Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προδρόμου στο One Channel: Η Άγκυρα θέλει να καταχραστεί την Κυπριακή ΑΟΖ

Προδρόμου στο One Channel: Η Άγκυρα θέλει να καταχραστεί την Κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση να συμμορφωθεί, γεγονός που αναγνωρίζει και η Ευρώπη που κατέληξε σε αυτή την απόφαση για στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, τονίζει στο One Channel ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου. «Θέλουν να καταχραστούν το μεγαλύτερο μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου» αναφέρει.

Η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση να συμμορφωθεί, γεγονός που αναγνωρίζει και η Ευρώπη που κατέληξε σε αυτή την απόφαση για στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, τονίζει στο One Channel ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Θέλουν να καταχραστούν το μεγαλύτερο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρει ο κ. Προδρόμου, που δηλώνει την απόλυτη ικανοποίηση της Λευκωσίας για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Λευκωσία επιζητεί «να τερματιστεί αυτή η αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που ελλοχεύει και κινδύνους και σταδιακά να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού» εξηγεί ο κ. Προδρόμου.

Η ΕΕ εκφράζει πλέον έμπρακτα την υποστήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή One Line Weekend ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι Λευκωσία είναι απόλυτα ικανοποιημένη με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς τα ως εργαλείο στην προσπάθεια να τερματιστεί η παράνομη τουρκική δραστηριότητα.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γιατί η ΕΕ από τούδε και στο εξής εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την υποστήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν μπορεί χωρίς κυρώσεις να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, να αγνοεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και να περιφρονεί ένα κράτος-μέλος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου, ενώ αναφερόμενος στις πιθανές κυρώσεις κατά της Αγκυρας υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δώσει οδηγίες για άμεση εισήγησή τους.

«Ανά πάσα στιγμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κατηγορηματικό, δίνοντας οδηγίες στις αρμόδιες Επιτροπές χωρίς καθυστέρηση να εισηγηθούν εναλλακτικές επιλογές στοχευμένων μέτρων, δηλαδή προσαρμοσμένα πραγματικά μέτρα που είτε θα απευθύνονται στην ίδια τη χώρα είτε στη σχέση της Τουρκίας με την Ενωση, αλλά ενδεχομένως και έναντι φυσικών προσώπων» ανέφερε, προσθέτοντας πως έχει ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Η Αγκυρα θέλει να καταχραστεί την Κυπριακή ΑΟΖ

Ερωτώμενος για τη στάση της Άγκυρας, ο κ. Προδρόμου είπε πως «δεν δείχνει διάθεση να συμμορφωθεί», αποκαλύπτοντας πως αποφασιστικής σημασίας για την απόφαση της ΕΕ ήταν η επιβλητική φιέστα που έκαναν στην Τουρκία για να στείλουν το δεύτερο γεωτρύπανο.

«Η επίδειξη δύναμης δεν είναι καθόλου εποικοδομητική και λειτουργεί σαν παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Θέλουν να καταχραστούν το μεγαλύτερο μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου» ανέφερε, τονίζοντας πως η Λευκωσία επιζητεί «να τερματιστεί αυτή η αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που ελλοχεύει και κινδύνους και σταδιακά να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Αγκυρα προσπαθεί να εκτρέψει το Κυπριακό σε μια συζήτηση για το φυσικό αέριο.

Μάλιστα, όπως είπε, η εισήγηση που υποβάλλουν και στην ΕΕ είναι να κάνουμε μια μικτή επιτροπή για να πάρουμε αποφάσεις για το ενεργειακό πρόγραμμα, κάτι εντελώς ανεδαφικό. «Το σκηνικό προς το οποίο οδεύουμε είναι να υπάρχει μια παραβίαση και ένα τουρκικό σκάφος στα δυτικά και ένα στα ανατολικά της Κύπρου. Πρέπει να δει τα συμφέροντα της χώρας της η Τουρκία, τα οποία δεν συνάδουν με αυτή την αυταρχική συμπεριφορά, την παραβίαση του δικαίου και την προσπάθεια να αποκομίσει όφελος με απειλές» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να επικρατήσουν οι δεύτερες σκέψεις στην Αγκυρα και να αντιληφθούν ότι «αυτό που λένε ότι «η Τουρκία δεν θα μείνει έξω από τους σχεδιασμούς της ενέργειας» ένα δρόμο έχει μόνο: της νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου και των συνεργασιών. Κανείς δεν θα αρνιόταν στην Τουρκία εάν υπήρχε η προοπτική μιας συνεργασίας εκεί όπου προσφέρεται και με βάση τα δικαιώματα κάθε χώρας» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως η Αγκυρα προκρίνει λύση δύο. «Αυτό λένε τα επίσημα χείλη και η απόφαση που προσπαθούν να πάρουν για την Αμμόχωστο κινείται σε αυτό το πλαίσιο» δήλωσε, καταλογίζοντας στην Τουρκία πως αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις εδώ και δύο χρόνια. Μιλώντας δε για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κρήτης, ο κ. Προδρόμου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό αν ενδιαφερθεί η ExxonMobil και για την Ελλάδα.

Πηγή: Onetv.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024