Σε νέο ανθελληνικό παραλήρημα προχώρησε ο ηγέτης των τούρκων εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συνεχίζοντας το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων.

Μετά τις καθημερινές πλέον εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων κατά Αθήνας και Λευκωσίας, ενδεικτικές της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο Ερντογάν μετά την εκλογική του συντριβή στην Κωνσταντινούπολη, ήταν σειρά του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων προχώρησε σε εμετικές δηλώσεις, λέγοντας πως, αν ο Τσίπρας συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, θα «θαφτεί μέσα στη θάλασσα» και «θα μάθει από τους παππούδες του που τους πετάξαμε στη θάλασσα», χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «κουτσή πάπια».

«Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Ο Τσίπρας δήλωσε προκλητικά ότι αν επιμείνουμε στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα υπάρξει τίμημα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχει γεννηθεί ακόμη ο πειρατής που θα ανακόψει την πορεία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Τσίπρας πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να κοιτάξει την ιστορία του. Θα πρέπει να λάβει μαθήματα από τους παππούδες του που τους πετάξαμε στη θάλασσα. Αν δεν τα πάρει, τότε πρέπει να είναι ήδη έτοιμος να γκρεμοτσακιστεί και να θαφτεί μέσα στη θάλασσα και να τον καταπιεί η θάλασσα. Δεν γνωρίζουμε Έλληνες, Ξέλληνες, όπου είναι να πάμε, θα πάμε. Θα συντρίψουμε όποιον μπαίνει στον δρόμο μας» πρόσθεσε ο Μπαχτσελί.

«Ενέσεις» πατριωτισμού

Την ίδια ώρα, στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου έχει εισέλθει το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο αναμένεται, όπως διαμηνύει η Αγκυρα με κάθε ευκαιρία, να προχωρήσει σε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

Οπως μεταδίδει η τουρκική ιστοσελίδα «sabah.com.tr», η άφιξη του «Γιαβούζ» στην Ανατολική Μεσόγειο έτυχε «θερμής υποδοχής» από τουρκικά F-16, τα οποία έσπευσαν να πραγματοποιήσουν πτήσεις – χαιρετισμού.

Μάλιστα, στο τουρκικό δημοσίευμα φιλοξενείται φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ένα τουρκικό μαχητικό να πετάει πάνω από το τουρκικό γεωτρύπανο.

Η Αγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει αυτή τη στρατηγική και το επόμενο διάστημα, όπως αποδεικνύεται από τις χθεσινές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, επιχειρώντας να αποδοµήσει εν τη γενέσει τους τις υπό διαµόρφωση επιλογές καλά στοχευµένων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ.

Πόλεμος δηλώσεων

Ο τούρκος πρόεδρος παρενέβη την Τρίτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, θέλοντας να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος προ ημερών υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προειδοποιώντας τη γειτονική χώρα «να μην τολμήσει να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο».

Όπως είπε «μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’».

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας, θα συνεχίσουν τις έρευνες και γεωτρήσεις τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

«Παίρνοντας τη σκυτάλη», o Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τον Ερντογάν, διαμηνύοντας πως όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει σοβαρό τίμημα. Παράλληλα, υπογράμμισε την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και στα όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος για εκείνον, τονίζοντας ότι ο ίδιος «δεν λέει κάποια  πράγματα», αλλά μιλά τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Επίσης, «δεν μιλά μόνος του» -όπως υποστηρίξε ο Ερντογάν- αλλά μιλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της ΕΕ και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας. Δεν έχει κανένα νόημα η αδιέξοδη, ατελέσφορη κλιμάκωση. Είναι ένδειξη αδυναμίας, τόνισε, και κάλεσε «αυτές οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ».