Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έντομο-δολοφόνος για τις δασικές εκτάσεις του Κιλκίς

Έντομο-δολοφόνος για τις δασικές εκτάσεις του Κιλκίς

Δεκαπλάσια έκταση απ΄αυτή που έχει καταστρέψει το φλοιοφάγο έντομο στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, έχει καταστρέψει ένα άλλο έντομο στον νομό Κιλκίς,

Δεκαπλάσια έκταση απ΄αυτή που έχει καταστρέψει το φλοιοφάγο έντομο στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, έχει καταστρέψει ένα άλλο έντομο στον νομό Κιλκίς, ξηραίνοντας πεύκα σε έκταση 37.000 στρεμμάτων!

Όπως αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Κιλκίς, Γεώργιος Βούρτσας, η ξήρανση πεύκων αφορά δασοσκεπή έκταση 37.000 στρεμμάτων από τον Αξιό μέχρι την περιοχή των Σερρών, με το ποσοστό ξήρανσης να κυμαίνεται από 20% έως 80% και το εκτιμώμενο ξυλαπόθεμα που πρέπει να απομακρυνθεί να εκτιμάται σε πάνω από 100.000 κυβικά μέτρα!

«Τον χειμώνα διαπιστώσαμε εκτεταμένες ξηράνσεις δένδρων πεύκης (τραχεία, θαλάσσια , μαύρη κ.λ.π.), τα οποία εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας με τεχνητές αναδασώσεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Με δείγμα που έστειλε η Υπηρεσία μας στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι οι ξηράνσεις οφείλονται στα φλοιοφάγα έντομα της οικογένειας Curculionidae και υπήρξε σύσταση για την απομάκρυνση των προσβεβλημένων δένδρων» πρόσθεσε.

Παρόμοιες ξηράνσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δασαρχείου Κιλκίς, έχουν παρουσιαστεί κύρια σε αναδασώσεις όλης της Βόρειας Ελλάδας και έχουν προχωρήσει τα δασαρχεία (Λαγκαδά -Ξάνθη κ.λ.π.) σε έκτακτες καρπώσεις, αφενός μεν για τον περιορισμό των προσβολών από το έντομο και αφετέρου για την εξωδάσωση και αξιοποίηση του ξηραθέντος ξυλώδους όγκου.

«Συνήθως, τα φλοιοφάγα έντομα εμφανίζονται στις τεχνητές αναδασώσεις και σε συγκεκριμένα είδη πεύκης ενώ δεν «προτιμούν» την κουκουναριά που είναι πλήρως προσαρμοσμένο είδος» εξήγησε ο κ.Βούρτσας.

Για πρώτη φορά αλυσοπρίονο στο δάσος μετά από 50 χρόνια!

Οι σχετικές διαδικασίες για τις καρπώσεις έχουν πάντως ολοκληρωθεί και ήδη μέλη 27 Δασικών Συνεταιρισμών εγκαθίστανται σταδιακά για την υλοτομία των ξερών δένδρων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ.Βούρτσα, οι εργασίες απομάκρυνσης των ξερών ξύλων μπορεί να κρατήσουν και ένα χρόνο καθώς η ποσότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 100.000 κυβικά μέτρα.

«Είχε πολλές δεκαετίες να κοπούν δέντρα στο δάσος, να γίνει δηλαδή διαχείριση και το δάσος ήθελε ανανέωση. Δυστυχώς οι ξηράνσεις δεν μπορούν προς το παρόν να περιοριστούν με άλλα μέτρα και είναι ένα γεγονός που θα κλείσει τον κύκλο του φυσιολογικά, αλλά θα αφήσει πίσω μεγάλες καταστροφές των πεύκων» τόνισε ο κ.Βούρτσας προσθέτοντας ότι είναι ενθαρρυντικό πως όπου έγινε αναδάσωση εκτάσεων με πεύκη, έχουν εγκατασταθεί με φυσική αναγέννηση άλλα πλατύφυλλα δασικά είδη (δρυς, γάβρος, φράξος κ.λ.π.) και έτσι θα περιοριστεί η οικολογική ζημιά.

«Δυστυχώς ο άναρχος τρόπος ανάπτυξης στον πλανήτη μας και με δική μας ευθύνη πολλές φορές που τον ανεχόμαστε, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο κλίμα με αποτέλεσμα τέτοιου είδους φαινόμενα να γίνονται και πιο συχνά. Με όσα επιστημονικά εφόδια έχουμε και με όσες δυνατότητες μας δίνουν οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος, θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για να περιορίσουμε τα οδυνηρά αποτελέσματα της ξήρανσης δένδρων, αλλά και σταδιακά να αποκαταστήσουμε με φυσικούς και τεχνητούς τρόπους την τόσο πολύτιμη βλάστηση, που έχει ανάγκη ο τόπος μας κύρια στα περιαστικά δάση» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Δασαρχείου Κιλκίς που υπογράφει ο κ.Βούρτσας.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024