Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας κατά Καραμανλή: Ανοιξε την πόρτα στα Μνημόνια και έφυγε

Τσίπρας κατά Καραμανλή: Ανοιξε την πόρτα στα Μνημόνια και έφυγε

Βολές κατά του Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την προεκλογική εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Βολές κατά του Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την προεκλογική εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι η «καραμανλική συνιστώσα» της κυβέρνησης έχει «πεθάνει» προ πολλού.

Σχολιάζοντας την ολιγόλεπτη ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, όπου εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης: «Δέκα χρόνια είχε να μιλήσει και μίλησε για 16 λεπτά, δηλαδή 1,6 λεπτά για κάθε χρόνο».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο Κώστας Καραμανλής οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του επειδή «άνοιξε την πόρτα στα Μνημόνια» και ενώ «ήξερε ότι το έλλειμμα είχε φθάσει στα 24 δισ. ευρώ, προκήρυξε εκλογές».

«Δεν κάθισε να δώσει τη μάχη, αλλά επέλεξε να φύγει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για την λεγόμενη «καραμανλική συνιστώσα» στην κυβέρνηση, παραδέχθηκε ότι «υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη κάποιοι υποστηρικτές της κυβέρνησης Καραμανλή, που στη συνέχεια υποστήριξαν τη δική μας προσπάθεια».

Ο ίδιος κατήγγειλε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι «ήταν στον κόσμο του, δεν κατάλαβε τι συνέβαινε και έταζε ότι λεφτά υπάρχουν» και τελικά «έθεσε τη χώρα υπό επιτροπεία».

Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι επί κυβερνήσεώς του προωθήθηκε αφαίμαξη και λεηλασία των πολιτών.

Σε αντιδιαστολή με την πολιτική των προκατόχων του, που -σύμφωνα με το σκεπτικό του- με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δική του διακυβέρνηση λέγοντας ότι εκείνος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.

Κουβέντα για τον Ρασπούτιν

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει εάν ο Αντώνης Σαμαράς έχει δίκιο όταν κατονομάζει ως Ρασπούτιν στην υπόθεση της Novartis τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Περιορίστηκε να δηλώσει: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Έχει τεράστιες ευθύνες ο Αντώνης Σαμαράς στο σκάνδαλο της Novartis» και πρόσθεσε τη γνωστή θέση ότι η υπόθεση είναι τεράστιο σκάνδαλο με προφανείς πολιτικές ευθύνες.

Κάλεσε, δε, τον Αντώνη Σαμαρά αν έχει το θάρρος και την ευθύνη να εξηγήσει πώς προκύπτει ότι ο Ρασπούτιν είναι το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται.

Επιπλέον, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει «εάν είναι επιλογή του να εκδικηθεί τους πολιτικούς αντιπάλους του, επειδή προώθησαν στη Δικαιοσύνη ένα σκάνδαλο».

Σχετικά με το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής της Βουλής αναφορικά με τις καταγγελίες για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis, εμφανώς ανήσυχος για τις εξελίξεις στην υπόθεση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν εάν «η ΝΔ θέλει να επιστρέψει για να κουκουλώσει ένα μεγάλο σκάνδαλο».

Από πού χρηματοδοτείται η ΝΔ;

Στο πλαίσιο της γνώριμης λασπολογίας, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στα ερωτήματα για την Novartis και τον Ρασπούτιν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ.

«Από πού βγαίνουν τα εκατομμύρια της καμπάνιας της ΝΔ» ρώτησε ο πρωθυπουργός και αμέσως μετά, προκαταλαμβάνοντας την Πειραιώς, υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να απαντήσει σε αυτό το καίριο ερώτημα.

«Ο Καμμένος ήταν το αναγκαίο κακό»

Ο πρωθυπουργός «άδειασε» για άλλη μια φορά τον πρώην συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο, επιχειρώντας να διασώσει το αριστερό προφίλ του εν όψει της κρίσιμης -και για τον ίδιο προσωπικά- κάλπης.

Χαρακτήρισε «αναγκαίο κακό» τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και υποστήριξε ότι αν μπορούσε να την είχε τερματίσει νωρίτερα.

«Ταλαντεύτηκα πολύ πέρσι το καλοκαίρι. Είχα μάλιστα ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αλλά ήταν μια κατάσταση που δεν μπορούσα να υπερβώ. Δεν ήθελα να θυσιάσω κανένα από τα δύο μου «τέκνα» εις βάρος του άλλου» ανέφερε σε εξομολογητικό ύφος ο πρωθυπουργός.

Εξήγησε ότι με τη φράση «δύο τέκνα» αναφέρεται στην έξοδο από τα Μνημόνια και την Συμφωνία των Πρεσπών και συνέχισε: «Δεν ήταν σαφές ότι θα είχα πλειοψηφία ούτε για το ένα ούτε για το άλλο».

«Το πρώτο κόμμα θα κυβερνήσει»

Αναφερόμενος στις κάλπες της 7ης Ιουλίου υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή και τόνισε πως για αυτήν δίνει μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι όποιο κόμμα αναδειχθεί πρώτο στις 7 Ιουλίου «θα σχηματίσει κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αλαζονεία, καθώς και ότι λέει «παραμύθια με δράκους» σχετικά με το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία.

Ερωτηθείς για τις συνεργασίες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε γενικόλογα: «Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο και προοδευτικό προσανατολισμό».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη ΝΔ για έναν μεγάλο συνασπισμό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ακραίο σενάριο» και σημείωσε πως η συνεργασία των δύο πόλων ίσως μπορεί να γίνει υπό κάποιες συνθήκες, αλλά όχι υπό τις παρούσες.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε με ποιο κόμμα μπορεί να συνεργαστεί μετεκλογικά εφόσον χρειαστεί, υποστήριξε όμως ότι η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει πως θα υποστηρίξει τη ΝΔ και πιθανολόγησε ότι αυτό θα στοιχίσει στο ΚΙΝΑΛ.

Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αντιληφθούν πώς είναι δυνατόν να στηριχθεί κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανέφερε.

Για το δικό του μέλλον στο ενδεχόμενο ήττας

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αμφισβητηθεί εσωκομματικά την επομένη της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «καρβέλια ονειρεύεται» και πως «καλύτερα να ασχοληθεί με το δικό του κόμμα» που έχει σειρά προβλημάτων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν συζητά το ενδεχόμενο ήττας του ΣΥΡΙΖΑ 10 ημέρες πριν από την κρίσιμη μάχη, αλλά απάντησε και επί της ουσίας, λέγοντας ότι δεν θεωρεί πως θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, καθώς τα στελέχη του κόμματος «έχουν αποδείξει ότι έχουν απολύτως σαφή στόχευση, αλληλεγγύη και σαφή πολιτικό προσανατολισμό»…

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024