Η Γερμανία φέτος τον Ιούνιο βιώνει εξαιρετικά ζεστές μέρες. Οι ειδικοί προειδοποιούν τους πολίτες για τον καύσωνα και οι Πράσινοι βλέπουν ότι η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή τους ευνοεί.

Αυτές τις μέρες περιζήτητη στη Γερμανία είναι η μετεωρολόγος Ζαμπίνε Κρούγκερ. Είναι μετεωρολόγος στη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έδρα το Οφενμπαχ.

Μια από τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας αυτής είναι να προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνδέονται με τα καιρικά φαινόμενα, να μεριμνά για την προστασία του κλίματος αλλά και να καταγράφει τις αλλαγές που παρατηρούνται στις μέσες θερμοκρασίες με την πάροδο των χρόνων.

Τι λέει η ίδια για το κύμα καύσωνα, που ήδη από τον Ιούνιο, πλήττει τη Γερμανία;

«Ο ήλιος θα συνεχίσει να λάμπει, ενώ έρχεται πολύς ζεστός αέρας μέχρι τη Γερμανία από την Αφρική. Ο υδράργυρος μπορεί να φτάσει μέχρι τους 39 βαθμούς και μπορεί σε κάποιες περιοχές να αγγίξει τους 40».

Η Τετάρτη αναμένεται να είναι η θερμότερη μέρα του χρόνου. Hδη η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για 11 από τα 18 γερμανικά κρατίδια. Ειδικοί εστιάζουν επίσης στον κίνδυνο από την υπεριώδη ακτινοβολία και κάνουν συστάσεις στους πολίτες για τα κατάλληλα ρούχα και διατροφή τις ημέρες του καύσωνα.

Ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Λίγη δροσιά στις όχθες του Μάιν στη Φρανκφούρτη

Η Γερμανία δεν είναι μια χώρα όπου ο καύσωνας συνηθίζεται. Eτσι, ειδικοί εφιστούν αυτές τις μέρες την προσοχή ιδίως σε ειδικές ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών και εργαζομένων, που επηρεάζονται πιο άμεσα από τον καύσωνα. Για παράδειγμα, οι εργάτες σε εργοτάξια ή στην κατασκευή δρόμων.

Η άσφαλτος υπό συνθήκες καύσωνα μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους 80 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, οι εργοδότες σε διάφορους τομείς οφείλουν να τηρούν ορισμένους κανόνες που προβλέπονται από νόμο για τον καύσωνα. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η εργασία των αγροτών.

Συναγερμός έχει σημάνει στο μεταξύ και στα γερμανικά σωστικά συνεργεία. Σύμφωνα με τον Ράινερ Λομπ από την Υπηρεσία Αρωγής Malteser, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα υγείας λόγω καύσωνα και ζητούν βοήθεια. Για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες λόγω καύσωνα ο γερμανικός τομέας υγείας εν γένει και ειδικότερα η Υπηρεσία Αρωγής Malteser λειτουργούν με έκτακτο προσωπικό.

Οι Πράσινοι και ο γερμανικός καύσωνας

«Fridays for Future» και στη Γερμανία

Οι δημόσιες συζητήσεις αλλά και οι μεγάλες μαθητικές διαδηλώσεις «Fridays For Future» είναι έντονες και στη Γερμανία. Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται εδώ και καιρό στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Από την προβληματική, περισσότερο από όλους φαίνεται να επωφελείται το κόμμα των Πρασίνων. Ενδεικτικό της ευρύτερης τάσης και του ενδιαφέροντος των πολιτών είναι το υψηλό ποσοστό που έλαβαν οι Πράσινοι στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το οποίο άγγιξε το 21%.

Αλλά πέραν αυτού, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, η δημοφιλία των Πρασίνων αυξάνεται ολοένα περισσότερο. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Deutschlandtrend το ποσοστό των Πρασίνων αγγίζει σήμερα σχεδόν το 27%.

Τόσο ο καύσωνας όσο και η παρατεταμένη ξηρασία στη Γερμανία προκαλούν προβληματισμό στους πολίτες, ωθώντας τους να στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο κόμμα των Πρασίνων, στο οποίο η κλιματική αλλαγή και γενικότερα τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αποτελούν πρώτο μέλημα.

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr