Η κυβέρνηση μπορεί να μιλά για επιστροφή στην κανονικότητα και μάλιστα να δίνει παροχές από το λεγόμενο υπερπλεόνασμα της οικονομίας, όμως η πραγματικότητα στην επίσημη καταγραφή των δαπανών και εσόδων είναι αρκετά διαφορετική και θίγει ευθέως την πολιτική της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο πεντάμηνο του 2019, ανήλθε σε 916 εκατ ευρώ, το οποίο προέρχεται στον μεγαλύτερο βαθμό από την σύμβαση παραχώρησης τους διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας, καθώς και από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Επίσης στο σκέλος των δαπανών έχει καταγραφεί υπέρβαση, καθώς η κυβέρνηση έδωσε την λεγόμενη 13η σύνταξη με κονδύλι από τις εφάπαξ πληρωμές των ειδικών μισθολογίων.

Γενικά από τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού το 2019 ύψους 2.5 δις ευρώ, τα 2.26 δις ευρώ αφορούν έκτακτα έξοδα και όχι οργανικά ενώ 250 εκατ σχετίζονται με την παράταση των προθεσμιών καταβολής ΦΠΑ.

Χωρίς λοιπόν τις έκτακτες μεταβιβάσεις και το αντίστοιχο ποσό του ΦΠΑ, ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος θα ήταν ήδη ελλειμματικός.

Μάλιστα είναι ενδεικτικό το γεγονός, ότι οι δαπάνες για το πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν ιδιαίτερα αυξημένες και έφθασαν τα 22 δις ευρώ, καθώς μεταβιβάστηκαν στο ΕΦΚΑ περίπου 970 εκατ ευρώ ώστε να χορηγηθεί η 13η σύνταξη.

Με βάση τα παραπάνω, είναι οφθαλμοφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους της πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας, εφόσον και στα ονομαστικά μεγέθη αποτυγχάνει, στηριζόμενη μόνο σε έκτακτα έσοδα από συμφωνίες και ιδιωτικοποιήσεις που θα έπρεπε να έχουν τρέξει εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον με βάση τον σχεδιασμό και τα προαπαιτούμενα που είχε υπογράψει με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης πρέπει να αναφερθεί, πως η καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων, η καθυστέρηση στις επιστροφές φόρων, καθώς και η μη καταβολή των δεδουλευμένων σε χιλιάδες επιχειρήσεις και προμηθευτές του δημοσίου τομέα, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία, με έλλειψη ρευστότητας, φτωχοποιήσεις ιδιωτών αλλά και συνεχείς πτωχεύσεις επιχειρήσεων, μέσω της αδυναμίας χρηματοδότησης αλλά και της υπερφορολόγησης που προκαλεί ζημιές στους περισσότερους ισολογισμούς.

Οι παροχές που έχει προβεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ως προεκλογικό πυροτέχνημα, έχουν ήδη προκαλέσει βλάβη στα δημόσια οικονομικά, όπου σε συνδυασμό με την αναιμική ανάπτυξη της χώρας κάτω του 2% ετησίως, ενδέχεται να υπονομεύσουν σημαντικά την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας στο επόμενο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Γράψτε το σχόλιο σας