Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, στις ΗΠΑ, ζητά από το Σώμα να απευθύνει προειδοποίηση στο Ισραήλ για την πρόθεσή του να ενοικιάσει το λιμάνι της Χάιφα στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα

Η αναφορά έγινε σε σχέδιο για τον προϋπολογισμό της Αμυνας στο οικονομικό έτος 2020, το οποίο υπέβαλε στη Γερουσία.

Στο σχέδιο αρ. 1289, αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για την ενοικίαση του λιμανιού της Χάιφα στην Κίνα, ειδικά όταν η Ουάσιγκτον έχει μελλοντικά σχέδια για την ανάπτυξη εξελιγμένων ναυτικών δυνάμεων στο εν λόγω λιμάνι.

Η Επιτροπή προτρέπει τη Γερουσία να προβεί σε προειδοποίηση προς το Ισραήλ για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει από τη συνεργασία αυτή.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφέρει ότι η πρόθεση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεργασία στην ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Παρέμβαση Πομπέο και Μπόλτον

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέβησαν σε δηλώσεις για την αποθάρρυνση του Ισραήλ στην ενοικίαση του λιμανιού της Χάιφα στην Κίνα.

Εδώ και χρόνια στη Χάιφα ελλιμενίζονται τα πλοία του Εκτου Στόλου.

Το θέμα ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ για τις συζητήσεις μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησηςς και της κινεζικής εταιρείας «Shanghai Group International Port» για την ενοικίαση του λιμανιού της Χάιφα για 25 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2021.

Πηγή: rassd.com και echedoros-a.gr