Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναβλήθηκε για αύριο η έκδοση απόφασης για την Κάρολα Ρακέτε

Αναβλήθηκε για αύριο η έκδοση απόφασης για την Κάρολα Ρακέτε

Το δικαστήριο της πόλης της Σικελίας Αγκριτζέντο ανέβαλε για αύριο την έκδοση απόφασης για την πιθανή σύλληψη της πλοιάρχου του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea Watch Κάρολα Ράκετε, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου για την τύχη της Γερμανίδας πλοιάρχου.

Το δικαστήριο της πόλης της Σικελίας Αγκριτζέντο ανέβαλε για αύριο την έκδοση απόφασης για την πιθανή σύλληψη της πλοιάρχου του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea Watch Κάρολα Ράκετε, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου για την τύχη της Γερμανίδας πλοιάρχου.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, έπειτα από πάνω από δύο εβδομάδες παραμονής του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3 μεσοπέλαγα, η πλοίαρχος του, Ράκετε αψήφησε την απαγόρευση των ιταλικών αρχών, προσέγγιζε και έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας 40 μετανάστες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο.

Η 31χρονη Γερμανίδα πλοίαρχος συνελήφθη, πυροδοτώντας αντιδράσεις που καλούσαν για την απελευθέρωση της και εντάσεις στις ιταλογερμανικές σχέσεις.

Η Ράκετε εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα στο δικαστήριο Αγκριτζέντο. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) και ένας από τους δικηγόρους της είχε δηλώσει ότι η Ράκετε σκόπευε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των δικαστών.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό

Η αναβολή έκδοσης της απόφασης σημαίνει ότι η 31χρονη θα παραμείνει σε κατ’οίκον περιορισμό τουλάχιστον μέχρι αύριο Τρίτη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Sea-Watch Ρούμπεν Νοέγκεμπαουερ στο γερμανικό πρακτορείο dpa. Ο δικηγόρος της Ράκετε Λεονάρντο Μαρίνο επιβεβαίωσε στο dpa την αναβολή έκδοσης απόφασης.

Μια δικαστική πηγή τόνισε στο Reuters ότι το δικαστήριο μπορεί να εκδώσει την απόφασή του μέχρι αύριο πρωί.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Αγκριτζέντο αποσκοπούσε να αποφασίσει το δικαστήριο για το αν θα συνέχιζε την επιβολή του κατ’οίκον περιορισμό της καθώς η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται.

Οι κατηγορίες εις βάρος της είναι αντίσταση κατά της αρχής επειδή δεν σταμάτησε το σκάφος της κατόπιν εντολής των ιταλικών αρχών, σύμφωνα με το δικηγόρο της, καθώς και κατηγορίες για ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης. Βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών για το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής.

Το σκάφος της ΜΚΟ κατασχέθηκε και η γερμανική οργάνωση μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ.

Αντιδράσεις

Γερμανοί πολιτικοί, αξιωματούχοι, οργανισμοί και γερμανικά μέσα ενημέρωσης απευθύνουν έκκληση για την απελευθέρωση της Ράκετε. Περισσότερα από 735.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν έπειτα από πρωτοβουλία του των Γερμανών σταρ της γερμανικής τηλεόρασης Γιαν Μπέμερμαν και ο Κλαας Χόφερ Ούμλαουτ και ακόμη 410.000 ευρώ από μια ιταλική σελίδα στο facebook.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ τον ρώτησε για την υπόθεση της Ράκετε και ο ίδιος είπε δεν διαθέτει εξουσία για την τύχη της γερμανίδας πλοιάρχου και πως η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Παράλληλα σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε πως πρέπει να απελευθερωθεί η πλοίαρχος.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι κάνει λόγο για την «γερμανίδα εγκληματία», ζητώντας να επιβληθούν σκληρές ποινές εις βάρος της Ράκετε και να απελαθεί στην Γερμανία αν ο δικαστής αποφασίσει την απελευθέρωσή της.

Σε ερώτηση για την υπόθεση, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες Στεφάν Ντουρατζίτς έκανε λόγο για μια «ανθρωπιστική επιτακτική ανάγκη», τονίζοντας ότι «κανένα σκάφος ή πλοίο δεν πρέπει να βρίσκεται υπό κίνδυνο ή να του επιβάλλεται πρόστιμο που προστρέχει για βοήθεια σκαφών που κινδυνεύουν, όπου η απώλεια ζωής είναι άμεση».

Η γερμανική ένωση πλοιάρχων (VDKS) με ανακοίνωσή της υπερασπίστηκε την Ράκετε, τονίζοντας ότι εκείνη αποφάσισε υπέρ μιας ηθικής ενέργειας όταν αψήφησε την απαγόρευση των ιταλικών αρχών και ελλιμένισε το πλοίο στο λιμάνι. «Η άγνοια και η ανικανότητα που επιδεικνύει η ΕΕ μπροστά στα πιο επείγοντα από όλα επειγόντων από όλα τα πολιτικά προβλήματα είναι αφόρητη», ανέφερε η ένωση.

Ο πατέρας της πλοιάρχου, ο ‘Εκεχαρτ Ράκετε κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να δράσει, λέγοντας στο dpa ότι συνομίλησε με την κόρη του χθες Κυριακή και ότι είναι εύθυμη και αντιμετωπίζει ήρεμα την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-Reuters-AFP

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024