Στις απειλές για συλλήψεις του πληρώματος του «Πορθητή» από την κυπριακή κυβέρνηση αναφέρθηκε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας ότι θα πρέπει και το «ψευδοκράτος» να έχει μερίδιο σε αυτόν τον πλούτο.

Στις απειλές για συλλήψεις του πληρώματος του «Πορθητή» από την κυπριακή κυβέρνηση αναφέρθηκε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας ότι θα πρέπει και το «ψευδοκράτος» να έχει μερίδιο σε αυτόν τον πλούτο.

«Δεν είναι εφικτό να αποτρέψεις ή να φτάσεις κάπου ενεργώντας εκφοβιστικά, απειλώντας με συλλήψεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να κάνει μια συνεργασία οφέλους με τις χώρες και τις εταιρείες που έχει αδειοδοτήσει στην ΑΟΖ, οι οποίες έχουν κάνει «ένα ιστορικό λάθος» -όπως τόνισε.

«Όλες λένε από την μια ότι μερίδιο έχουν και οι Τ/κ σε αυτόν τον πλούτο, μετά γυρνάνε στους Ε/κ και λένε ‘είναι κυριαρχική σας περιοχή, συνεχίστε μόνοι σας» ανέφερε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Hurriyet».

Παράλληλα, τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους και πως διέξοδος στην ένταση είναι να μπορέσει να βρεθεί μια λύση εντός διεθνούς δικαίου. Ζήτησε δε, δύο συγκλίσεις μεταξύ των πλευρών: Η μία είναι να γίνει μια κοινή επιτροπή που θα ασχοληθεί με τον προγραμματισμό έως και την εμπορικότητα των φυσικών πόρων και η δεύτερη, ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί από την ενεργειακή ισορροπία στην περιοχή, η Τουρκία που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο.

Ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε και στη στάση που έχουν επιλέξει να τηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, για τις ΗΠΑ ανέφερε ότι προσπαθούν να εφαρμόσουν μια εξωτερική πολιτική ηγεμονίας τους και πως «στην περιοχή μας προσεγγίζουν τα πράγματα ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα».

Σημείωσε ότι με τους αρμόδιους των ΗΠΑ που ο ίδιος συναντάται του λένε ότι μια γεώτρηση από την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι προβοκατόρικη ενέργεια. «Κι εγώ τους λέω «λέτε ότι αποδέχεστε πως έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Τότε, λέτε στους ελληνοκύπριους ότι είναι λάθος να προχωράνε μονομερώς;» Για να είσαι μεγάλη δύναμη δεν χρειάζεται να στηρίζεις μόνο την μία πλευρά και την άλλη να μην λαμβάνεις υπόψιν. Οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν μια στάση στήριξης βημάτων που εξυπηρετούν την σταθερότητα και όχι να ενθαρρύνουν λάθος βήματα» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση στην Σύνοδο Κορυφής των Χωρών του Νότου στην Μάλτα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «η ΕΕ κάνει ένα ιστορικό λάθος, όπως έκανε χρόνια πριν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επωφελείται από το πλεονέκτημα να γίνει άδικα μέλος της ΕΕ και η ΕΕ συνεχίζει το λάθος σε αυτό το θέμα». Όπως υποστήριξε, η ΕΕ κάνει λάθος όσον αφορά αυτή τη φορά τα ενεργειακά θέματα και αντί η ενέργεια να γίνει καταλύτης για την λύση του Κυπριακού, μετατρέπεται σε πεδίο έντασης και αντιπαράθεσης «δυστυχώς. Και οι διεθνείς παράγοντες που στηρίζουν τις μονόπλευρες ενέργειες των ελληνοκυπρίων, αυξάνουν την ένταση. Επαναλαμβάνοντας το ίδιο λάθος μια ακόμα ιστορική ευκαιρία χαραμίζεται».

Κάνοντας λόγο σε μια ενεργειακή ισορροπία που γίνεται προσπάθεια να ιδρυθεί στην περιοχή, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδας με χώρες όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, ενώ και οι ΗΠΑ περιλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα σε αυτές τις συμμαχίες, όπως είπε, λέγοντας ότι από αυτές οι ισορροπίες χωρίς την Τουρκία και τους Τ/κ θα είναι «λειψές. Δεν θα είναι μια δίκαιη κατάσταση. Επιπλέον δεν θα μπορεί να επικρατήσει η σταθερότητα στην περιοχή. Εάν αυτή η εναλλακτική γραμμή/αγωγός έρθει στην επικαιρότητα, ο πιο φτηνός και πρακτικός τρόπος είναι μέσω Τουρκίας και Ελλάδας να φτάσει στην Ευρώπη».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πρέπει πλέον να επικρατήσει η ειρήνη υποστηρίζοντας ότι αυτό προσπαθεί διπλωματικά να πράξει η Τουρκία. «Στο τέλος ο δρόμος που πάρει προς την ειρήνη, περνά από την διπλωματία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Επανέλαβε την θέση του για να γίνει η περιοχή πεδίο συνεργασίας αντί έντασης για τον φυσικό πλούτο, λέγοντας πως για να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην διπλωματία.

Κληθείς να πει πώς αντικρίζει την πρόταση να γίνουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο και η Τουρκία να ανακηρύξει την ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να στηρίξουν και να προφυλάξουν τα δικαιώματά τους.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα δουλεύοντας με διπλωματικά μέσα εντός του διεθνούς δικαίου. Εκτός αυτού είναι αναπόφευκτο έναντι των μονομερών γεωτρητικών δραστηριοτήτων να προχωρήσουμε κι εμείς σε αντίστοιχες ενέργειες» συμπλήρωσε.

Ο κ. Ακιντζί τόνισε επίσης πως όσο οι ελληνοκύπριοι συνεχίζουν τις μονομερείς –κατά τον ίδιο– ενέργειες, Τουρκία και ψευδοκράτος είναι αναπόφευκτο να κάνουν παρόμοια βήματα.

«Για να είσαι δυνατός στο τραπέζι θα πρέπει να είσαι δυνατός και στο πεδίο δράσης. Κανείς να μην περιμένει ότι τα μονόπλευρα βήματα των Ελληνοκυπρίων θα μείνουν χωρίς απάντηση. Στόχος μου εμένα είναι να επικρατήσει η σταθερότητα στην Κύπρο όχι με την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης, αλλά με ειρηνικές κινήσεις» κατέληξε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr