ζωή. Είναι το λιγότερο άδικο να ενημερώνονται οι κλινικές, και μάλιστα κατόπιν εορτής, ότι ένα τεράστιο ποσοστό των παρεχόμενων και δαπανηρών υπηρεσιών τους έγινε δωρεάν ήτοι δεν θα πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης ζητούν λοιπόν από το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, να προβλέψουν, ως οφείλουν, το ύψος της δαπάνης του έτους 2018 με απόλυτη ακρίβεια, προτείνοντας ρεαλιστικό προϋπολογισμό και όχι κάνοντας «ασκήσεις αντοχής» στις μονάδες αιμοκάθαρσης και στους χιλιάδες εργαζομένους και ασθενείς που αυτές υποστηρίζουν» καταλήγει η Ένωση.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024