Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συλβάνα Ράπτη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα - τουρλού

Συλβάνα Ράπτη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα – τουρλού

Η πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφια βουλευτής μιλάει στα «ΝΕΑ» για την απόφασή της να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή ενώ αναφέρεται στη ρήξη με τον Βενιζέλο και στο ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ

Η Συλβάνα Ράπτη είναι πρώην ευρωβουλευτής και βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Εχει παρακολουθήσει από κοντά την προσέγγιση PES – Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «κόμμα – τουρλού»» σχολιάζει. «Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το συνονθύλευμα με τη Σοσιαλδημοκρατία;» αναρωτιέται. Σύμφωνα με εκείνη, το Κίνημα Αλλαγής θέλει να έχει ρυθμιστικό ρόλο την επόμενη μέρα. «Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μια ανεξέλεγκτη δεξιά κυβέρνηση, σε συνδυασμό με μια ανεύθυνη λαϊκίστικη καταστροφική αντιπολίτευση» επισημαίνει. «Υπάρχουν τρόποι, μέθοδοι» για τη σταθερότητα, τονίζει, «χωρίς να χρησιμοποιηθούν κυβερνητικές καρέκλες».

Γιατί αποφασίσατε να επιστρέψετε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Για την Κέρκυρα, που εγκαταλελειμμένη βρίσκεται πλέον στο έλεος του… Αγίου Σπυρίδωνος, για την πατρίδα που υποφέρει, για την παράταξη που αποτελεί εγγύηση ομαλότητας και σταθερότητας για τη χώρα. Η Κέρκυρα, οι Παξοί και τα Διαπόντια Νησιά βιώνουν την εγκατάλειψη την τελευταία τετραετία. Γέννημα – θρέμμα Κερκυραία και έχοντας στις αποσκευές μου εμπειρία και γνώση από τη θητεία μου στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δεν μπορούσα παρά να απαντήσω αμέσως θετικά στην πρόσκληση των συμπολιτών μου να βοηθήσω στην προσπάθεια να δουν τα νησιά μας τις καλύτερες μέρες που τους αξίζουν. Είναι για μένα επιλογή ψυχής και απόφαση ζωής η επιστροφή στη δράση, στον γενέθλιο τόπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει συχνά ως παρατηρητής σε εργασίες του PES. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα;

Η μετεξέλιξη είναι μια λέξη που τη χρησιμοποιούμε για να δείξουμε ότι κάποιος ή κάτι γίνεται καλύτερο, πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το εντελώς αντίθετο: ξεκίνησε σαν ένας πολύ αριστερός πολιτικός σχηματισμός και έχει μετατραπεί σε ένα «κόμμα – τουρλού». Ολων των ειδών τα πολιτικά λαχανικά και μπαχαρικά βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ: εμβληματικές ακροδεξιές φιγούρες, βέροι καραμανλικοί, ευκαιριακοί πασόκοι, περιπλανώμενοι «αριστεροί», κεντρώοι περιπατητές. Τα ονόματα είναι γνωστά, δεν αξίζει πια ούτε να αναφέρονται. Τι σχέση μπορεί να έχει όλο αυτό το συνονθύλευμα με τη Σοσιαλδημοκρατία; Μόνο… σύριζα μπορεί να περάσει από δίπλα της. Ο κ. Τσίπρας έχει μετατρέψει τον πολιτικό σχηματισμό του οποίου ηγείται σε ένα εντελώς αρχηγικό κόμμα και υποδύεται τον σοσιαλδημοκράτη. Ρόλο παίζει. Παράσταση δίνει για μία ακόμη φορά και για τα μάτια του κόσμου αλλά και για τα μάτια των συντρόφων του, που δεν αναγνωρίζουν πια ούτε τον ίδιο ούτε το κόμμα τους. Η συμμετοχή του κ. Τσίπρα με την ιδιότητα του παρατηρητή στις προσυνόδους των σοσιαλιστών πρωθυπουργών αφορά την αριθμητική και μόνο προσθήκη στις αποφάσεις των συνόδων κορυφής. Το κόμμα του είναι εγγεγραμμένο μέλος στο ευρωπαϊκό κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς.

Υπάρχει αριθμητικός πήχης σε αυτές τις εκλογές για το Κίνημα Αλλαγής; Πότε το αποτέλεσμα θα είναι πετυχημένο;

«Καθένας με τον πήχη του μετράει το πανί του» λέει η παροιμία, επισημαίνοντας την υποκειμενική διάσταση του θέματος. Εμείς ζητούμε από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες να μας δώσουν τη δύναμη να διαδραματίσουμε ρυθμιστικό ρόλο. Επιτυχημένο αποτέλεσμα για τη χώρα – γιατί αυτό είναι το ζητούμενο – είναι ένα δυνατό Κίνημα Αλλαγής, που μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ως καταλύτης, διασφαλίζοντας ομαλότητα και σταθερότητα στη ζωή μας. Ζητούμε ισχυρή εντολή. Θέλουμε την τρίτη εντολή, γιατί υπάρχει αναγκαιότητα να επιστρέψει η λογική ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, που με τις πολιτικές τους – της συντήρησης από τη μια μεριά και του λαϊκισμού από την άλλη – γίνονται ο ένας «χορηγός» του άλλου σε βάρος του ελληνικού λαού. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μια ανεξέλεγκτη δεξιά κυβέρνηση, σε συνδυασμό με μια ανεύθυνη λαϊκίστικη καταστροφική αντιπολίτευση.

Πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την επίδοση η ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Πατριώτης όσο λίγοι, με αξιοζήλευτη πορεία και συνεισφορά στη χώρα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει στον χώρο μας. Σκέψεις, προβληματισμοί και αναπάντητα ερωτήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα στη ζωή και πολύ περισσότερο στην πολιτική, αλλά αν αφήσουμε να βαρύνουν δυσανάλογα την κρίσιμη στιγμή, όπως αυτή των εκλογών της 7ης Ιουλίου, είναι σαν να εκδικούμαστε τον εαυτό μας.

Θα ήσασταν υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – Κινήματος Αλλαγής;

Κατανοώ όσους ανησυχούν και προβληματίζονται για μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη, ενθυμούμενοι – και καλά κάνουν και θυμούνται – «τι σημαίνει Δεξιά». Δεν συμμερίζομαι όμως την «υποτιθέμενη αγωνία» όσων διατυπώνουν αυτό το ερώτημα, για να βρουν μια δικαιολογία στον εαυτό τους προκειμένου να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αντί να δώσουν χρήσιμη ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής.

Ασφαλώς τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο τον έχουν οι ψηφοφόροι. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι απολύτως σεβαστή και αυτή θα μας δείξει τον δρόμο που θα βαδίσουμε. Η αυτόνομη πορεία μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι όμως και η ευθύνη που έχουμε απέναντι στους Ελληνες και τις Ελληνίδες. Είμαστε δύναμη υπεύθυνη και το έχουμε αποδείξει: με πολύ βαρύ πολιτικό κόστος επιλέξαμε να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για τη σωτηρία της χώρας. Δεν την αφήσαμε να πέσει στα βράχια. Είμαστε δύναμη σταθερότητας και ως υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες. Θα συνδράμουμε με τις προτάσεις μας ώστε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, να γίνουν ορθοί χειρισμοί στα εθνικά μας θέματα και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας. Υπάρχουν τρόποι, μέθοδοι, στην πολιτική εργαλειοθήκη – έχουν εφαρμοσθεί σε άλλα κράτη – ώστε όλα αυτά να δρομολογηθούν, να παρακολουθούνται και να ελέγχονται, χωρίς να χρησιμοποιηθούν κυβερνητικές καρέκλες.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024