Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομιλία Καραμανλή - Τα μηνύματα και η αυτοκριτική μετά από 10 χρόνια... σιωπής

Ομιλία Καραμανλή – Τα μηνύματα και η αυτοκριτική μετά από 10 χρόνια… σιωπής

Χρειάστηκε να περάσει μία δεκαετία προκειμένου να υπάρξει μία ομιλία του κ. Καραμανλή καθώς από το μακρινό 2009 έως και σήμερα, αρκέστηκε σε κάποιες «παρεμβάσεις», με την πιο ηχηρή να αφορά το δημοψήφισμα του 2015 όπου είχε προτρέψει τον κόσμο να στηρίξει τη θέση της ΝΔ υπέρ του «Ναι»

Με μία ομιλία στη Θεσσαλονίκη με πολλούς συμβολισμούς , με αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος αλλά και με μηνύματα συστράτευσης, 12 ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Πριν από δέκα χρόνια, ο Κώστας Καραμανλής υπέβαλε την παραίτησή του μετά τη βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές από τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός μετέβη τότε στο Ζάππειο και αφού γνώρισε την αποθέωση από οπαδούς του κόμματος, ανακοίνωσε σε συγκινησιακό κλίμα την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος.

Χρειάστηκε να περάσει μία δεκαετία προκειμένου να υπάρξει μία ομιλία του κ. Καραμανλή καθώς από το μακρινό 2009 έως και σήμερα, αρκέστηκε σε κάποιες «παρεμβάσεις», με την πιο ηχηρή να αφορά το δημοψήφισμα του 2015 όπου είχε προτρέψει τον κόσμο να στηρίξει τη θέση της ΝΔ υπέρ του «Ναι».

Ο δημόσιος λόγος του μέχρι σήμερα απουσίαζε καθώς στήριζε… σιωπηρά τη ΝΔ και τον αρχηγό του κόμματος.

Προφανώς, αποφάσισε πως λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, την ώρα που η ΝΔ εμφανίζεται, βάσει των δημοσκοπήσεων αλλά και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα,  ήταν η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο. Με μία αρχηγική εμφάνιση, αναφέρθηκε σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της Ελλάδας, έστειλε μήνυμα ενότητας στον κόσμο της ΝΔ, έκανε μία μικρή αυτοκριτική για το παρελθόν,  αναφέρθηκε στις ιστορικές ρίζες του κόμματος και επέκρινε όσους στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε με θερμά λόγια, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα αναλάβει το έργο της εθνικής ανασυγκρότησης. «Σας καλώ να σταθούμε στο πλευρό του Κυριάκου σε αυτή την αποφασιστική μάχη και καλώ και όσους σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έπραξαν διαφορετικά να έρθουν κοντά μας. Για μία ακόμη φορά, σας καλώ στην πρώτη γραμμή. Στις 7 Ιουλίου πάμε μαζί, πάμε μπροστά, πάμε για τη νίκη. Για την Ελλάδα, τα παιδιά και τη ζωή μας» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα θέμα το οποίο «πόνεσε» εκατομμύρια Έλληνες. «Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι έπρεπε ως χώρα να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα, ενώ αναφέρθηκε και στον αγώνα που έδωσε ο ίδιος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας στο Βουκουρέστι.

«Λυπάμαι που δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου που το πετύχαμε με βαρύ κόστος, εθνικό, παραταξιακό, προσωπικό». Έπρεπε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Ζούμε σε μία περίοδο που η Ανατολική Μεσόγειος και τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονται από βεβαιότητα και αστάθεια».

Ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορές και στα υπόλοιπα εθνικά θέματα τα οποία έχουν έρθει και πάλι στο προσκήνιο. «Απειλές, εκβιασμούς και απόπειρες για φόβο δεν μας πτοούν και θα επιστρέφονται στον αποστολέα», ενώ τόνισε ότι «πιέσεις από όπου κι αν προέρχονται δεν γίνονται δεκτές όταν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον», επισημαίνοντας πως «εμείς φοράμε μία φανέλα και αυτή είναι η φανέλα της εθνικής Ελλάδας».

Κατάμεστο το Βελλίδειο

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών Α και Β εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, όπως ήταν φυσικό όλοι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος, ιστορικά στελέχη της ΝΔ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αρκετοί εκλεγμένοι από τις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας και αρκετοί άλλοι.

Στην αρχή παρουσιάστηκε ένα βίντεο με ιστορικές στιγμές όλων των προέδρων της ΝΔ. Αφού προηγουμένως είχε ανέβει στο βήμα ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος αναφερόμενος στον Κ. Καραμανλή είπε πως ήταν ο πρωθυπουργός που ένωσε τους Έλληνες και έβαλε την πατρίδα πάνω από όλους και όλα, ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε σε μία αυτοκριτική για τα χρόνια της διακυβέρνησής του, λέγοντας ότι «κάναμε λάθη αλλά μείναμε συνεπείς στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας».

Ξέρω, είπε σε άλλο σημείο,  ότι στα ανηφορικά μονοπάτια που τα διαβήκαμε μαζί καμιά φορά πικράναμε και φίλους. «Ξέρω ότι, όταν μπαίνουμε στη μάχη, κανένας στόχος δεν είναι ανέφικτος και κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024