«Πρώτη απάντηση για την καταστροφολογία εναντίον της ΔΕΗ, με αφορμή προσωρινά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης την υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 160 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Εμπορίου και Επενδύσεων του Ευξείνου Πόντου

«Πρώτη απάντηση για την καταστροφολογία εναντίον της ΔΕΗ, με αφορμή προσωρινά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης την σημερινή υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ με την Τράπεζα Εμπορίου και Επενδύσεων του Ευξείνου Πόντου για τη χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής της σύμβασης ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΔΕΗ υλοποιεί ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 792 εκατ. ευρώ εφέτος και είναι ίσως ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα.

«Η Παρευξείνια Τράπεζα μας διευκολύνει με το δάνειο αυτό για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής, που είναι ο πολυτιμότερος κρίκος στην αλυσίδα του ηλεκτρισμού και το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ προσθέτοντας ότι η ομιλική σχέση θα ενισχυθεί στην πορεία. Σημείωσε ακόμη ότι αποτελεί πάγια επιδίωξη της ΔΕΗ να αναζητά νέες γραμμές χρηματοδότησης και η σύμβαση που υπεγράφη σήμερα εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική.

Ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας Dmitry Pankin σημείωσε ότι οι υποδομές και ιδιαίτερα η ενέργεια είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και για τον λόγο αυτό η τράπεζα έχει αποφασίσει να δώσει έμφαση στον τομέα.

Ξέρουμε, πρόσθεσε, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα αλλά είναι ο ρόλος μας να εργαστούμε για να λυθούν. Το δάνειο ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ έχει διάρκεια 5 έτη και σταθερό επιτόκιο 2,6% το χρόνο.

Σκοπός είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων για την ανάπτυξη υποδομών του δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής τάσης. Η πληρωμή των τόκων θα γίνεται ανά εξάμηνο και η αποπληρωμή του κεφαλαίου εφάπαξ στη λήξη του δανείου, ενώ το δάνειο χορηγείται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Το δάνειο ύψους 160 εκατ. ευρώ

Η Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου (Black Sea Trade & Development Bank) διέθεσε δάνειο 160 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ Α.Ε. για την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματός της.

Με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, το δάνειο αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη χρηματοδότηση της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου μέχρι σήμερα, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση επενδύσεων για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του δικτύου διανομής, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 7 εκατομμύρια καταναλωτές στην Ελλάδα.

Δήλωση Παναγιωτάκη

Υπογράφοντας τη σύμβαση, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης δήλωσε: «Με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου κύριο Dmitry Pankin και τους συνεργάτες του σε μια πραγματικά σημαντική στιγμή για την Επιχείρησή μας.

» Είναι πάγια επιδίωξη της ΔΕΗ να αναζητά νέες γραμμές χρηματοδότησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η σύναψη δανείου με την Black Sea Trade and Development Bank είναι ένα πολύ θετικό γεγονός που εξυπηρετεί αυτήν τη στρατηγική της Επιχείρησης. Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Black Sea, για τις οποίες την ευχαριστώ. Ταυτόχρονα, είχαμε μια πολύ ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση με τον Πρόεδρο κύριο Pankin στο περιθώριο του Συνεδρίου των Δελφών. Θεωρώ ότι εκείνη η συζήτησή μας έπαιξε σημαντικό ρόλο για να έχουμε σήμερα αυτό το ευτυχές αποτέλεσμα.»

» Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την ελληνική Πολιτεία για την εγγύηση που μας παρέσχε, έτσι ώστε –σε συνδυασμό με την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ– να πετύχουμε ένα τόσο καλό ανταγωνιστικό επιτόκιο. Θεωρώ ότι η δανειοδότηση της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε αυτήν τη συγκυρία, δείχνει την εμπιστοσύνη της Black Sea προς την Επιχείρησή μας και γενικά προς τις προοπτικές της χώρας μας.»

» Από αυτήν την άποψη, θέλω να σημειώσω το εξής: Είναι μια πρώτη απάντηση σε όλη αυτήν την καταστροφολογία που έχει εκδηλωθεί εναντίον της Επιχείρησης με αφορμή κάποια προσωρινά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.»

» Ειδικότερα, όπως αναφέραμε και στο δελτίο Τύπου, η ΔΕΗ υλοποιεί ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα. Θα λέγαμε ότι ως ανώνυμη εταιρεία είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας στη χώρα μετά ίσως από το Δημόσιο: 792 εκατομμύρια είναι το επενδυτικό μας πρόγραμμα για φέτος.»

» Η Black Sea, με τα 160 εκατομμύρια που μας χρηματοδοτεί, μας διευκολύνει ειδικότερα στον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής, που, όπως έχουμε αναφέρει, αφ’ ενός μεν είναι ο κρισιμότερος και ο πολυτιμότερος κρίκος σε όλη την αλυσίδα του ηλεκτρισμού, αφ’ ετέρου είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ – και εμείς έτσι θα αντιμετωπίζουμε, ως όμιλος. Και αυτή η σχέση, η ομιλική σχέση, θα πρέπει να ενισχυθεί στην πορεία.»

«Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά την Black Sea για την έναρξη της συνεργασίας μας, η οποία ευελπιστώ πως θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια. Σημείωσα αυτά που είπε ο Πρόεδρος κύριος Pankin για τη σημασία των επενδύσεων στον ηλεκτρισμό· έχει απόλυτο δίκιο και ευελπιστώ ότι η Black Sea θα είναι και αυτή ένας από τους βασικούς συνεταίρους μας σε όλη αυτήν την πορεία της Επιχείρησης» κατέληξε ο κ. Παναγιωτάκης.

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου κ. Dmitry Pankin δήλωσε: «Η υποστήριξή μας στη ΔΕΗ, την μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, επαναβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευση της για υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα. Οι υποδομές του δικτύου διανομής είναι ουσιώδεις για την οικονομία και την καθημερινή ζωή των πολιτών. Είμαστε ικανοποιημένοι για το ότι η χρηματοδότηση αυτή θα βοηθήσει τη ΔΕΗ να αναπτύξει και να βελτιώσει τις λειτουργίες και το Δίκτυο Διανομής σε όλη τη χώρα».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr