Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Φωτιές» άναψε ο Κατρούγκαλος - Τι είπε στο One Channel για τα τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο

«Φωτιές» άναψε ο Κατρούγκαλος – Τι είπε στο One Channel για τα τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο

Μιλώντας στην εκπομπή One Talk, ο υπουργός Εξωτερικών  υποστήριξε ότι «επιδιώκαμε πάντοτε να οριοθετήσουμε τη δική μας Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα, προφανώς σε σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της θάλασσας

Νέες «φωτιές» άναψε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με τις δηλώσεις του στο One Channel για το Αιγαίο όπου έκανε λόγο και για τουρκικά δικαιώματα αλλά και για «συνδιαχείριση» με τη γειτονική χώρα, η οποία όμως, όπως είπε, δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι οικονομικές ζώνες και τα νομικά δικαιώματα που έχει κάθε μία από τις δύο πλευρές.

Μιλώντας στην εκπομπή One Talk, ο υπουργός Εξωτερικών  υποστήριξε ότι «επιδιώκαμε πάντοτε να οριοθετήσουμε τη δική μας Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα, προφανώς σε σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της θάλασσας. Το ίδιο και η Κύπρος» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας όμως στη συνέχεια πως  πως και η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο.

«Μόνο αυτά που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο και όχι αυτά που θέλει να επιβάλει με τη δύναμή της» ανέφερε αμέσως μετά ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως είναι πάντα προς το συμφέρον της δικής μας χώρας να θέλουμε η συζήτηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι του Διεθνούς Δικαίου.

Τι είχε πει μετά τη συνάντηση με Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Μαρτίου ο κ. Κατρούγκαλος είχε προχωρήσει σε μία αντίστοιχη δήλωση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις. «Στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας» είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα»

Πάντως μιλώντας στο One Channel ο κ. Κατρούγκαλος ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως  δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ωστόσο η Ελλάδα έχει προστατευθεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λαμβάνοντας μέτρα. «Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες, ενώ και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική».

Πρόσθεσε πως κανείς δεν διανοείται να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. «Πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση αλλά χωρίς φόβο» σημείωσε, για να συμπληρώσει πως σκοπός της Τουρκίας δεν είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, γιατί ξέρει ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό γενικά, και πολύ περισσότερο τώρα που η οικονομία της είναι ευάλωτη.

«Κάνουμε τα πάντα για την εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο»

Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η χώρας μας κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει την ένταση στο Αιγαίο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Αγκυρα.

Επανέλαβε δε, πως «μια από τις σημαντικές κατακτήσεις της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ότι αδρανοποιούσαμε την προβολή ισχύος που επιδεικνύει η Τουρκία με το να καταδικάζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας αυτή η συμπεριφορά ως παράνομη και προκλητική». Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως ποτέ δεν είχαμε τόσο καλές σχέσεις με Ουάσινγκτον και Πεκίνο. Ενδεικτικό του θετικού αυτού κλίματος χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μας κάλεσαν για στρατηγικό διάλογο.

Πηγή: onetv.gr 

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024