Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν: Κατέρρευσε αρχαίος πύργος στην ιστορική πόλη Γάζνι

Αφγανιστάν: Κατέρρευσε αρχαίος πύργος στην ιστορική πόλη Γάζνι

Ένας αρχαίος πύργος ηλικίας 2.000 ετών στην ιστορική πόλη Γάζνι του Αφγανιστάν κατέρρευσε αυτήν την εβδομάδα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ευάλωτη κατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και για την ικανότητα της κυβέρνησης να την προστατεύσει

Ένας αρχαίος πύργος ηλικίας 2.000 ετών στην ιστορική πόλη Γάζνι του Αφγανιστάν κατέρρευσε αυτήν την εβδομάδα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ευάλωτη κατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και για την ικανότητα της κυβέρνησης να την προστατεύσει.

Η παλαιά ακρόπολη, γνωστή ως φρούριο του Γάζνι, είχε αρχικά 36 πύργους, όμως οι 14 απ’ αυτούς κατέρρευσαν τα τελευταία χρόνια έπειτα από δεκαετίες μαχών, σφοδρές βροχοπτώσεις και εγκατάλειψη.

Το φρούριο είναι ένας από τις δεκάδες μοναδικούς ιστορικούς τόπους του Αφγανιστάν που χρήζουν επειγόντως προστασίας, από το προϊσλαμικό βουδιστικό κέντρο στην κοιλάδα Μπαμιάν μέχρι το μιναρέ της Τζαμ του 12ου αιώνα σε απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Γορ.

Αξιωματούχοι στη Γάζνι, η οποία λίγο έλειψε να πέσει πέρσι στα χέρια των Ταλιμπάν, δήλωσαν πως ο πύργος κατέρρευσε την Τρίτη έπειτα από σφοδρή βροχόπτωση. Ωστόσο, ντόπιοι είπαν πως η εγκατάλειψη συντέλεσε επίσης στην κατάρρευσή του.

«Η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία προσοχή και δεν κατασκεύασε κανάλια για την εκτροπή των υδάτων από τις πλημμύρες» λέει ο Γουλάμ Σάχι, που ζει κοντά στην ακρόπολη.

«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την πολύ κακή κατάσταση της ακρόπολης, αλλά κανένας δεν την επισκέφθηκε» πρόσθεσε ο Σάχι.

Ο Μαχμπουμπουλάχ Ραχμάνι, διευθυντής πολιτισμού και ενημέρωσης στη Γάζνι, δήλωσε πως η σφοδρή βροχή και πρόσφατες μάχες συντέλεσαν στην κατάρρευση του πύργου, όμως πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για την προστασία της τοποθεσίας από την πλήρη καταστροφή.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024