Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συγκρούσεις, ίντριγκες, παζάρια κι έντονο παρασκήνιο για τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκρούσεις, ίντριγκες, παζάρια κι έντονο παρασκήνιο για τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Το παρασκήνιο ήταν έντονο, με πολλαπλούς εσωκομματικούς κραδασμούς και αρκετές αψιμαχίες πίσω από τις κουρτίνες, πολυήμερο παρασκηνιακό παζάρι, δίνοντας και ένα καίριο πλήγμα στο περίφημο αίσθημα της συντροφικότητας που ήταν κυρίαρχο στην Αριστερά

Εκλογικά μαγειρέματα, ίντριγκες, υπόγεια μαχαιρώματα και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, κομματική καμαρίλα που παραπέμπει στις πρακτικές των κομμάτων εξουσίας της Μεταπολίτευσης ΝΔ και ΠαΣοΚ, που τόσο καταδίκαζε, ήταν μερικά από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν με φόντο τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο ήταν έντονο, με πολλαπλούς εσωκομματικούς κραδασμούς και αρκετές αψιμαχίες πίσω από τις κουρτίνες, πολυήμερο παρασκηνιακό παζάρι, δίνοντας και ένα καίριο πλήγμα στο περίφημο αίσθημα της συντροφικότητας που ήταν κυρίαρχο στην Αριστερά.

Η εσωστρέφεια παρούσα στον υπέρτατο βαθμό, καθώς σε πάρα πολλές εκλογικές περιφέρειες τα ψηφοδέλτια έκλεισαν με τη λογική να μη διαταραχθούν οι υφιστάμενοι συσχετισμοί. Ο βασικός στόχος ήταν να μη βρεθεί κανένα κεντρικό στέλεχος στην «κόκκινη γραμμή» και να μην κινδυνεύσει η εκλογή ή επανεκλογή του από την υποψηφιότητα νέου προσώπου.

Σε πάρα πολλές εκλογικές περιφέρειες καταγράφηκαν απίστευτα περιστατικά και κυριολεκτικά οι… πόρτες και τα παράθυρα δεν ανοίχτηκαν για δυνατές κεντροαριστερές υποψηφιότητες με τον φόβο της κατάληψης ζωτικού πολιτικού χώρου από πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά έγιναν τα ίδια λάθη που καταγράφηκαν και με την επιλογή υποψήφιων δημάρχων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανοίχτηκε και οι εκλεκτοί του κυριολεκτικά «πάτωσαν».

Ο χαμός

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή της Κοζάνης, όπου οι αντιδράσεις εστιάστηκαν στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια πολύ δυνατή υποψηφιότητα, αυτή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη. Ο γνωστός συνδικαλιστής, που εκπροσωπεί χιλιάδες εργαζομένους της ΔΕΗ, ήταν μεταξύ των ομιλητών στην  εκδήλωση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Γαλάτσι και η  υποψηφιότητά του ανέτρεπε συσχετισμούς στην περιοχή.

Ακόμα και η συμμετοχή της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα πέρασε από σαράντα κύματα και ανακοινώθηκε την ύστατη στιγμή. Υστερα από πολλές συζητήσεις τελικά τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Β3 περιφέρεια του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών, μετακινούμενη όμως από την περιοχή της, τις δυτικές συνοικίες – Περιστέρι, Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρα κ.ά. -, όπου είχε εκλογική δύναμη.

Στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν πασοκογενείς και στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και ανέντακτοι, όπως ο Κώστας Ζουράρις (πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ –  υποψήφιος τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης), καθώς και αρκετά προσώπα της λαϊκής Δεξιάς, που πλέον έχει σημαντική εκπροσώπηση. Υποψήφιοι είναι ο Τέρενς Κουίκ (Βόρειος Τομέας Β’ Αθηνών), ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (Δυτικός Τομέας Β’ Αθηνών), ο Βασίλης Κόκκαλης (Λάρισα), η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (Μαγνησία), αλλά και κεντροδεξιοί όπως ο Γιώργος Βασιλείου (Αιτωλοακαρνανία), που διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Υποψήφιος είναι και ο Σπύρος Δανέλλης στο Ηράκλειο, αλλά και ο πρώην βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης που θα πολιτευτεί στην Α’ Θεσσαλονίκης. Υπήρξαν όμως και ευτράπελα, καθώς αρχικά είχε δοθεί στη δημοσιότητα και το όνομα της δημοσιογράφου Νανάς Παλαιτσάκη, που τελικά βγήκε διότι προστέθηκε κατά λάθος, καθώς η ίδια δεν ήταν θετική, αν και της είχε γίνει πρόταση.

Μεγάλη μάχη έγινε και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που αποτέλεσε και πεδίο εσωκομματικών διεργασιών αλλά και αναζήτησης ισορροπιών. Αυτές οι κομματικές ισορροπίες έφεραν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη εκτός ψηφοδελτίου, καθώς σύμφωνα με έμπειρους και παλαιούς βουλευτές ο λόγος που δεν είναι στο Επικρατείας δεν αφορά την ένταση με την Τουρκία. Ο Ευ. Αποστολάκης, που χαίρει γενικής εκτίμησης στις Ενοπλες Δυνάμεις, «δεν χωρούσε» στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά για να μη δοθεί η διάσταση ότι υπήρχε εσωκομματική ένταση επελέγη από το Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει η διαρροή μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ότι λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία θα παραμείνει στη θέση του υπουργού.

Είχε προηγηθεί η «έξοδος», το βράδυ της προπερασμένης Παρασκευής, με δική του πρωτοβουλία, του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη, για τον οποίο οι διαρροές από κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι είχε σχεδόν «κλειδώσει» όχι απλώς για συμμετοχή στο Επικρατείας, αλλά και για επικεφαλής. Η περίπτωση Γραμματικάκη είναι η πιο σημαντική για το πώς το κόμμα, ακόμα και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έβαλε και βάζει εμπόδια στην αξιοποίηση προσώπων με κύρος εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ξεχνούσαν την κριτική του πρώην ευρωβουλευτή του Ποταμιού για το κυβερνών κόμμα, δεν ήθελαν να ακούν για συμμετοχή του στο Επικρατείας. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έδωσαν αρχικά σημασία στις ενστάσεις και στις διαμαρτυρίες, αλλά ο Γ. Γραμματικάκης με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook σταμάτησε την όποια συζήτηση εκνευρισμένος από την καθυστέρηση που υπήρχε για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

Η επιλογή Βασιλικού  στο Επικρατείας

«Η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε, αλλά και η παράταση αυτής της εκκρεμότητας, υπονομεύει τις δικές μου προθέσεις και το ήθος, ενώ παράλληλα δυσκολεύει τις κινήσεις του Πρωθυπουργού» έγραψε μεταξύ άλλων. Ο Αλ. Τσίπρας, μη θέλοντας να σηκωθεί σκόνη και να επικεντρωθεί η συζήτηση στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησε με τον πολύ γνωστό συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό για την πρώτη θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο 85χρονος Β. Βασιλικός ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ επί προεδρίας Φώτη Κουβέλη και στο άκουσμα του ονόματός του δεν ενθουσιάστηκαν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αρκετοί πασοκογενείς λόγω της παλαιότερης σφοδρής του κριτικής στο ΠαΣοΚ και στον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Διαζύγια», αποχωρήσεις, πικρίες και τριγμοί

Βαριά εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά της πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά να επισημοποιήσει το «διαζύγιο» στην πολιτική τους σχέση. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε αποφασίσει εδώ και δυο μήνες να μην είναι υποψήφιος, ενώ το 2015 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας. Μάλιστα, ο Ν. Κοτζιάς – που προ ημερών υπενθύμισε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών – άφησε αιχμές κατά των πρώην συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίζει ότι δεν ζήτησε κάποια θέση, ενώ ουδείς αυτή τη φορά του πρότεινε οτιδήποτε. «Σύντροφοι, κόφτε το» ήταν το μήνυμά του.

Ακόμα και η αποχώρηση του Δημήτρη Σεβαστάκη – βουλευτή στη Σάμο τα τελευταία χρόνια – από τα ψηφοδέλτια του κόμματος προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στο κόμμα και έδωσε λαβή για ποικίλα σχόλια. Στην Αιτωλοακαρνανία αρνήθηκε να είναι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής Χρήστος Κοκκινοβασίλης, που ήταν από τους πρώτους που είχαν συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκ των στενών πολιτικών φίλων τού Γεράσιμου Αρσένη και τώρα της Λούκας Κατσέλη φέρεται να αρνήθηκε λόγω της υποψηφιότητας του Θάνου Μωραΐτη. Στον συγκεκριμένο νομό υπήρξε έντονο παρασκήνιο, καθώς αρχικά είχε ανακοινωθεί το όνομα του προέδρου του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδος Νίκου Μπουγιούρη και τελικά βγήκε, για να προστεθεί στα μέσα της εβδομάδας ο Γιάννης Τσιρώνης των Οικολόγων Πρασίνων που είχε εκλεγεί βουλευτής στη Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Εσωκομματικοί τριγμοί καταγράφηκαν και στο Ηράκλειο, όπου μόλις στα μέσα της εβδομάδας ανακοινώθηκε – και αφού είχε γίνει γνωστή η υποψηφιότητα του Σπ. Δανέλλη – ότι θα είναι υποψήφιος ο Χάρης Μαμουλάκης, μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024