Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΑΕ για επιθέσεις στη θάλασσα του Ομάν: Συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση

ΗΑΕ για επιθέσεις στη θάλασσα του Ομάν: Συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση

«Η επίθεση κατά των δεξαμενόπλοιων στη θάλασσα του Ομάν είναι μια ανησυχητική εξέλιξη και συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Άνουαρ Γκάργκας.

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» έκαναν λόγο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά από τις χθεσινές επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στη θάλασσα του Ομάν.

«Η επίθεση κατά των δεξαμενόπλοιων στη θάλασσα του Ομάν είναι μια ανησυχητική εξέλιξη και συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Άνουαρ Γκάργκας. Ο Γκάργκας καταδίκασε και τη νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Άμπχα στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία από μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη των ανταρτών της Υεμένης. Ήταν η δεύτερη σε δύο ημέρες. Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει «να ωθήσουν τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει για να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε. Ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ ανέφερε επίσης ότι «η ευθύνη για την αποφυγή μιας κλιμάκωσης της έντασης είναι συλλογική».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε προς τον πρόεδρο του Ιράν ότι η χώρα του θα προωθήσει τη σταθερή ανάπτυξη δεσμών με το Ιράν, οποιαδήποτε τροπή κι αν πάρει η κατάσταση, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua διευκρίνισε ότι ο Σι έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που γίνεται στο Μπισκέκ του Κιργιστάν.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε όλες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια. «Κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπάει πόλεμος στον Κόλπο. Η Κίνα ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Υπενθυμίζεται ότι δύο δεξαμενόπλοια, ένα νορβηγικό και ένα ιαπωνικό, δέχθηκαν επίθεση στη θάλασσα του Ομάν, στον Κόλπο. Στην περιοχή επικρατεί ένταση λόγω της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Οι επιθέσεις έγιναν σχεδόν έναν μήνα μετά από τις «πράξεις δολιοφθοράς» κατά τεσσάρων πλοίων, μεταξύ των οποίων τρία δεξαμενόπλοια στο λιμάνι της Φουτζέιρα, ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις χθεσινές επιθέσεις, οι οποίες προκάλεσαν άλμα στις τιμές του πετρελαίου. Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στις χθεσινές επιθέσεις.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην πιστέψει η Βρετανία την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια. «Θα κάνουμε και τη δική μας ανεξάρτητη εκτίμηση, έχουμε τη δική μας διαδικασία. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην πιστέψουμε την αμερικανική εκτίμηση και το ένστικτό μας μας λέει να την πιστέψουμε διότι αυτοί είναι ο στενότερος σύμμαχός μας», δήλωσε ο Χαντ στο ραδιόφωνο του BBC.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024