Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Πατέλης: Το πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής που τώρα πέφτει... λιπόθυμος

Γιώργος Πατέλης: Το πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής που τώρα πέφτει… λιπόθυμος

Ο Γιώργος Πατέλης, ο οποίος κατηγορείται -μεταξύ άλλων- για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, παρά τις... ευαισθησίες του, ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα της νεοναζιστικής συμμορίας.

Μπορεί οι διάφορες… αδυναμίες του πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργου Πατέλη να κατάφεραν να διακόψουν τη διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο ο Πατέλης, ο οποίος κατηγορείται -μεταξύ άλλων- για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, παρά τις… ευαισθησίες του ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα της νεοναζιστικής οργάνωσης που κατείχε ηγετικό ρόλο στον πυρήνα της Νίκαιας.

Ποιος είναι ο Γιώργος Πατέλης

Ήταν επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας και – όπως αποκαλύφθηκε- ήταν αυτός που έδωσε την εντολή εφόδου το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Συγκεκριμένα, περίπου στις 23:30 ο Πατέλης έστειλε μέσω υπολογιστή σε κινητά τηλέφωνα μελών της Χρυσής Αυγής από τη Νίκαια το γραπτό μήνυμα: «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Ο Πατέλης είχε επίσης σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Γιάννη Λαγό, πριν και μετά τη δολοφονία.

Ηγετικό στέλεχος

Είχε υπό την προστασία του τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά και είναι το πρόσωπο-κλειδί για όλες τις έκνομες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά. Είχε στενές σχέσεις με τους Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Κασιδιάρη, ενώ την «αρχηγία» του έχουν υμνήσει σχεδόν όλοι οι βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος. Είχε μάλιστα αναλάβει τη δημιουργία του Τάγματος Εφόδου.

Η τοπική οργάνωση Νίκαιας, υπό τις οδηγίες του, έδινε ηχηρό «παρών» σε όλες τις εκδηλώσεις της εγκληματικής οργάνωσης και τις περιφρουρούσε.  Μάλιστα, ο πυρήνας της Νίκαιας του Πατέλη καλούνταν σε «δύσκολες αποστολές», όπως στα εκτεταμένα επεισόδια που είχαν γίνει στην Κόρινθο.

«Ό,τι κινείται σφάζεται»

Ενδεικτικό του ρόλου του «ευαίσθητου» Πατέλη είναι το γνωστό βίντεο με την εντολή «ό,τι κινείται σφάζεται». Στο βίντεο ο Πατέλης μιλά σε χρυσαυγίτες στη Νίκαια αποτυπώνοντας με ανάγλυφο τρόπο στοιχεία όπως η ιεραρχία, η δομή και η στρατιωτική πειθαρχία της οργάνωσης. Όπως αναφέρει ο Πατέλης, αν δεν «πάρουν το ΟΚ από τον Λαγό», η επίθεση δεν θα γίνει. «Οτιδήποτε μας λένε πρέπει να το κάνουμε. Δεν είμαι αυτόνομος, είμαι στη Χρυσή Αυγή», ομολόγησε. «Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Ό,τι κινείται, σφάζεται», λέει ο Πατέλης στους χρυσαυγίτες.

Βεβαίως, στην εποχή της… μεγάλης μαγκιάς ο Πατέλης δεν είχε πρόβλημα να φωτογραφίζεται με όπλα.

Το 2013 είχε αποκαλυφθεί ότι ήταν υπεύθυνος των Κλειστών Πυρήνων της οργάνωσης.

Τι ήταν οι Κλειστοί Πυρήνες; Ομάδες μέσα στις Τοπικές οι οποίες ήταν αυτές που επιτίθονταν σε Πακιστανούς και παρευρίσκονταν πάντα στις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Στην συνέντευξη-φωτιά που δημοσίευσε το Έθνος, πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, αποκάλυπτε πως: «Είσαι ένα μηδενικό, σου λένε να πέσεις να πάρεις κάμψεις και σε κλωτσάνε στα πλευρά μπροστά σε όλους. Όταν μπεις στον Κλειστό Πυρήνα, σου βγάζουν ειδικό βιβλιαράκι στο οποίο καταγράφονται και οι επιδόσεις σου. Σε πόσες εκδηλώσεις πήγες, αν έδειρες Πακιστανούς, πόσες φορές έχεις πάει στις οργανώσεις του γραφείου», σχολιάζοντας την δομή και την λειτουργία των Κλειστών Πυρήνων.

Στην φωτογραφία που δημοσίευσε τότε το Έθνος, ο Γιώργος Πατέλης κρατά ένα πιστόλι Walther PP. Ο συγκεκριμένος τύπος όπλου μάλιστα χρησιμοποιήθηκε πολύ από τις δυνάμεις του ναζισμού.

Για τον Γιώργο Πατέλη αναφέρει: «Στο αυτοκίνητο του Γιώργου Πατέλη και στο σπίτι της μητέρας του βάζαμε τα όπλα μας, όταν έπρεπε να τα κρύψουμε». Παράλληλα τόνισε ότι: «Ο Γιώργος Πατέλης λάμβανε ενημέρωση από τα μέλη του για ό,τι αφορούσε την περιοχή της Νίκαιας και αυτός ήταν υπεύθυνους να «λογοδοτήσει» στον Λαγό, ο οποίος λάμβανε τις όποιες αποφάσεις και είχε και το τελικό πρόσταγμα. Ωστόσο και αυτός έπρεπε να λογοδοτήσει στον «αρχηγό» ο οποίος έδινε το τελευταίο ΟΚ».

Στις αποκαλύψεις φάνηκε πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι και τόσο φιλέλληνες όσο λένε καθώς σύμφωνα με το πρώην μέλος του κόμματος «τσέπωναν» χρήματα που μάζευαν για άπορους Έλληνες προκειμένου αυτοί να ζουν μία αξιοπρεπέστατη ζωή, παρά το γεγονός πως είναι άνεργοι. Συγκεκριμένα για τον Γιώργο Πατέλη, αποκάλυψε: «Μάζευαν λεφτά για κάποιον συνάνθρωπο που είχε πρόβλημα και τα έβαζαν στην τσέπη τους. Έλεγαν 40 ευρώ μάζεψα και από την καταμέτρηση που γινόταν στον Κλειστό Πυρήνα μαθαίναμε ότι είχανε μαζευτεί 300 ευρώ που τα έβαζαν στην τσέπη τους. Και πλήρωναν τα κοινόχρηστα των σπιτιών τους και έκαναν μία ζωή αξιοπρεπέστατη. Παρόλο που ο Γιώργος Πατέλης και η σύζυγός του είναι άνεργοι και το μοναδικό εισόδημα που έχουν είναι η σύνταξη της μητέρας του, ζουν σε μεγάλο άνετο σπίτι στην Νίκαια. Πληρώνει φως νερό τηλέφωνο, κοινόχρηστα ζει αξιοπρεπέστατα και υπερηφανεύεται ότι έδινε κάθε μέρα στο παιδί του 15 ευρώ. Αν είσαι άνεργος από κάπου πρέπει να τα βγάζεις αυτά».

Τι είχε πει στην απολογία του

Αρνούμαι την αποδιδόμενη σε εμένα κατηγορία και συμπληρωματικά σας απαντώ τα εξής: Είμαι υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας. Το πενταμελές όργανο αυτής αποτελείται εκτός από μένα και από τη σύζυγο μου Θεώνη Σκαρπέλη, υπεύθυνη πολιτικής οργάνωσης, το Γεώργιο Τσακανίκα ταμία και τον Ιωάννη Καζαντζόγλου υπεύθυνο πολιτικής δράσεως. Ο Ρουπακιάς ποτέ δεν ήταν μέλος του πενταμελούς ούτε κάποια Αναστασία ούτε κάποιος Βασίλης.

Υπεύθυνος ιδεολογικού δεν υπήρχε γίνονταν κάποιες ομιλίες μερικές φορές από εμένα και τον κο Τσακανίκα.

Ερώτηση: Πότε μάθατε για την συμπλοκή που οδήγησε στο μαχαίρωμα και θάνατο του Φύσσα και από ποιόν;

Απάντηση: Μου τηλεφώνησε ο ίδιος ο Ρουπακιάς γύρω στα 15-20λεπτά μετά το περιστατικό και εγώ έκρινα ότι έπρεπε να ενημερώσω αμέσως τον περιφερειάρχη μου που ήταν ο Ιωάννης Λαγός.

Ερώτηση: Εκτός από τον κο Λαγό ενημερώσατε και άλλους το βράδυ της 17/9/2013;

Απάντηση: Όχι με δική μου πρωτοβουλία αλλά όσοι με κάλεσαν το έμαθαν από μένα. Πριν το περιστατικό έστειλα μηνύματα σε διάφορους συναγωνιστές προκειμένου να ενημερωθούν για την επίσκεψη του Αρχηγού στα γραφεία μας που θα γινόταν την Πέμπτη. Ως προς τη λέξη πυρήνας υπήρχε μία άτυπη συνήθεια να αποκαλούνται πυρήνες κάποιες τοπικές οργανώσεις και ο υπεύθυνος τους πυρηνάρχης. Την επόμενη ημέρα κατέβηκα για να εργαστώ στα γραφεία του κόμματος στη Μεσογείων περί τις 10 το αργότερο και από εκεί πραγματοποίησα 14 κλήσεις αλλεπάλληλες προς το σταθερό τηλέφωνο προς την οικία μου από τη σταθερή σύνδεση με αρ. 6985121. Πρόκειται για τηλέφωνο που βρίσκεται στα κεντρικά της Μεσογείων. Είναι ο αριθμός του τηλεφωνικού μας κέντρου. Ο Αρχηγός μας δεν βρισκόταν στα γραφεία εκείνο το πρωί. Ο Αρχηγός γνώριζε ότι εργαζόμουν στα κεντρικά γραφεία, με ξέρει με το ονοματεπώνυμο μου. Επίσης γνωρίζει ότι είμαι υπεύθυνος της τοπικής Νίκαιας. Ως προς τα ανωτέρω τηλέφωνα προέκυψε ένα πρόβλημα στο σπίτι μου και συγκεκριμένα η Μαργαρίτα Ρουπακιά βρισκόταν έξω από το σπίτι μου και φώναζε να της παραδώσουμε κάποια τσάντα με έγγραφα μέσα. Ακολούθως μάλιστα κάλεσε την Αστυνομία και ήρθε και ο Εισαγγελέας. Πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι μας και δεν βρέθηκε η τσάντα αυτή. Δεν εγκατέλειψε εκείνην την ώρα την εργασία μου διότι επελήφθη του περιστατικού ο δικηγόρος του κόμματος, ο οποίος πήρε μαζί του και τον βουλευτή Κουζήλο ο οποίος κατέβαινε για υπόθεση στη Νίκαια αφού η Εισαγγελέας θα ενεργούσε έρευνα και στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας. Είμαι παντρεμένος έχω ένα παιδί οκτώ ετών το οποίο προέρχεται από άλλο γάμο και έχω αναλάβει την επιμέλεια. Είμαστε μια κλασική ελληνική οικογένεια. Είμαι ο μόνος στην οικογένεια που μπορεί να τη συντηρήσει γιατί η σύζυγος μου είναι άνεργη

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024