Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 24 ώρες εξαιτίας των εμπρησμών που προκάλεσαν εκτεταμένες πυρκαγιές σε χωράφια στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε ΜΚΟ, με φόντο τη σύγκρουση για τη συγκομιδή σιταριού ανάμεσα στο καθεστώς και τις κουρδικές αυτόνομες αρχές.

Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

Την ευθύνη για ορισμένους από τους εμπρησμούς ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τα θύματα ήταν άμαχοι και μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) – συμμαχίας στην οποία κυριαρχούν οι κούρδοι μαχητές – που έδιναν μάχη με τις φλόγες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, η οποία διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Οι πυρκαγιές στην επαρχία Χασάκα, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν ακόμη κατασβεστεί, είχαν επίσης ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι πέντε άνθρωποι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καμάλ Ντερμπάς, εκπρόσωπος της κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Μεγάλο μέρος της επαρχίας Χασάκα καλύπτεται από γεωργικές καλλιέργειες και κατοικείται κατά πλειονότητα από Κούρδους.

«Παγιδεύτηκαν από τις φλόγες»

Τα θύματα «προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά και παγιδεύτηκαν από τις φλόγες», εξήγησε ο Ντερμπάς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν εκδηλωθεί πολλές πυρκαγιές στη Συρία, ειδικά σε περιοχές όπου καλλιεργείται σιτάρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με ειδικούς, η συγκομιδή του σιταριού θα είναι κρίσιμη τους επόμενους μήνες προκειμένου να εξασφαλιστεί προσιτή τιμή του ψωμιού και να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη σε πολλές περιοχές.

Το συριακό καθεστώς και οι Κούρδοι αλληλοκατηγορούνται για εμπρησμούς στο πλαίσιο του εντεινόμενου μπραντεφέρ ανάμεσά τους για τον έλεγχο των σοδειών στην περιοχή, που χαρακτηρίζεται ο σιτοβολώνας της χώρας.

Κατέστρεψαν έως και 3.500.000 στρέμματα καλλιεργειών

«Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές κατέστρεψαν ως και 3.500.000 στρέμματα καλλιεργειών», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της κουρδικής αρχής που είναι αρμόδια για τη γεωργία, ο Σαλμάν Μπαρούντο.

Οι «εσκεμμένες», κατ’ αυτόν, πυρκαγιές έχουν στόχο να «προκαλέσουν συγκρούσεις ανάμεσα στους κατοίκους (…) και να υπονομεύσουν την [ημιαυτόνομη] κουρδική διοίκηση».

Από τη δική του πλευρά, το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις ότι προχωρούν σε εμπρησμούς για να εμποδίσουν καλλιεργητές να πουλήσουν τις σοδειές τους σε κέντρα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

Και άλλες αιτίες

Εξάλλου, το SANA απέδωσε το Σάββατο τις πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν στην επαρχία Χάμα (βορειοδυτικά) σε πυρά πυροβολικού οργανώσεων ανταρτών, καθώς κυβερνητικές δυνάμεις εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες με αντάρτες και τζιχαντιστές στην περιοχή και συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς τους.

Για ορισμένους αγρότες, οι πυρκαγιές οφείλονται εν μέρει σε αμέλεια, αλλά και στην κακή ποιότητα των καυσίμων.

Από το 2011, ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, βυθίζοντας τη χώρα σε βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ