Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πεντάστερα και… λιγότερο πεντάστερα στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP

Πεντάστερα και… λιγότερο πεντάστερα στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP

Έξι νέα μοντέλα συμμετείχαν στο νέο κύκλο δοκιμών πρόσκρουσης της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αρχής σημειώνοντας πρωτιές, πεντάστερες διακρίσεις αλλά και αποτελέσματα «δύο ταχυτήτων» καθώς δύο από τα μοντέλα που αξιολογήθηκαν (DS3 Crossback και KIA Ceed), έχουν διπλή βαθμολογία πέντε και τεσσάρων αστεριών βάσει του εξοπλισμού τους.

Οι ολοένα αυστηρότερες προδιαγραφές της ευρωπαϊκής αρχής δοκιμών πρόσκρουσης δείχνουν να έχουν αντίκρισμα στα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων καθώς όλα τα μοντέλα που αξιολογήθηκαν στο νέο κύκλο δοκιμών απέσπασαν, έστω και υπό προϋποθέσεις, την κορυφαία διάκριση των πέντε αστέρων, ενώ ένα από αυτά, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Tesla Model 3, κατάφερε να καταγράψει την υψηλότερη βαθμολογία που έχει σημειωθεί ποτέ (94%) στην κατηγορία αξιολόγησης των περιφερειακών συστημάτων ασφαλείας.

Οι αυστηρότερες προδιαγραφές πλην των απτών οφελών σε επίπεδο ασφάλειας ενέχουν και μια ιδιομορφία καθώς δύο από τα μοντέλα που δοκιμάστηκαν (DS3 Crossback και ΚΙΑ Ceed) αξιολογήθηκαν με διπλή βαθμολογία πέντε και τεσσάρων αστεριών, αναλόγως με το επίπεδο εξοπλισμού τους καθώς οι πλουσιότερες εκδόσεις του διαθέτουν συστήματα που, σύμφωνα με τον EuroNCAP, τα καθιστούν ασφαλέστερα.

Αναλυτικότερα, το DS3 Crossback αξιολογήθηκε με τέσσερα αστέρια στη βασική του έκδοση καθώς απουσία συστήματος αυτόνομης πέδησης απέσπασε 63% στην κατηγορία όπου αποτιμάται η επίδοση των συστημάτων ασφάλειας, με 54% στην κατηγορία προστασίας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και με 87% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών καθώς η επίδοση του συγκεκριμένου συστήματος συνυπολογίζεται σε όλες τις κατηγορίες αξιολόγησης.

Στην πλουσιότερη έκδοσή του η οποία εφοδιάζεται με σύστημα αυτόνομης πέδησης οι βαθμολογίες του στις αντίστοιχες κατηγορίες διαμορφώνονται σε 96% (προστασία ενηλίκων επιβατών), 64% (προστασία πεζών και ποδηλατών), 76% (συστήματα ασφαλείας) και με 86% στην κατηγορία προστασίας παιδιών η οποία είναι κοινή για όλες τις εκδόσεις του. Ως αποτέλεσμα η πλουσιότερη εξοπλιστικά έκδοση αξιολογήθηκε με πέντε αστέρια.
Ανάλογη υπήρξε και η αξιολόγηση του KIA Ceed αν και για διαφορετικούς λόγους. Αναλυτικά, το μικρομεσαίο κορεατικό μοντέλο αξιολογήθηκε τόσο με τέσσερα όσο και πέντε αστέρια αναλόγως το εξοπλιστικό παλμαρέ ασφάλειας που διαθέτει.

Στην περίπτωση του Ceed ωστόσο, αν και το σύστημα αυτόνομης πέδησης αποτελεί στοιχείο του βασικού εξοπλισμού σε όλες τις εκδόσεις του κορεατικού μοντέλου, οι επιδόσεις του και οι αποτελεσματικότητά του κρίθηκαν διαφορετικές από το EuroNCAP σε κάθε έκδοση. Παράλληλα στη βασική έκδοση του Ceed το εν λόγω σύστημα δεν διαθέτει λειτουργία ανίχνευσης πεζών και ποδηλατών κάτι που επηρέασε αναλόγως και τη βαθμολογία της έκδοσης στην ανάλογη κατηγορία.


Συγκεκριμένα, η βασική και τετράστερη έκδοση του Ceed χωρίς τα πρόσθετα συστήματα ασφαλείας απέσπασε 88% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, 85% στην κατηγορία προστασίας παιδιών, 52% στην κατηγορία προστασίας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, και 68% στην κατηγορία όπου αξιολογείται η επίδοση των συστημάτων ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά την πεντάστερη και εξοπλιστικά πλουσιότερη έκδοση του Ceed απέσπασε 88% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, 85% στην κατηγορία προστασίας παιδιών αλλά με 68% στην κατηγορία προστασίας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και με 73% στην κατηγορία αξιολόγησης των συστημάτων ασφάλειας οι οποίες και τελικώς έκαναν τη διαφορά του ενός αστεριού.

Λιγότερο πολύπλοκα ως προς την βαθμολόγησή τους υπήρξαν τα άλλα τέσσερα μοντέλα που συμμετείχαν στις δοκιμές πρόσκρουσης Mercedes-Benz B-Class, Μercedes-Benz GLE, Skoda Scala και Tesla Model 3 καθώς όλα αξιολογήθηκαν με την κορυφαία διάκριση των πέντε αστέρων.

Αξιοσημείωτη παραμένει η βαθμολογία του Model 3 στην κατηγορία περιφερειακών συστημάτων ασφαλείας όπου σημείωσε ρεκόρ σε σχέση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που έχουν δοκιμαστεί εντός του 2019, καταγράφοντας 94%. Οι υπόλοιπες βαθμολογίες του ηλεκτροκίνητου μοντέλου διαμορφώνονται σε 96% (προστασία ενηλίκων επιβατών) 86% (προστασία παιδιών) και 74% (προστασία πεζών και ποδηλατών).

Εντυπωσιακές θα μπορούσαν να θεωρηθούν και οι βαθμολογίες του Scala το οποίο αξιολογήθηκε με 97% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, 87% σε αυτήν όπου βαθμολογείται η παρεχόμενη προστασία σε παιδιά, 81% σε ό,τι αφορά τους κινδύνους τραυματισμού πεζού ή ποδηλάτη σε ενδεχόμενο ατύχημα και με 76% στην κατηγορία αξιολόγησης των συστημάτων ασφαλείας.

Αναμενόμενα υψηλές βαθμολογίες απέσπασε το δίδυμο των Mercedes-Benz, αμφότερες πεντάστερες. Η επιβλητική GLE αξιολογήθηκε με 91% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, 90% στην κατηγορία προστασίας παιδιών αλλά με 78% στην κατηγορία προστασίας των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και με 75% στην κατηγορία αξιολόγησης των συστημάτων ασφάλειας.

Η B-Class απέσπασε 96% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, 90% στην κατηγορία προστασίας παιδιών, 78% στην κατηγορία προστασίας των πιο ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και με 75% στην κατηγορία όπου αξιολογούνται τα συστήματα ασφάλειας.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024