Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε πλήρως ως πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε πλήρως ως πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπας πρέπει να ηττηθεί στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, γιατί δεν είναι ο κοινοβουλευτικός άνδρας ο οποίος δίνει σημασία στην ηθική διάσταση της πολιτικής!

Το 1919 ο μεγάλος Γερμανός κοινωνιολόγος  Max Weber είχε κάνει μια εξαίσια διάλεξη στο πανεπιστήμιο του Μονάχου για «την πολιτική ως επάγγελμα» (Politik als Beruf). Και είχε υποστηρίξει, ότι υπάρχουν οι πολιτικοί οι οποίοι υιοθετούν «την ηθική των απόλυτων σκοπών»  και αι οι πολιτικοί οι οποίοι υιοθετούν «την ηθική της ευθύνης» .

Οι πολιτικοί οι οποίοι ενστερνίζονται την κοσμοθεωρία των απόλυτων σκοπών θέλουν με οποιαδήποτε μέσα- έστω και αθέμιτα- να επιτύχουν απλώς το σκοπό τους . Υπό αυτήν την έννοια είναι σίγουρο, ότι ο  Αλέξης Τσίπρας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, γιατί το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η κατάκτηση και η διατήρηση της εξουσίας (: η εξουσία ως απόλυτο μέγεθος και ως «αφροδισιακό»).

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι πολιτικοί  άνθρωποι οι οποίοι υιοθετούν την «ηθική της ευθύνης». Ένας επαγγελματίας της πολιτικής -αυτής της κατηγορίας- έχει πλήρη συνείδηση των συνεπειών της συμπεριφοράς του και κάποτε φθάνει στο σημείο να πει : « Εδώ σταματώ. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς».

Κάτω από αυτό το πρίσμα είναι βέβαιο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανήκει σε αυτό το ανθρωπολογικό μοντέλο, γιατί ακόμη και το βράδυ των ευρωεκλογών –  όταν καταλάβαινε ότι είχε υποστεί μια απίστευτη εκλογική πανωλεθρία- δεν ένοιωσε ουδόλως τη ψυχολογική ανάγκη, έστω να ψελλίσει: «Εδώ σταματώ! Ηττήθηκα» !

Έτσι, θα ήθελα πολύ επιλεκτικά να αναφέρω ορισμένους σημαντικούς λόγους ένεκα των οποίων είναι απαραίτητο να ηττηθεί προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου :

1. Γιατί στήριξε την πρωθυπουργική του εξέλιξη στα πιο απίθανα ψέματα. Έτσι , ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα έσκιζε τα Μνημόνια με ένα νόμο , στο τέλος κατέληξε να αποτελεί τον πιο υποτακτικό φίλο (!) της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία με τη στάση της επέβαλε εν πολλοίς τα πιο αποτυχημένα μνημόνια που διέλυσαν την ελληνική οικονομία ( Στίγκλιτς )!

2. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ηττηθεί γιατί προσπάθησε συστηματικά να κατεδαφίσει τη δυτική συνταγματική παράδοση, χειραγωγώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη. Και έχοντας ως εφαλτήριο για αυτό το σκοπό την Εισαγγελία Διαφθοράς. Η υπόθεση Novartis είναι ενδεικτική από αυτή την άποψη, αφού κατηγορήθηκαν αβάσιμα 10 πολίτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού από μάρτυρες που κατέθεταν ανώνυμα ( κάτι που ως θεσμός χρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία μόνο για τα εγκλήματα της μαφίας)!

3. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ηττηθεί, γιατί ενώ έκοβε τις συντάξεις των φτωχότερων Ελλήνων , αύξανε από την άλλη μεριά τις κρατικές δαπάνες, ώστε να διορίζονται «από το παράθυρο» χιλιάδες μέλη του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό αποκαλύπτει πόσο βεβήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός τα προοδευτικά οράματα!

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ο Αλέξης Τσίπας πρέπει να ηττηθεί στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, γιατί δεν είναι ο κοινοβουλευτικός άνδρας ο οποίος δίνει σημασία στην ηθική διάσταση της πολιτικής!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής  της  Νομικής  Σχολής  στο ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

Ώρα τελικού στο Πανθεσσαλικό: Παναθηναϊκός και Άρης διεκδικούν το Κύπελλο και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο

Παναθηναϊκός και Άρης κοντράρονται απόψε (20:30) στο Πανθεσσαλικό Στάδιο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, με τις δύο ομάδες να διεκδικούν το τρόπαιο και την έξοδο στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024