Η σουηδική φίρμα αποκάλυψε ως έκδοση παραγωγής μια δυνητικά αυτόνομη εκδοχή του XC90 σχεδιασμένη για τις ανάγκες των υπηρεσιών μετακίνησης της Uber η οποία και θα προσθέσει τη δική της τεχνολογία καθιστώντας εφικτή με όρους πλήρους αυτονομίας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, η Volvo έχει εξοπλίσει το XC90 με εφεδρικά συστήματα ελέγχου για την διεύθυνση και την πέδηση τα οποία και μπορούν να επέμβουν οδηγώντας το αυτοκίνητο ασφαλώς σε στάση σε περίπτωση που η αυτόνομη τεχνολογία της Uber «αποτύχει», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα εφεδρικά συστήματα συμπληρώνονται από την παρουσία μπαταριών που μπορούν να προσφέρουν ισχύ σε περίπτωση ανάγκης.

Πλην των παραπάνω συστημάτων, το προορισμένο για αυτόνομη οδήγηση XC90 διαθέτει πληθώρα αισθητήρων στην οροφή του η οποία και του επιτρέπει την καλύτερη αποκωδικοποίηση του περιβάλλοντος και των συνθηκών που επικρατούν κατά τις αστικές μετακινήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του αυτόνομου XC90, στο πλαίσιο της συμφωνίας Volvo και Uber, η αμερικανική φίρμα πρόκειται να αγοράσει δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα μέσα στην επόμενη τριετία, για το στόλο της.

«Η συμφωνία μας με την Uber επιβεβαιώνει την φιλοδοξία μας για την θέση μας ως προνομιακού προμηθευτή οχημάτων μιας από τις ηγετικές εταιρείες υπηρεσιών μετακίνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Volvo Hakan Samuelsson.

O Eric Meyhofer επικεφαλής της Uber σχολίασε από την πλευρά του ότι: «η στενή συνεργασία μας με εταιρείες όπως η Volvo αποτελεί το κύριο συστατικό για τη δημιουργία ενός ασφαλούς στόλου αυτόνομων αυτοκινήτων. Η Volvo έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια της δέσμευσής της για την ασφάλεια η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου της αυτόνομου αυτοκινήτου. Σε συνδυασμό με τη δική μας αυτόνομη τεχνολογία, το XC90 θα αποτελέσει τη βάση για το στόλο αυτόνομων αυτοκινήτων της Uber».

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι το χειρισμό και την εποπτεία τους θα αναλάβουν ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της Uber που θα βρίσκονται στην θέση του οδηγού με την προοπτική σταδιακά να μην απαιτείται η φυσική παρουσία ανθρώπου στο μπροστινό αριστερό κάθισμα των αυτοκινήτων.

Σε ό,τι αφορά την σουηδική φίρμα, ο στόλος της Uber θα προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για το πρώτο δικό της πλήρως αυτόνομο όχημα το οποίο αναμένεται το 2020 και το οποίο θα υιοθετήσει ανάλογη τεχνολογία.

Για την ακρίβεια, η νέα γενιά πλήρως αυτόνομων οχημάτων της Volvo θα έχει ως αφετηρία την μετεξέλιξη της πολυχρηστικής αρχιτεκτονικής των Σουηδών με την ονομασία SPA2 και θα μπορεί να κινηθεί με αυτόματο πιλότο σε προδιαγεγραμμένες και συγκεκριμένες συνθήκες όπως οι αυτοκινητόδρομοι και οι περιαστικές περιφερειακές οδοί.

Εξάλλου, η Volvo έχει επανειλημμένως εκφράσει την πεποίθησή της για τα πλεονεκτήματα της αυτόνομης οδήγησης, δηλώνοντας ότι η διάδοσή της θα συμβάλλει στην δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.