Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στην παρούσα χρονική στιγμή, τουλάχιστον όπως καταγράφεται στις δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη. Τόσο η Pulse για τον Σκάι, όσο και η MRB για το Star, δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να πετύχει μια μεγάλη νίκη στις 7 Ιουλίου που θα της επιτρέψει να κυβερνήσει χωρίς να έχει την ανάγκη συνεργασιών με άλλα κόμματα.

Είναι κάτι άλλωστε στο οποίο ποντάρει και η αγορά ενώ ρεπορτάζ του Bloomberg μετέφερε ακριβώς αυτό το κλίμα από το εξωτερικό. Οτι δηλαδή οι αγορές περιμένουν μια μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη δημοσκόπηση της Pulse υπάρχουν δύο σενάρια, με εξακομματική και με επτακομματική Βουλή και με διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 8,5 μονάδες με αναγωγή. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφο με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά είναι στις 8,5 μονάδες (34,5% με 26%) με το ΚΙΝΑΛ να πηγαίνει στο 7%, το ΚΚΕ στο 5,5% και την Χρυσή Αυγή στο 5%

1.   Σε εξακομματική βουλή με αυτά τα ποσοστά η ΝΔ παίρνει 156 έδρες και καθαρή αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ 80 βουλευτές, το ΚΙΝΑΛ 21, το ΚΚΕ, 17, η Χρυσή Αυγή 15 και 11 ο Βαρουφάκης.

2.   Στο δεύτερο σενάριο με 7κομματική βουλή η ΝΔ παίρνει 152 έδρες, οριακή πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ 77 και το ΚΙΝΑΛ 21 έδρες.

 

Αυτοδυναμία και στην MRB

Η αυτοδυναμία του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη παγιώνεται τόσο σε σενάριο με εξακομματική Βουλή όσο και σε σενάριο με επτακομματική Βουλή και στη δημοσκόπηση της MRB για το Star.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,3% έναντι 23,7% του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή διαφορά 7,6%, Τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ με 6,2%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,1% και η Χρυσή Αυγή με 4,6%.

Το ΜέΡΑ25 φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή με 3,4%, ενώ η Ελληνική Λύση μένει εκτός με 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 15,3%.

Στο σενάριο της εξακομματικής Βουλής η ΝΔ παίρνει 156 έδρες, έναντι 80 του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής η ΝΔ συγκεντρώνει 152 έδρες, 77 ο ΣΥΡΙΖΑ, 20 το ΚΙΝΑΛ, 17 το ΚΚΕ, 15 η ΧΑ και 11 η ΜέΡΑ25. Σε αυτό το σενάριο, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι εντός Βουλής με 8 έδρες

 

.

 

Η έρευνα της Pulse

 

Κατά τα λοιπά, στο γκάλοπ της Pulse υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

Διαφορά της τάξης των 8 μονάδων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι, σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή ποιον θα ψηφίζαμε, το 33,5% λέει Νέα Δημοκρατία και το 25,5% ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, πολύ κάτω από το 7,8% των ευρωεκλογών ενώ τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 5,5% που βρίσκεται μπροστά από τη Χρυσή Αυγή που έχει 5%.

Την είσοδό τους στη Βουλή φαίνεται να πετυχαίνουν το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,5% και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου με 3%. Στο 5% είναι το «άλλο» και στο 8,5% είναι οι αναποφάσιστοι.

Φαίνεται από την έρευνα ότι η ΝΔ κρατά τη δυναμική που είχε στις ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα μπορεί να κλείσει την ψαλίδα.

 

Ενδιαφέρον είναι ότι στην πρόθεση ψήφο με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά είναι στις 8,5 μονάδες (34,5% με 26%) με το ΚΙΝΑΛ να πηγαίνει στο 7%, το ΚΚΕ στο 5,5% και την Χρυσή Αυγή στο 5%.

Η δημοσκόπηση, σε σύγκριση με τις άλλες της ίδιας εταιρείας για τον Σκάι δείχνει επίσης ότι η ΝΔ καταγράφει αυτή την ώρα το μεγαλύτερο ποσοστό της ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Πάντως η διαφορά των δύο δεν είναι η μεγαλύτερη καθώς υπήρξε και ψαλίδα 9,5 μονάδων τον Απρίλιο.

Εκτίμηση με διαστήματα

Πάντως, η Pulse δίνει κι ένα ακόμη στοιχείο ως προς την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων (χωρίς λευκό, άκυρο, αποχή). Η ΝΔ παίρνει ποσοστό από 32 έως 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 23,7% έως 28,3% που φαίνεται να είναι το ταβάνι, η Χρυσή Αυγή από 3,8% έως 6,2%, το ΚΙΝΑΛ από 5,6% έως 8,4% και το ΚΚΕ από 4,3% έως 6,7%.

Συσπειρώσεις

Τεράστια είναι η συσπείρωση της ΝΔ (ψηφοφόροι που ψήφισαν ΝΔ στις ευρωεκλογές), στο 90% και φεύγουν ψηφοφόροι της σε ποσοστό 3% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 3% σε γκρίζα ζώνη, 2% στο ΚΙΝΑΛ.

Στο 88% έχει φτάσει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ με απώλειες 2% στο ΚΙΝΑΛ, 3% στη ΝΔ και 4% στην γκρίζα ζώνη.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κ. Μητσοτάκης με 36% έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα ενώ το 32% λέει κανείς από τους δύο.

Ως προς την παράσταση νίκης, το 70% λέει ότι θα κερδίσει η ΝΔ και μόλις 19% ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή διαφορά 51 μονάδων.

 

Τα ρουσφέτια

Το 40% λέει σίγουρα ναι (32%) και μάλλον ναι (8%), το 51% μάλλον όχι (16%) και σίγουρα όχι (35%). Αναφορικά με τα πρόσφατα ρουσφέτια, τη συζήτηση που άνοιξε περί διορισμών και τις καταγγελίες για χαριστικές πράξεις, οι πολίτες ερωτώνται αν θα επηρεάσουν την ψήφο τους.

 

 

H δημοσκόπηση της MRB

 

Η αυτοδυναμία του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη παγιώνεται τόσο σε σενάριο με εξακομματική Βουλή όσο και σε σενάριο με επτακομματική Βουλή και στη δημοσκόπηση της MRB.

Στο σενάριο της εξακομματικής Βουλής η ΝΔ παίρνει 156 έδρες, έναντι 80 του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής η ΝΔ συγκεντρώνει 152 έδρες, 77 ο ΣΥΡΙΖΑ, 20 το ΚΙΝΑΛ, 17 το ΚΚΕ, 15 η ΧΑ και 11 η ΜέΡΑ25. Σε αυτό το σενάριο, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι εντός Βουλής με 8 έδρες.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου της MRB το κατώτατο όριο για την ΝΔ είναι 34,5% και το ανώτατο 39,5%. Αντίστοιχα, για τον ΣΥΡΙΖΑ το κατώφλι είναι 25,5% και το απώτατο 30,5%. Έτσι, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων φτάνει στο 9%.

Το ΚΙΝΑΛ έρχεται τρίτο κόμμα από 5,7-8,9%, ακολουθεί το ΚΚΕ με εύρος από 4,5%-7,5%, η Χρυσή Αυγή από 4-6,8%. Η ΜεΡΑ25 βρίσκεται από το 2,8% μέχρι και 5,2%, ενώ η Ελληνική Λύση από 1,9%-4,1% με κεντρική τιμή το 3%, στο όριο εισόδου στη Βουλή.

 

Ενδιαφέρον έχει το ερώτημα για την εκτίμηση των ψηφοφόρων ως προς την διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Το 39,4% πιστεύει ότι η διαφορά θα μεγαλώσει και μάλιστα από αυτούς το 20,1% είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Το 23,6% απαντά «μάλλον θα παραμείνει η ίδια» και το 30,7% ότι μάλλον θα μειωθεί.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, προηγείται με διαφορά 7,3% ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εισροές ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ