Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βίτσας: «Πρώτη πολιτική δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ»

Βίτσας: «Πρώτη πολιτική δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ»

Συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα στον Άρη Ραβανό

Συνέντευξη στον Άρη Ραβανό

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει πρώτη πολιτική δύναμη, τονίζει ο Δημήτρης Βίτσας, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα (Β2) της Β’ Αθηνών. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» τονίζει ότι το ερώτημα των εθνικών εκλογών είναι διαφορετικό από αυτό των ευρωεκλογών και οι πολίτες θα απαντήσουν αν η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω. Παράλληλα υποστηρίζει ότι σήμερα έχουν διαμορφωθεί δύο μεγάλοι αντιτιθέμενοι πολιτικοί πόλοι, ο ένας με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος με τη ΝΔ και σημειώνει ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι στρατηγική επιλογή.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;

Ποιος και με ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, να κρατήσει την κοινωνία όρθια, να διευθετήσει το χρέος, να αποκτήσει η οικονομία σταθερή βάση, να έχουμε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Δημιουργήσαμε ένα ελπιδοφόρο πεδίο και μια κατάσταση που σε τίποτα δεν θυμίζει το 2014 στην Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική προστασία, την κοινωνική ασφάλεια, την Αμυνα. Το βασικό ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά ή αν θα γυρίσει πίσω. Σε αυτό λοιπόν θα απαντήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Πόσο εύκολο είναι να ανατρέψετε μια ήττα περίπου 10 μονάδων σε σύντομο χρονικό διάστημα; Μάθατε από την ήττα σας;

Πολλές φορές, μια ήττα μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμη. Εχουμε βγάλει πρώτα συμπεράσματα και είναι καθαρό πως πρώτο μέλημά μας είναι να μεταφέρουμε τις οικονομικές επιτυχίες και τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε κατακτήσει, στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων και πρώτα και κύρια, αυτών που ακόμη υποφέρουν και αυτών που συνέβαλαν περισσότερο στο να ξεπεράσουμε τη μνημονιακή κατάσταση. Αυτό λοιπόν το κάνουμε και το προτείνουμε, με στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα.

Μήπως δεν ανατρέπεται η διαφορά και απλώς πηγαίνετε για ένα αποτέλεσμα διαχειρίσιμο;

Ο στόχος μας είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτη πολιτική δύναμη». Για να επιδοκιμαστεί η προσπάθεια και οι επιτυχίες. Για να επιδοκιμαστεί το σχέδιο και το άμεσο πρόγραμμα συγκεκριμένων δεσμεύσεων. Για μια κοινωνία της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του συναγωνισμού, ενάντια σε μια ζούγκλα παράλογου ανταγωνισμού, όπου ο καθένας είναι μόνος του.

Γιατί οι πολίτες που σας γύρισαν την πλάτη στις ευρωεκλογές, να σας δώσουν την ψήφο τους στις 7 Ιουλίου;

Το ερώτημα των εθνικών εκλογών είναι διαφορετικό. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που απείχαν στις εκλογές, καλούνται να συμμετέχουν και να αποφασίσουν για τη ζωή τους, την κοινωνία και το μέλλον. Το ίδιο και όσοι έδωσαν χαλαρή ψήφο ή ψήφο διαμαρτυρίας. Το βασικό μας όπλο είναι ο απολογισμός επιτυχιών για την κοινωνία, την Ελλάδα, ο απολογισμός επιτυχιών στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και το σχέδιό μας για τη νέα τετραετία, απελευθερωμένοι από τα Μνημόνια, πιο έμπειροι αλλά με την ίδια ορμή.

Το 2015 υπήρχε μια εκστρατεία φόβου των ψηφοφόρων από τη ΝΔ που δεν έπιασε και ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε. Είναι σωστή η στρατηγική σας – παρόμοια με αυτήν της ΝΔ – στη λογική «έρχεται η νεοφιλελεύθερη ΝΔ και ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης με πρόγραμμα ΔΝΤ»;

Ποτέ δεν επενδύσαμε στον φόβο. Επενδύσαμε στη λογική και την ελπίδα. Οφείλουμε να λέμε τι παραλάβαμε, τι κάναμε, τι σχεδιάζουμε για το μέλλον και τι πρέπει ως κοινωνία να αποφύγουμε. Οι πολίτες ας συγκρίνουν τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και ας επιλέξουν με βάση το συμφέρον της πατρίδας, της κοινωνίας και το δικό τους.

Σε περίπτωση επικράτησης της ΝΔ, ένα πιθανό σενάριο, τι φοβάστε;

Δεν φοβόμαστε, προειδοποιούμε. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι εδώ. Και τα ίδια λίγο-πολύ πρόσωπα προτείνουν την ίδια πολιτική που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στην εξαθλίωση. Εμείς αυτά τα αλλάξαμε και δημιουργήσαμε μια στέρεη βάση και έναν καθαρό δρόμο για την οικονομία, τα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική ασφάλεια και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτά δεν επιτρέπεται να μπουν σε κίνδυνο.

Τελικά, αποδίδει η Προοδευτική Συμμαχία; Σας δίνει δυναμική ή απλώς προσθήκη μεμονωμένων προσώπων;

Η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Είναι στρατηγική επιλογή. Σήμερα έχουν διαμορφωθεί δύο μεγάλοι αντιτιθέμενοι πολιτικοί πόλοι. Ο ένας με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος με τη ΝΔ. Καθένας εκφράζει αντιλήψεις, σχέδια, προοπτικές για το μέλλον. Εκφράζει και συμφέροντα. Γιατί εμείς δεν έχουμε να αντιπαλέψουμε απλά τη ΝΔ αλλά ένα μέτωπο προνομιούχων συμφερόντων με πλοκάμια στην οικονομία, την πολιτική και την επικοινωνία. Στον προοδευτικό πόλο και με σημαντικό επιπλέον παράγοντα την απλή αναλογική, συγκεντρώνονται και συνυπάρχουν κόμματα και πολιτικές ομάδες με διαφορετικές καταβολές, ιδεολογίες, και επιμέρους αντιλήψεις αλλά με τον ίδιο προσανατολισμό. Ηδη η πολιτική δυναμική εκδηλώνεται, το σημαντικό όμως είναι να εκδηλωθεί η κοινωνική δυναμική και όχι μόνο για τις εκλογές. Και θα εκδηλωθεί και στις δύο λογικές της. Την «επιθετική» (τι να κάνουμε) και την «αμυντική» (τι να εμποδίσουμε). Πάντα στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024